Samochód do 17 tysięcy 2+2

31 Maj 2022, 11:02

Sprawdzenie luzu kosztuje 2-3 stówy. 1000 z hakiem to kwota jaką zapłacisz kiedy do wymiany będą wszystkie popychacze co jest jakąś abstrakcją za wyjątkiem sytuacji kiedy nikt tam przez 400kkm nie zaglądał
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Maj 2022, 12:13

Dlaczego mam płacić mechanikowi co dwa lata ponad 1000 zł skoro można poszukać czegoś innego? Pytasz w czym możecie mi pomóc. Możecie podać mi jakąś propozycję z hydrauliką i to będzie dla mnie super pomoc.
laik22
Początkujący

31 Maj 2022, 12:14

Czyli trzech mechaników robi mnie w balona z tymi kosztami.
laik22
Początkujący

31 Maj 2022, 13:00

laik22 napisał(a):Czyli trzech mechaników robi mnie w balona z tymi kosztami.

Nikt Cię nie robi w balona tylko przez telefon nie załatwia się takich spraw. Do tego jeszcze pomyśl. Dzwoni skrajny laik samochodowy z ubzduranym problemem zaworów więc co mu mówisz ? A no mówisz mu najgorszy scenariusz i to zazwyczaj z dwóch powodów... powód nr1) to zabezpieczenie się w razie jak wpadłbyś na pomysł u nich robić auto i powód nr2) spławianie telefonicznych zapytatorów od szukania "tanich" napraw.

Następny temat to drążysz hydraulikę ale Ty myślisz że co ? Że Cię przed czymś ustrzeże ? A wpadłeś na pomysł ze np Altea jest 8V a inne auto 16V więc w razie regeneracji głowy masz kosztów x2.

A nowinki citroenowe nie martwią Cię ?

Zapytałeś mechaników ile kosztuje np. zrobienie utleniającej się wiązki w cytrynie ? A wiesz ile kosztuje mechanizm hamulca postojowego w c4 piccasso ?

No i jeszcze jeden temat bardziej z podstawówki czyli matematyka.

Na każde 10k.km. przypada Ci około 2k oszczędności. Załóżmy jeździsz 3lata autem i zrobiłeś 60k. czyli masz 12k do przodu minus koszt instalki + filtry + przeglądy więc dalej uważasz ze sprawdzenie zaworów to dużo ?

A jak byś zrobił 100k.km. czyli jesteś do przodu około 16k i masz głowice do zrobienia za około 1,5k (liczę grubo) to dalej masz problem ?

Podsumowując.

Używane auta przy Twoich problemach są nie dla Ciebie. A patrząc na Twoje podejście tu nie chodzi tylko o motoryzację.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Maj 2022, 13:39

laik22 napisał(a):Czyli trzech mechaników robi mnie w balona z tymi kosztami.

1. Czyli nie da się takiej naprawy wycenić przez telefon. Koszty poznasz po zdjęciu pokrywy zaworów.
2. Te ~1000 zapewne jest najczęstszą ceną bo ludzie w tym kraju jeżdżą do momentu aż auto na drodze nie stanie i zakres prac jest wtedy szeroki
franccc
Stały forumowicz

31 Maj 2022, 14:30

Na miejscu autora chyba bym już poszedł ostatecznie w tę Alteę z 1,6 bo lepiej cierpliwie jeździć na drodze niż potem pluć sobie że jakieś koszty wysokie i wyliczanki co ile kosztuje, minie 1,5 roku i ceny dalej pójdą w górę.

Przy takim 1,6 chociaż będzie pewność że serwis nie uderzy po kieszeni.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowco, nie urządzaj samochodowych kuligów
    Zima zachęca do aktywnego wypoczynku, a rodzice, próbując uatrakcyjnić dzieciom dni wolne od nauki, czasem realizują niebezpieczne pomysły. Jednym z nich są samochodowe kuligi, czyli ciągnięcie przez jadący samochód ...

31 Maj 2022, 14:40

Dokładnie, przy samym silniku to jedynie jakis termostat, uszczelki dolotu i przepuustnicy czyli same groszowe sprawy, a nawet jak wyskoczy cos powazniejszego jak sondy to NTK/Bosch ok 350-400zl
Filtr powietrza ok 50zl Mann
Filtr oleju ok 50zl Mann
Olej Motul Specific 5w30 ok 200zl
Rozrzad kpl w niezaleznym, warsztacie ok 1000zl
Sprzeglo kpl w niezaleznym warsztacie ok 1000zl
Poduszki silnika lemforder 180-250zl (same czesci)
Poduszka skrzyni lemforder 80zl (same czesci)
Silentbloki wahaczy przod lemforder 100zl (same czesci)
Końcówki drążków kierowniczych lemorder ok 100zl (same czesci)

z innych mankamentow samego auto to klasyka vaga czyli zamek klapy i zamki drzwi

Ogolnie auto w utrzymaniu tanie jak barszcz
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2022, 15:01

Ten to się uparł na zawory... Wiesz ile ludzi to robi? Pewnie tyle samo ile wymienia płyn hamulcowy zgodnie z zaleceniami.

Mechanicy spławiają bo jesteś najgorszym typem klienta. Dzwoni zanim robota jest do zrobienia, pyta o koszta i jęczy. Nie chcą wtopić pieniędzy w reklamacje więc rzucają duże koszty i straszą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

31 Maj 2022, 23:39

Galakty ja po prostu zapytałem mechanika o koszt samego sprawdzenia luzu. Nie prosiłem go żeby wróżył ze szklanej kuli czy do szlifowania albo wymiany będą 3 szklanki czy 10. Nie wiem czy wiesz ale ta sama robota u różnych mechaników różni się ceną usługi. Mam rozumieć że Ty dzwoniąc do malarza też nie pytasz ile bierze za metr kwadratowy tylko każdego przyprowadzasz do domu pokazujesz mu ściany i fachowiec wycenia robotę, tak?
laik22
Początkujący

01 Cze 2022, 01:36

Vectra c 1,8/140 to będzie to samo co Zafira b 1,8/140? W sensie że silnik i cała elektronika to to samo tylko różnią się budą?
laik22
Początkujący

01 Cze 2022, 07:16

Zafira jest zbudowana w oparciu o astre
franccc
Stały forumowicz

01 Cze 2022, 08:23

laik22 napisał(a):Galakty ja po prostu zapytałem mechanika o koszt samego sprawdzenia luzu. Nie prosiłem go żeby wróżył ze szklanej kuli czy do szlifowania albo wymiany będą 3 szklanki czy 10. Nie wiem czy wiesz ale ta sama robota u różnych mechaników różni się ceną usługi. Mam rozumieć że Ty dzwoniąc do malarza też nie pytasz ile bierze za metr kwadratowy tylko każdego przyprowadzasz do domu pokazujesz mu ściany i fachowiec wycenia robotę, tak?

Galakty bardzo dobrze napisał jesteś najgorszym typem klienta a wydzwanianie po mechanikach tylko to utwierdza.
I nie ważne czy to jest malarz czy mechanik wszędzie będziesz potraktowany tak samo.

Sądzę że następna przeprawa to będzie zakup auta :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Cze 2022, 09:04

Nie dzwonię do mechanika z pytaniami o auto i naprawy, którego jeszcze nie mam.

Jak mam zrobić serwis lub naprawę, to dzwonię, zawożę auto, zostawiam, potem dzwoni z wyceną, zgadzam się i odbieram po naprawie. Nie pytam czy to wyniesie 500, 1000, czy 2000 zł. Zrobić i tak trzeba. A ja mechanika szanuję za to, że jak coś się zmienia i dochodzą nowe elementy to dzwoni i wycenia na nowo. Oczywiście akceptuję bo i tak zrobić trzeba.

Sorry ale jak dla kogoś wydanie 1000 zł na auto to dużo, to niech szuka jakiegoś Yarisa albo hybrydy. Chociaż i tutaj jak padnie jakiś czujnik albo sonda, to na 100 zł się nie skończy.

Jeszcze co do samych telefonów. Mechanicy mają roboty po kolana, oni czekają na telefon "panie trzeba zrobić to i to, kiedy można?" a nie teoria ile co kosztuje, a auta nawet pod blokiem nie masz...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

01 Cze 2022, 17:49

Zobacz jeszcze Skode Roomster 1.6 w benzynie. Samochód tani w utrzymaniu, rozrząd na łańcuchu. Tylko wygląd ma trochę odpychający, ale tak to nie najgorsze auto. Do tych 17 tys.powinjenies znaleźć coś sensownego.
Marcinbycek00
Obserwowany

02 Cze 2022, 00:44

Małe pytanie odnośnie dwóch opli.
Opel Astra h 1,8/125 hydraulika lubi LPG
1,8/140 nie lubi LPG
2,0T/170 hydraulika? LPG?
Opel Vectra c wiem że silniki direct nie nadają się do LPG
1,8/122 hydraulika lubi LPG
1,8/140 brak hydrauliki lubi LPG
2,2/147 ecotec hydraulika lubi LPG
Dobrze to rozpisalem czy jest gdzieś błąd? Nie chcę żadnych szklanek ani płytek. Chcę kupić któregoś z tych opli ale z hydrauliczną kompensacją luzów, na który model z którym silnikiem warto zwrócić uwagę?
laik22
Początkujący