REKLAMA
Witajcie!
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że do ekspertów motoryzacji nie należę i zwracam się z uprzejmą prośbą o cierpliwość kiedy zadam zbyt oczywiste pytanie.
Powoli zaczynam rozglądać się za nowym autem.
Nie ukrywam, że po 2.5 roku jeżdżenia Matizem, chciałbym przesiąść się do hatchback'owego wozu o nieco bardziej agresywnym, sportowo-eleganckim kształcie i wygladzie. Tutaj takim moim wyborem od dłuższego czasu jest właśnie Ford Focus mk2. Jakoś tak sobie go upatrzyłem i w tych pieniądzach nie zauważam nic innego co podobałoby mi się równie mocno.
Mam w tym momencie do Was moi drodzy kilka pytań:
1. Czy ten model auta to na pewno dobry wybór? Jakie inne samochody przychodzą Wam na myśl? Jestem bardzo otwarty na propozycje.
2. Zależy mi na ekonomii jazdy. Która wersja jest najtańsza w utrzymaniu? Lepiej zapłacić więcej i kupić od razu B+LPG, czy np. kupić tańszą benzynę i samemu zrobić LPG? (Jaki jest orientacyjny koszt przepoczwarzenia tego samochodu w LPG? Od czego zależy jego wysokość i jakie są cenowe widełki?)
3. Jeśli decydować się na silnik Diesla to do jakiego przebiegu traktować oferty jako poważne? Osłyszałem się, że Diesel'e są na 1M km, a Benzyna na 200k. Nie wiem ile w tym prawdy. Widząc zatem ofertę diesla z przebiegiem 250k km powinienem spać spokojnie, tożto 1/4 życia silnika.