Samochód do 150k

29 Sty 2023, 16:18

Witam wszystkich,

Przyszedł czas na zmianę mojego civica na coś nowszego bądź nowego. Mam swoje typy , ale ciężko mi jest się zdecydować i mam nadzieję że mi pomożecie w wyborze.

Budżet do 150k.
Użytkowanie: dojazdy do pracy 50km w jedną stronę, 40km krajówka , 10km po Krakowie. Przebieg roczny około 25k.

Moje typy:

Toyota Camry 2.5 Hybrid 2019 - 2020 executive
Mazda 3 2.0 150km AT hikari nowa
Honda Civic XI 2.0 hybrid w wersji sport nowa
Mazda 6 2.0 165km manual w podstawowej wersji nowa.

Każde auto ma swoje plusy i minusy , wiem że są to 2 różne segmenty , w przyszłości planuje powiększyć rodzinę i czy Civic bądź mazda 3 będzie ok dla 2+2.

Auto kupuje na 12 15 lat także liczy się dla mnie bezawaryjność oraz jak najmniejsze spalanie.

Pozdrawiam.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

29 Sty 2023, 20:23

sanvean23 napisał(a):w przyszłości planuje powiększyć rodzinę i czy Civic bądź mazda 3 będzie ok dla 2+2.

więc albo kombiak albo minivan i już 3/4 typów idzie się paść

sanvean23 napisał(a):Auto kupuje na 12 15 lat

Daj spokój, totalnie bezsensowne założenie. Przy obecnym rozwoju techniki to wieczność.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2023, 19:40

franccc napisał(a):
sanvean23 napisał(a):w przyszłości planuje powiększyć rodzinę i czy Civic bądź mazda 3 będzie ok dla 2+2.

więc albo kombiak albo minivan i już 3/4 typów idzie się paść

sanvean23 napisał(a):Auto kupuje na 12 15 lat

Daj spokój, totalnie bezsensowne założenie. Przy obecnym rozwoju techniki to wieczność.

Civica mam 10 rok także jeśli auto się będzie dobrze spisywało pojezdze spokojnie tyle lat. Czyli tylko mazda 6 kombi wchodzi w grę tylko ze tutaj już spalanie będzie większe , a gazu nie założę bo ten nieszczęsny trysk bezposredni , no chyba że będzie dowtrysk benzyny ale czy ten silnik wytrzyma to ? Druga sprawa to rdza w tych mazdach , może już to poprawili ? Jak nie to konserwację trzeba jak najszybciej zrobić.

Może jeszcze jest coś warte uwagi , o czym nie pomyślałem?
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Sty 2023, 20:26

7,5 benzyny przy tym gabarycie auta to jest "większe spalanie"?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2023, 20:32

A oglądałeś Toyotę Yaris Cross?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2023, 21:31

franccc napisał(a):7,5 benzyny przy tym gabarycie auta to jest "większe spalanie"?

Jest przyzwyczajony do robienia 430km na pełnym bagu gazu 36l :) czyli 30zl za 100 km

Yaris cross nie wchodzi w grę ze względu na 3 cylindry , słabe przyspieszenie , bagażnik też ma w sumie malutki.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...
    Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...

30 Sty 2023, 22:22

W żadnym z wymienionych aut nie będziesz miał aż takich niskich kosztów. Swoją drogą jeśli ma być ekonomicznie jeśli chodzi o spalanie, to co najmniej gryzie się to z ceną auta, 150k. Co do miejsca w aucie, wszystko zależy od tego jak często wyjeżdżacie i jak wygląda "system" pakowania. Pierdoły rozrzucone po całym bagażniku (polski standard i dla rodziny 2+2 to najlepiej busa kupić), czy 2-4 walizki. W drugim wariancie wystarczylbym hatchback. Jesli masz watpliwosci co do bagażnika to nie szczypalbym się i zabierał, torby, wózek dziecięcy i mierzył do bagażnika aut które Cię interesują
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna