Samochód do 20-25 tys.

31 Sty 2015, 19:56

Witam,
zależy mi na znalezieniu samochodu w kwocie 20-25 tys. Jestem w stanie dołożyć ewentualnie 5 tysięcy choć wolałbym zarezerwować te pieniądze na wymianę rozrządu i innych części tuż po zakupie.
Od samochodu oczekuję, aby był:
-w miarę ekonomiczny i bezawaryjny (+ ew. tanie części)
-bezwypadkowy
-od 1 właściciela
-5 drzwiowy
-wygodny z komfortowym zawieszeniem
-dynamiczny (nie będę szalał, ale lubię mieć zapas mocy przy np. wyprzedzaniu)
-w miarę nowoczesny wygląd i młody rocznik

Ponieważ mam 194 cm wzrostu i ważę ponad 90 kg nie może to być mały samochód, bo wtedy wyglądam idiotycznie.
Miesięcznie będę pokonywał ok. 400 km w mieście (dojazdy do pracy po ok. 8 km w jedną stronę) i raz-dwa razy w miesiącu wypad w 100 km trasę. Myślę, że rocznie będę robił 10 000 - 12 000 km.
Sądzę, że w takim wypadku benzyna będzie najbardziej odpowiednia.
Będę nim jeździł zazwyczaj sam jak to na 25 letniego singla przystało, ale czasem trzeba coś przewieźć, a i może ten stan rzeczy się zmieni, więc nie wiem jaki rodzaj nadwozia byłby najodpowiedniejszy. Uwielbiam SUV-y, ale z takimi pieniędzmi raczej mnie nie stać. Kombi raczej trzeba skreślić, bo nie podoba mi się ten rodzaj nadwozia. Pozostaje jedynie hatchback i sedan.
Proszę o doradztwo, bo kompletnie nie mam pomysłu czego szukać...
zdz
Nowicjusz

31 Sty 2015, 22:53

witam. Ode mnie Ford Focus Mk2 1.8 125KM HB (za ta kwote moze znajdziesz po lifcie), Opel Astra H 1.6/1.8 HB Kia Ceed I/ hyundai i30 lub mazda 3 I. W każdym z nich chyba bedziesz mial do wyboru optymalna prostą beznzyne.
tomasz87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: nie mam

31 Sty 2015, 22:58

Kia Magentis, Hyundai Sonata
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Sty 2015, 23:00

A co do sedana i ew.czegoś wiekszego to Vectra C, Mondeo Mk3 i mazda 6 :)
tomasz87
Nowicjusz

31 Sty 2015, 23:03

w sumie racja przy prawie 2m wzrostu to w kompakcie mozesz wygladac na troche "ściśniętego" wiec HB odpadają :)
tomasz87
Nowicjusz

01 Lut 2015, 11:57

Wklejam co wpadło mi w oko:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wizualnie najbardziej podobają mi się VW Jetta, Peugeot 407, Mazda 6, Mondeo mk4 a z mniejszych Mazda 3.
zdz
Nowicjusz

01 Lut 2015, 12:38

Nie chciało mi się przeglądać linków, jednak wypoweiem się na podstawie ich treści. Na wstępie odpuść 407 i Jetta. 407 można mianować francuskim Passatem b5 (nietrwały zawias; zaraz posypią się gromy), dodatkowo nietrwała elektronika. W VW nie ma dobrych silników, oprócz prehistorycznych i powolnych 1.6 8v i 1.9 TDI. Wyboru Passata 2.0 FSI nie skomentuję... :roll:
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co robią kompakty w tym zestawieniu. Są ok, ale porównywanie ich z większymi autami to tak trochę nie na miejscu
Croma z tym silnikiem to muł, podobnie jak 1.6 w Avenie i Mondeo

Ja z powyższych wybrałbym S60, warunkowo S40 :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Lut 2015, 12:43, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lut 2015, 13:13

Ma być wygodny i z komfortowym zawieszeniem, więc mazda3, astra, lancer i jetta odpadają.
Ma być w miarę bezawaryjny, więc odrzucamy również 407 i passata (wtrysk bezpośredni, nietrwały zawias).
Ma być dynamiczny, więc croma, mondek i aven z tymi silnikami odpadają, poza tym tych dwóch ostatnich w tym budżecie nie dostaniesz w dobrym stanie.
Drogą eliminacji zostały volvo s40 i s60 oraz mazda 6. Mazda przeokropnie gnije, więc siłą rzeczy zgadzam się z mike'iem :ok:
Jedna uwaga - nie szukaj wypicowanych igiełek od handlarzy, bo nie będą ani bezwypadkowe ani tanie w utrzymaniu :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna