Samochód do 18 tys ze zrywnym silnikiem

22 Maj 2016, 17:37

Witam.
Czytam ostatnio dużo te forum lecz nadal mam wątpliwości jaki samochód wybrać. Za około miesiąc będę chciał kupić auto.Na samochód zamierzam przeznaczyć do 18 tysięcy. Rocznie będę pokonywać około 20 tysięcy km. Wolałbym samochód z silnikiem benzynowym lecz niekoniecznie. Moc silnika między 130-200km. Woj. dolnośląskie.

Samochód musi mieć automatyczną klimatyzację, 4x el.szyby, tempomat ale nie koniecznie. Musi być w wersji sedan/kombi.

Podam tutaj moje typy, prosiłbym o jakieś informacje na temat tych samochodów i silników:
-SAAB 9-3 2.0t -podoba mi się ten samochód i odpowiada mi ten silnik ale niewiele wiem na temat awaryjności i wyposażenia tego samochodu.
-Audi A4 B6 1.8t - podoba mi się chyba najbardziej lecz czytałem na temat zawieszenia w tym samochodzie i troszkę mnie to zraziło.
-Mazda 6 - tutaj nie wiem jakie silniki dobre, czytałem że rdza go bierze a tak ogólnie to dobry samochód.
-BMW E46 323,325 - podoba mi się ten silnik ale czytałem że ciężko znaleźć niezajechany egzemplarz i nie wiem czy jest w moim budżecie.

Czekam na opinie o tych samochodach, który będzie najlepszy, jakie wersje silnikowe oraz na inne propozycje. Pozdrawiam :ok:
Ady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

22 Maj 2016, 19:03

Ady napisał(a):-SAAB 9-3 2.0t -podoba mi się ten samochód i odpowiada mi ten silnik ale niewiele wiem na temat awaryjności i wyposażenia tego samochodu.

Wg mnie najlepsza wersja. Po 200tys. może być konieczna wymiana łańcucha rozrządu także warto odłożyć z 1500zł na to. Sąsiad ma z dieslem i głównie jego osprzęt mu się psuje.. Ostatnio padł mu alternator, który stopił pasek klinowy. Na minus wykończenie wnętrza. Części nie są drogie, bo wiele pasuje z Vectry C.

Ady napisał(a):-Audi A4 B6 1.8t - podoba mi się chyba najbardziej lecz czytałem na temat zawieszenia w tym samochodzie i troszkę mnie to zraziło.

Silnik bardzo dobry i jak wyczytałeś, drogi zawias, na który też sobie odłóż z 1500zł. Rozrząd wyjdzie z ok. 1000zł (zależy gdzie i na czym robisz). Jak szukasz wersji quattro to zwróć uwagę na droższe części np. tylnego zawiasu. Też są wpadki jakościowe wnętrza jak łuszczący się lakier na przyciskach. Dużo golasów z korbkami z tyłu, szmatami na siedzeniach i radiem z supermarketów.

Ady napisał(a):-Mazda 6 - tutaj nie wiem jakie silniki dobre, czytałem że rdza go bierze a tak ogólnie to dobry samochód.

tak, rdza to największy problem. Silniki benzynowe to mocny punkt tego auta.

Ady napisał(a):-BMW E46 323,325 - podoba mi się ten silnik ale czytałem że ciężko znaleźć niezajechany egzemplarz i nie wiem czy jest w moim budżecie.

Przedliftowe e46 możesz szukać z najlepszym 328i. I tak jak zauważyłeś dużo trupów i upalanych egzemplarzy. Sporo też wymaga inwestycji w zawias oraz przeniesienie napędu (podpory wału, półosie itp.)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Maj 2016, 21:51

A co powiecie o Skoda SuperB I, z silnikiem 2.8 V6? Poniżej link do przykładowej.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ady
Nowicjusz

22 Maj 2016, 22:27

Odpuść sobie to auto - budżetowy Passat z drogim zawieszeniem i rozrządem, do którego wymiany trzeba rozebrać pół auta. No i spalanie vs osiągi słabo
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2016, 22:48

Ady napisał(a):A co powiecie o Skoda SuperB I, z silnikiem 2.8 V6? Poniżej link do przykładowej.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ja bym tego auta nie skreślał, A4 1,8T dużo tańsze nie będzie, palić też za dużo mniej nie będzie, a tu masz piękne brzmienie i dobrze doposażony.
Tylko nie wiem czy ta opcja jest dobra bo nie wiem czy to ni oferta od handlarza..
Posłuchaj brzmienia na youtube i zobacz jak jeździ 8 sek do setki..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2016, 22:51

Lovato34 napisał(a):a tu masz piękne brzmienie i dobrze doposażony
i łuszczycę w przyszłości
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Green Future - ekologiczna przyszłość SKODY
    SKODA jeszcze bardziej angażuje się w działalność związaną z ochroną środowiska, wytwarzając ekologiczne samochody i wprowadzając efektywne wykorzystanie zasobów. Przyjęte przez SKODĘ działania "Green Future" mają ...

22 Maj 2016, 22:53

mike1735 napisał(a):i łuszczycę w przyszłości

Tak, szczególnie jak auto ma nalatane 500 tys a podobno przebiegiem się nie jeździ :D
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:08

Przebiegiem nie, ale mnie by wnerwiało takie coś w środku :/
Tak, wiem, hipokryzja, bo duży przebieg=lump w środku blablabla. Prawda jednak wygląda tak, że gdyby użyli normalnych materiałów to czegoś takiego by nie było :yes:
U mojego ziomka w Gulfie bezbarwny poddał się po 200k prawdziwego przebiegu także nie chromol że to siada po 500k
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:18

No dobrze za to w W203 Mercedesie ruda wychodzi po 12 latach użytkowania, klapa tył, drzwi, nadkola itd..
To by Cię nie wkurzało? że taka półka auta a rdzewieje jak 40 letni Polonez??
i to nie tam odpryski, rdzewieje na potęge, a zaczyna się od tylnej klapy znam taki przypadek i jak się tego nie zrobi na czas to będzie w gorszym stanie po 14 latach niż 22 letnia Felicia...

i np śmieszą mnie ogłoszenia z 2002 roku meroli w203 CDI i wielki napis 0 RDZy...jakby to był Punciak z 95 to jeszcze rozumiem ale takie auto?... :roll:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 23:28

To może zaproponujecie jakiś inny samochód? Każdy model ma jakieś wady i zalety. SuperB spodobał mi się z takim wnętrzem jak z linku ale mało ich widzę jest na sprzedaż szczególnie w moim województwie.
Ady
Nowicjusz

23 Maj 2016, 06:13

Zamiast Superba popatrzyłbym na Forda Mondeo 2,5 V6. Przynajmniej lepiej się prowadzi i nie ma takie bidy w środku w tych wersjach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 10:33

Lovato34 napisał(a):No dobrze za to w W203 Mercedesie ruda wychodzi po 12 latach użytkowania, klapa tył, drzwi, nadkola itd
C klaasa to jeszcze nic, to samo jest w S klasie W220 a to już konkretna klapa :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 11:29

Lovato34 napisał(a):Posłuchaj brzmienia na youtube

Dobre :ok:

Co do jakości wnętrza wieśwagena to już wspominałem jak ustawiłem GSa z większym przebiegiem przy fajtonku w max opcji więc nie będę pisał co wyszło ale wczoraj mój kolega fan boj ałdi przyjechał swoją A5ką 1,8 tsi (którą posiada od nowości i o dziwo jest zadowolony) zaczęła się rozmowa o kosmetykach do skór bo ostatnio mocno poszorowałem fotel suwakiem kurtki i mnie to zdenerwowało więc kolega zaprosił mnie do swojej a5 żeby pokazać jak jest super po wypasionych zabiegach w auto detalingu... to co zobaczyłem na fotelu po 140tyś.km. rozśmieszyło mnie do łez ... więc poszliśmy do mojego auta starszego 9lat i... kolega za bardzo nie wiedział co powiedzieć no bo magia rocznika, większy przebieg to stwierdził złośliwie "chłopie po co Ci kosmetyki do skór przy takim starym trupku jak pewnie kosztują więcej niż Twoje auto". Co bidula miała powiedzieć :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Maj 2016, 12:10

szybki napisał(a):mój kolega fan boj ałdi przyjechał swoją A5ką 1,8 tsi (którą posiada od nowości i o dziwo jest zadowolony)

A czemu miałby być niby nie zadowolony? bo Ty mu tak każesz? :mrgreen:
Ty byś tego auta nie kupił ale 20 innych osób w okół z pocałowaniem ręki :ok:

szybki napisał(a): "chłopie po co Ci kosmetyki do skór przy takim starym trupku jak pewnie kosztują więcej niż Twoje auto". Co bidula miała powiedzieć

To jest najlepszy tekst z tego wszystkiego..

Ciekawe tylko kiedy Ci się posypie wydech, zapiecza hamulce, skorodują inne rzeczy, zaczną się wycieki itd..skoro tylko o kosmetykach mowa..9 lat to spora różnica więc auto zacznie powoli swoje przechodzić..i ciekawe czy też wtedy tak zareagujesz.

Najważniejsze jest żeby auto było sprawne, nie powodowało nakładów wielo-tysięcznych a jakieś detale które podnoszą czyjeś ego to lepiej do kieszeni schować :ok:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 13:15

Lovato ale szybki dobrze opisał typowego właściciela nowego auta (nie tylko Audi) - jak się nie ma czego czepić to się czepi rocznika...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika