Samochód do 18 tyś.

25 Kwi 2020, 16:14

Dzień dobry wszystkim.
Poszukuję samochodu do 18 tysięcy złotych.
Mam 23 lata jestem studentem i interesuje mnie coś w hatbacku, miejskie auta lub jakiś sedan.
Ogólny budżet jaki mam to +/- 23000 zł ale liczę założenie gazu około 3000 + wstępne naprawy przerejestrowanie auta. Kwestia OC to najpierw chciałbym zasięgnąć języka dotyczącego kilku modeli. Po selekcji po prostu uderzę do ubezpieczyciela po wycenę.
Rozglądałem się wstępnie za różnymi autami i w oko wpadło mi kilka modeli.
Pierwszy to renault Megane 3 1.6 v16 110 km. Ma dosyć dobre opinie w Internecie. Ludzie narzekają na hałas powyżej 120 km/h.
[link do oferty na Olx wygasł]
Drugi samochodzik to fiat bravo 2 1.4 t-jet 120 km. Podobno wszytko chodzi jak trzeba ale nie jestem przekonany czy wybór silnika z turbo na 1 poważne auto to dobry wybór.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trzecie autko to skoda octavia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. nie wiem po prostu czy ufać skodzie :/.
Moja wiedza o tych autach zamyka się na teorii z internetu to co inni mówią. Nie wiem co będzie dobrym wyborem. Jestem otwarty na inne propozycje ale mam kilka warunków
Na pewno 5 drzwi.
Nic powyżej ani poniżej 1.4-1.8 silnik.
Nie musi to być demon prędkości tylko samochód który mi się nie posypie po miesiącu i żeby rdza nie jadła za bardzo bo samochód pod gołym niebem będzie stał niestety.
BMW, volkswagen , audi, Mercedes odpadają z racji tego no że to marki premium i wątpię żeby mnie było stać na utrzymanie takiego auta a volkswagen to 90% szrot.
Dziękuję z góry za każdy komentarz i sugestię :)
Pozdrawiam.
Jedmaster
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

26 Kwi 2020, 00:15

Twoje typy są ok, ale:
Jedmaster napisał(a):Drugi samochodzik to fiat bravo 2 1.4 t-jet 120 km. Podobno wszytko chodzi jak trzeba ale nie jestem przekonany czy wybór silnika z turbo na 1 poważne auto to dobry wybór
co jest złego w silniku turbodoładowanym? 1.4 T-jet to akurat bardzo dobra jednostka, przy odpowiednim traktowaniu i podstawowych zasadach serwisowych (regularna wymiana oleju, oczywiście lepszego niż marketowe zlewki). Po pewnym przebiegu mogą być problemy ze skrzynią biegów (znana "usterka" aut z tym silnikiem).
Jedmaster napisał(a):nie wiem po prostu czy ufać skodzie
Skoda to technicznie VW, części kupisz w każdym kiosku za grosze. Akurat ta we wklejonym przez Ciebie linku ma kiepski silnik, lepiej trzymać się 1.6 102 KM.

Dorzucam Forda Focusa mk2, Toyotę Auris.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2020, 00:17

Dzięki za odpowiedź :)
Mam pytanie jeszcze odnośnie usług autotesto czy ktoś z forumowiczów korzystał i czy się opłaca?
Pozdrawiam.
Jedmaster
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 15:31

Jakieś opinie ? Czy warto ?
Jedmaster
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 17:57

Ogłoszenie wisi już jakiś czas a cena jedna z najniższych (nie licząc sprowadzonych aut).

Tutaj już z założonym dość świeżym gazem.

Jeszcze taka też z gazem ale już brak informacji jaki i ile ma..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

PS: jakbyś był zainteresowany to mogę Ci podać namiary na komis gdzie często mają Bravy (oczywiście sprowadzone z Niemiec),kolega tam kupił ponad 2lata temu i do dzisiaj bezawaryjnie lata.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Kwi 2020, 18:15

Dzięki za odpowiedzi.
Każda opinia jest dla mnie ważna.
Rozmawiam z różnymi osobami co mają więcej doświadczenia ode mnie i każdy ma inne zdanie. Padła propozycja szukania diesla. Czy się to po prostu opłaca ? W cyklu jazdy po mieście + w weekend trasa +/- 300 km. Jakby boje się diesla bo wychodzi na to samo co benzyna w turbo. Też nie wiem czy kupowanie auta za 20 tyś z LPG już założonym to dobra opcja. Czy nie zajechaniu silnik. Może najlepsza opcja to proste 1.6 mpi ? Nie będzie jakiś super osiągów ale omijam wtedy turbo dwumasy.. bo jak diesel to chyba najlepiej 1.9 JTD albo 1.9 TDI tyle że też nie wiem jak wtedy OC skoczy do góry i jakie auto szukać w takiej sytuacji żeby to miało ręce i nogi.
Jedmaster
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, ustąp pierwszeństwa motocykliście
    Okres letni to pełnia sezonu motocyklowego, dlatego właśnie w czasie wakacji motocykliści najbardziej narażeni są na udział w wypadkach. Wielu tragicznych zdarzeń można by uniknąć dzięki poprawie bezpieczeństwa jazdy kierowców ...

26 Kwi 2020, 20:28

Jak raz na tydzień przegonisz diesla w trasie to będzie ok ale jeśli masz duże obawy to zostań przy benzynie z gazem.

Jedmaster napisał(a):tyle że też nie wiem jak wtedy OC skoczy do góry i jakie auto szukać w takiej sytuacji żeby to miało ręce i nogi.

Różnica będzie paru stówek myślę że do 500zł max.
W przypadku Bravo masz np 1.9JTD 120km.

A myślałeś np o Civicu VIII?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2020, 20:48

Przeglądałem i obawiam się że kwota jaką mam nie pozwoli mi na zakup civica.
Bo jak mam kupić benzynę to tylko pod gaz. Zastanawiam się nad tym dieslem ciągle czy to gra warta świeczki.
Czy 1.5 dCi jaki jest w Megane 3 to spoko silnik? Bo nie powiem najbardziej ze wszystkich kompaktów akurat Megane mi się podoba pod względem wyposażenia,ceny i wyglądu ale to nie tutaj ma w sumie kluczowe znaczenie bo co do tego auta to dużo szukałem informacji i zdania są mocno podzielone. Początkowo myślałem nad Megane 3 1.6 110 km żeby zagazować.
Jedmaster
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 21:12

Jedmaster napisał(a):Przeglądałem i obawiam się że kwota jaką mam nie pozwoli mi na zakup civica.

Zawsze istnieje coś takiego jak negocjacja.

Jedmaster napisał(a):Czy 1.5 dCi jaki jest w Megane 3 to spoko silnik?

Tutaj nie jestem do końca pewny ale występowały ponoć problemy z trwałością panewek.
W 1.6 znowu dość szybko bo po 100-150tysiąch do wymiany zwykle kwalifikuje się klekoczący wariator faz rozrządu.

Jeszcze może coś takiego.
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2020, 22:14

Jedmaster napisał(a):Czy 1.5 dCi jaki jest w Megane 3 to spoko silnik?
od 2011 tak, ale nie jestem w stanie odnieść się do tej kwestii vs budżet. Powinieneś coś kupić, bo:
1. Dużo tego szło na floty;
2. Sporo aut sprowadzonych z Francji (zazwyczaj są/były uszkodzone, więc uwaga przy ew oględzinach);
3. Mimo wszystko ciągnie się za nim zła sława poprzednich wersji tego silnika.

Możesz też szukać rzeszy modeli z silnikiem 1.6 PSA - Ford. Jeśli obawiasz się kosztów, to możesz ograniczyć się do słabszej wersji 90 KM (brak dwumasy, proste turbo), ew toyotowe 1.4 d4-d (podobnie jak we wcześniej wymienionym + długo nie było DPF)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2020, 22:21

Może coś takiego ? Kolega Barol zachęcił mocno :D . Podobno super samochód pod względem wytrzymałości i silnika. Może próbować coś znaleźć i wytargować.
Jedmaster
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 22:45

[link do oferty na Olx wygasł] chyba kręcony przebieg

[link do oferty na Olx wygasł] wierzyć w coś takiego?

Dużo tego w sumie. Wiadomo wszystkie wykraczają poza budżet ale nie wiem czy warto w razie czego próbować coś kupić w tych pieniądzach czy to nie są rozbitki albo kręcone przebiegi.
Jedmaster
Nowicjusz

26 Kwi 2020, 23:05

Szczerze czytam opinie różnych osób w internecie oczywiście właścicieli i doszedłem do wniosku że idąc tym tokiem myślenia to nigdy niczego nie kupię bo każdy samochód ma swoje plusy i minusy. Najgorsze jest to że po prostu nie wiem co wybrać :/
Jedmaster
Nowicjusz

27 Kwi 2020, 12:46

Znalazłem coś takiego. Warte uwagi ogłoszenie? Czytałem na temat tego civika i podobno lepiej kupić polifta ale nie wiem czy da radę w tych pieniądzach kupić żeby było warto.
Jedmaster
Nowicjusz

27 Kwi 2020, 19:18

Polift to Twoja granica a gdzie pakiet startowy i ewentualny montaż gazu a ta z linku fajna wielo-odcieniowa..
Barol
Awatar użytkownika