Samochód do 16tys. - co wybrać?

16 Paź 2014, 08:29

Witam, przymierzam się do zakupu samochodu.
Moje wymagania:
- 4/5drzwi
- min. 90km
- im nowsze tym...

I tyle.. Cała reszta jest rzeczą drugorzędną (np. rodzaj paliwa).
Aktualne moje typy, ze względów stricte designerskich to:

- Skoda Fabia
- Citroen C4
- Golf 5 (ale on przewyższa budżet, poza tym sporo jednostek np. 2.0tdi słyszałem wiele złego).

Szukam sprawdzonego, mało awaryjnego samochodu do normalnej eksploatacji.
Co polecacie? Dzięki za rady.
lukasz85w
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Paź 2014, 09:35

Napisz coś więcej konkretnych informacji, jakie przebiegi roczne planujesz robić? trasa czy miasto? ile osób będzie w nim jeździć? do czego będzie Ci potrzebny?

Znajomy ma lexusa IS200, i jest bardzo zadowolony z niego.
Link przykładowy: [link do oferty na Allegro wygasł]
Jarvan
Nowicjusz

Miejscowość: Nisko

16 Paź 2014, 10:07

Dziękuję za odpowiedz.

Jazda głównie miejska (wcześniej miałem VW BORA 1,9tdi 110km ale niekoniecznie musi być taki silnik).

Odpowiadając:
- jazda głównie miejska + cyklicznie trasy, raczej krótkie do 100km
- samochód na dwie młode osoby
- dojazd do pracy, codziennie użytkowania, zakupy, siłownia
- przebiegi bardzo małe: 5-7tys/1rok

Podesłane przez Ciebie auto designersko nie jest złe, martwi mnie natomiast rocznik. Wiem doskonale, że marka marce nie równa, ale w tej cenie (14,9) można mieć auta 2005-2007 i mowa tu o "skodach i toyotach".
lukasz85w
Nowicjusz

16 Paź 2014, 10:22

Nie jeździsz rocznikiem.
Toyota z 2005 za 15000? hmmm yaris, aygo albo podstawowa corolla. Porównywanie ich cen do lexusa, który jest jednak marką premium trochę nie na miejscu. Zresztą lex należy do koncernu toyoty.
Skodę pominę, ta marka nie ma nic ciekawego do zaoferowania, przynajmniej mi. Plastik i tandeta
lexus > toyota > kupa > skoda

Zobacz astrę III, peugeota 307, grande punto - w ostateczności
SzpiceR
Nowicjusz

Auto: s40

16 Paź 2014, 10:25

Dziękuję.
Mam tego świadomość tak jak pisałem. Gdybyś miał podać top 3 byłoby to właśnie to co napisałeś?
Astra, 307, punto?

P.s. A C4? Co powiesz o nim?
lukasz85w
Nowicjusz

16 Paź 2014, 10:41

Osobiście kupując samochód za 15k wybrałbym AR 156 V6, ale to JA.
astra>307>puno. Możesz dorzucić mazdę 3 - uwaga na rudą. W sumie to szukałbym "tylko" astry. Reszta w ostateczności
Jeśli coś większego to mazda 6 2.0 - i to byłby najlepszy wybór, trzeba tylko dobrze zabezpieczyć przed korozją, vectra c 1.8, laguna Ii fl
SzpiceR
Nowicjusz

Auto: s40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

16 Paź 2014, 14:18

Przy takich przebiegach zalecałbym benzyne :ok:
Is 200 to świetna propozycja, do 16k znajdziesz już w przyzwoitym stanie. Bardzo dobre prowadzenie, duży komfort i radość z jazdy - auto posiada napęd na tył. Bezawaryjny ;) Alternatywa do e46
Dodatkowo polecałbym Mazde 6 i Hondę Accord 1 - oczywiście benzyna ;-) Vectra C.

Z mniejszych Grande Punto, Mitsubishi Colt, Focus 2, Civic 7 :piwo:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan