Samochód do 15k

02 Gru 2017, 11:24

Witam. Noszę się z zamiarem kupna samochodu. Chciałbym, żeby był w miarę ekonomiczny ale również nieco dynamiczny. Budżet im mniejszy tym lepszy, mogę ewentualnie dołożyc więcej ale uważam że czas jaki spędzam w samochodzie i odcinki które pokonuję nie są tego warte. Samochód ma służyć do jazdy do pracy (2x13km) +2x25km - dwa razy w tygodniu. Jeśli chodzi o dłuższe trasy to 100 i 300km kilka razy w roku. Reszta to nieplanowane trasy, ale wszystko kręci się raczej na krótkich lub średnio-krótkich odcinkach.

Zastanawiałem się na benzyną + LPG ale słyszałem opinie, że gaz skraca nieco żywotność silnika - ile w tym prawdy? Nie wiem gdyż moja wiedza motoryzacyjna nie jest zbyt obfita. Na forum widziałem, że często polecany model to Rover 75 (w miarę tani, dosyć ładny i ponoć niewymagający dużych nakładów finansowych - prosiłbym o opinie). Z innych pomysłów - bardzo podoba mi się Leon FR 1.9 TDI 180KM ale ponoć trudno znaleźć egzemplarz niezakatowany przez młodych gniewnych. Siedziałem już w takim samochodzie i stąd moja sympatia. Pytanie czy w moim wypadku diesel byłby dobrym pomysłem (kiedyś już miałem Audi 80 i byłem zadowolony oraz jak to faktycznie z tymi egzemplarzami na rynku). Na wszelkie inne propozycje jestem otwarty. Za wszystkie wpisy, uwagi i chęć pomocy z góry dziękuję. Pozdrawiam
Belik
Nowicjusz

Auto: Audi 80 B4

02 Gru 2017, 15:15

Wg mnie diesel to głupota w Twoim przypadku, a co do Leona pierwsze słyszę o 1,9 tdi 180 konnym?? :o
raczej chyba 1,9 tdi 150 koni, ok silnik dobry chociaż ma sporo osprzętu ale nie dla Ciebie, szukaj raczej 1,8T lub po prostu 1,8 20V

Więc ode mnie
- VAG:
Leon/A3 1,8T
może Astra H 1,8?

z wyższych segmentów może coś z BMW E46? albo Lexus is 200
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

02 Gru 2017, 19:20

Jeśli silnik jest w kiepskiej kondycji i dołożysz do niego LPG na kiepskich podzespołach (i dodatkowo skręcisz instalację tak, żeby paliła jak najmniej) to rzeczywiście skrócisz jego żywotność.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002