Samochód do 20 tyś.

11 Sie 2020, 17:50

Dzień dobry,

Aktualnie jeżdżę Saabem II 9-3 1.9TiD 150KM ale chcę go wymienić.

Szukam pojazdu w cenie 15 do 20 tyś.

Wymagania:
- sedan lub coupe
- benzyna (roczny przebieg: 10 tyś. km)
- moc około 150 KM
- klimatyzacja automatyczna
- czujnik parkowania z tyłu
- skrzynia biegów automatyczna (nie jest konieczna)
- sztywne zawieszenie (również nie jest konieczne)

Modele którymi jestem zainteresowany:
- BMW serii 3 E46 2.0 lub 2.2
- Mercedes-Benz Klasa C W203 1.8K lub 2.0
- Audi A4 B7 1.8T lub 2.0
- Volvo S60 I 2.0 lub 2.4
- Audi A4 B6 1.8T lub 2.0
- Saab 9-3 II 1.8t lub 2.0t

Za którymi z wyżej wymienionych modeli warto się rozglądać. Czy są jeszcze jakieś inne modele warte zainteresowania których nie wymieniłem?

Interesuje mnie koszty eksploatacji. Czy te modele będą wiele droższe w utrzymaniu od mojego Saaba?

Czy te silniki nadają się do LPG?

Czy warto szukać uszkodzonego samochodu za mniejszą cenę i go naprawić?

Czy poleci ktoś jakąś stronę gdzie mogę sprawdzić normę emisji spalin poszczególnych silników?

Z góry dziękuję za pomoc.
JanSot
Obserwowany

12 Sie 2020, 12:00

JanSot napisał(a):Interesuje mnie koszty eksploatacji. Czy te modele będą wiele droższe w utrzymaniu od mojego Saaba?
Nie wiemy ile wynoszą twoje koszty utrzymania Saaba ale patrząc na podane auta będzie pewnie podobnie jak kupisz je w dobrym stanie.

JanSot napisał(a):Czy te silniki nadają się do LPG?
Teoretycznie do wszystkich da się założyć LPG ale nie wszystkie dobrze go znoszą. Tu samochody które nie powinny ucierpieć po założeniu instalacji to A4 B6/B7 1.8T i Volvo S60 2.4.
JanSot napisał(a):Czy warto szukać uszkodzonego samochodu za mniejszą cenę i go naprawić?
To trudne pytanie bo wszystko zależy od tego co będzie uszkodzone i jak mocno. Trzeba by było zrobić kosztorys naprawy i zobaczyć czy jest ona opłacalna.
JanSot napisał(a):Czy poleci ktoś jakąś stronę gdzie mogę sprawdzić normę emisji spalin poszczególnych silników?
Tu masz coś na temat norm ale bez konkretnych silników jak-sprawdzic-norme-emisji-spalin-vt121362.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...