Samochód do 17 tysięcy 2+2

24 Maj 2022, 19:44

franccc napisał(a):Altea ma napęd klimatyzacji oparty na kole pasowym ze sprzęgłem, włączenie klimatyzacji powoduje spięcie sprzęgła i dodatkowe obciążenie silnika kompresorem, silnik musi zasilać kompresor więc spada moc na kołach
Altea ma kompresor bezsprzęgłowy ( jest sprzęgło na kole pasowym tzw. przeciążeniowe ) Ma kompresor o zmiennej wydajności tym samym o zmiennym obciążeniu silnika . Tutaj po włączeniu klimatyzacji nie jest powiedziane że od razu ujmie te 12 koni . Oczywiście zaraz po włączeniu może tak . Po schłodzeniu wnętrza może pracować na te 30 procent i mniej, mniej obciążając silnik . Sprawdzę na przykładzie fabiany drugiej i podam dane jak kogoś to zainteresuje :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Maj 2022, 21:37

Wypalanie gniazd zaworowych w Opel Zafira to prawda czy mit?
laik22
Początkujący

25 Maj 2022, 04:55

Może odbiegniemy od minivanów i podsunięcie mi jakiegoś kombii albo hatchback? Co sądzicie o peugeot 407 2,0 ? Chyba że jakiś inny peugeot albo Citroen? Dopytuję tak bo goni mnie trochę czas i chciałbym szukać w większej grupie samochodów niż tylko seat, Zafira i C-Max. Alhambra, Galaxy, Espace za duże mi się wydają.
laik22
Początkujący

25 Maj 2022, 05:50

laik22 napisał(a):Wypalanie gniazd zaworowych w Opel Zafira to prawda czy mit?

W każdym aucie mogą się wypalić jeśli na widok serwisu dostajesz gęsiej skórki

407 może być choć wolałbym pewnie vectre albo avensisa po lifcie. W 407 masz bardzo długi przedni zwis, który może wkurzac podczas jazdy po mieście, mało miejsca na nogi z tyłu i mały bagażnik jak na segment d. Mam wrażenie, że nawet 307 kombi, który niby jest kompaktem lepiej wypada pod względem praktycznosci
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Maj 2022, 07:44

bonifacy napisał(a):Altea ma kompresor bezsprzęgłowy ( jest sprzęgło na kole pasowym tzw. przeciążeniowe ) Ma kompresor o zmiennej wydajności tym samym o zmiennym obciążeniu silnika . Tutaj po włączeniu klimatyzacji nie jest powiedziane że od razu ujmie te 12 koni . Oczywiście zaraz po włączeniu może tak . Po schłodzeniu wnętrza może pracować na te 30 procent i mniej, mniej obciążając silnik . Sprawdzę na przykładzie fabiany drugiej i podam dane jak kogoś to zainteresuje

Daj spokój, to nadal jest dodatkowe obciążenie, a ten silnik już bez klimatyzacji jest słaby. Do Golfa w dwie osoby spoko, ale nie Altea...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

25 Maj 2022, 08:10

Panowie ale czym Wy się tak podniecacie ? :D
Czy uważacie że dla kogoś kto nie ma zielonego pojęcia o autach najważniejszy jest kompresor klimy albo osiągi ? Skąd wiecie gdzie ktoś jeździ ? Jak jeździ, czego potrzebuje? A może planuje swoją podróż i wyjeżdża 20min.wcześniej bo wie że będzie kiepsko wyprzedzać ? A może będzie jechać trasa expresową bez głupot trzymając na luzie 120-139kmh a może ????
W tym tygodniu z zrobiłem takim "szybkim"autem całe Mazury do samego Gdańska, totalny lajt, nie wyprzedzałem bo nie było potrzeby, wracałem S7 i jeszcze większy lajt. Czas podróży zwykły poziom zmęczenia też. Do tego jak już komuś będzie tak źle to zmieni alteę na jakąś inną " strzale" 1,8.
A tu co mamy ?
Autor tematu nie zna się i Edek napisze Altea idzie Altea, Józek powie laguna 2 idzie laguna 2 ktoś walnie hasło z Zafira i jej zawory łolaboga zawory. No i przecież autor stwierdził nie ma wyboru :D

Dajcie sobie już spokój z uszczęßliwianiem kogoś swoimi odczuciami tylko trzeba powiedzieć co od str.technicznej unikać a co można szukać i już.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...

25 Maj 2022, 09:31

Mądrego to i dobrze posłuchać :ok: Maluchami kiedyś smigali do Bułgarii i też było dobrze, i jak sam napisałeś grunt żeby było sprawne albo żeby wiedzieć co może ulegnąć awari i jak jej unikać
PablitoLG
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9 tdi 105KM
Rok produkcji: 2008

25 Maj 2022, 10:59

Ja dodam co do klimy że jeździłem jakiś czas Audi A3 1,6 z 99 roku, tam to faktycznie po włączeniu klimy jakby odebrało z 30 koników :) ale tam też po włączeniu klimy zawyżało obroty bo było solidne obciążenie - inne rozwiązania totalnie.
Teraz śmigam chwilowo golfem 6 z silnikiem 1,4 :roll: ale tutaj po włączeniu klimatyzacji praktycznie nie czuje się spadku mocy, w nowszych autach jest to inaczej rozwiązana niż w tych starszych.
Wafel
Nowicjusz

Auto: VW Golf
Silnik: TDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

25 Maj 2022, 12:11

galakty napisał(a):Z Trevorem nie ma sensu dyskutować, on widzi świat inaczej i zagina prawa fizyki :ok:

No wiesz jeśli naginaniem praw fizyki jest prostowanie błędów merytorycznych i to poważnych typu twierdzenie że nowożytny samochód z innej epoki typu Altea jest technologicznie golfem 3 z początku lat 90, no to sory
Za chwilę to się okaże że dopiero w golfie 7 zastąpiono prądnice alternatorem :D
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

25 Maj 2022, 17:21

twierdzenie że nowożytny samochód z innej epoki typu Altea jest technologicznie golfem 3 z początku lat 90, no to sory

Zacytuj konkretny fragment bo nic co można tak odebrać nie napisałem. Po prostu ty masz problemy z rozumieniem tekstu czytanego, który należy analizować jako całość a nie wyrywać z kontekstu pojedyncze słowa (a jeżeli nie znasz znaczenia któregoś z nich to sięgnij do słownik a)
franccc
Stały forumowicz

25 Maj 2022, 17:52

Rozszerzyłem kierunek poszukiwań. Przeglądałem peugeot 307 i 407. Ładniej w środku prezentuje się 407. Wiem ktoś tutaj wspominał że 307 jednak jest sensowniej zaprojektowana w środku i ma większy bagażnik. Ale z kolei 407 ma fajny szeroki podłokietnik i nadmuch na tylne siedzenia. W obu biorę pod uwagę silnik 2,0/140. Jedna z ofert ma roczny gaz Optima na wytryskach barracuda. Jest to dobre rozwiązanie do tego silnika? Który łatwiejszy w utrzymaniu 307 czy 407? I jeszcze Zafira 1,8 czy peugeot? Wiem jestem męczący, przepraszam
laik22
Początkujący

25 Maj 2022, 18:05

Pod względem kosztów i praktyczności zafira. 407 po prostu mógłby być bardziej ergonomiczny jak na swój gabaryt. 307 kupisz młodszy za taką samą kasę

Jest jeszcze jedno fajne, mało popularne auto o którym mógłbyś pomyśleć. Technicznie sporo ma wspólnego z vectrą, silnik ten sam co vectra/zafira. Do tego stacyjka na tunelu środkowym, prawie jak saab - a saab'y to bardzo fajne auta :ok:
[link do oferty na Olx wygasł]
franccc
Stały forumowicz

25 Maj 2022, 21:39

Przebieg rzędu 300 kkm to już za dużo dla Peugeot 307 i 407 czy nie powinienem się bać takich wielkości?
laik22
Początkujący

26 Maj 2022, 06:06

Normalny przebieg w kilkunastoletnim aucie. Kwestia czy jest to prawdziwe 300 czy kiedyś z 400 zrobiono 200
franccc
Stały forumowicz

26 Maj 2022, 06:41

laik22 napisał(a):Przebieg rzędu 300 kkm to już za dużo dla Peugeot 307 i 407 czy nie powinienem się bać takich wielkości?

Tak dla aut typu pug jest to bardzo dużo jak nałoży się brak należytego serwisu są to zazwyczaj skarbonki bez dna. Takie auta kupuje się za odpowiednio niższą kasę i to nie 2k.bo nawet jak włożysz w nie drugie tyle to jest sprzedażowy beton. Ewentualnie można też interesować się jak sprzedaje jakiś Twój znajomy i znasz historię serwisowa.
Po to masz różne strony pomagające w zakupie auta żeby omijać "okazje".

Co do strachu to nie ma czego się bać kwestia pieniędzy i mechaników co dla osoby niedoświadczonej może być problemem.

Osobiście mając styczność z wieloma autami na 100% bym takiego nie kupił w normalnej cenie rynkowej.

Tak ogólnie patrzę na Twoje typy to Ty masz jakiś klucz w poszukiwaniach ? Czy tak sobie tylko strzelasz ? Zafira potem 407 a na dokładkę 307 przewijała się laguna ! Tak właściwie to czemu nie inne auta ? Może ford a może Toyota a może Skoda ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe