Samochód do 20 tyś zł

02 Mar 2015, 12:10

Kompletnie nie wiem już jakiego samochodu szukać i czy ma to być diesel czy benzyna. Przez ostatni miesiąc zmienialiśmy zdanie o 180 stopni... Samochodu szukam razem z moim ojcem, mamy różne podjeścia i nie możemy dojść do porozumienia. Mamy już jedno auto w rodzinie, ale jest ono dość stare, użytkuje je przede wszystkim ojciec. "Nowe" ma być wspólne, chociaż to ja będę je przede wszystkim użytkował.

A więc tak:

Budżet: do ok. 18-20 tyś zł, ewentualnie ten tysiąc, dwa więcej jeśli byłoby warto. To jest całkowita kwota jaką możemy wydać, mieszczą się w niej wszelkie opłaty czy przygotowanie auta do jazdy, np. wymiana rozrządu, oleju itp.
Generalnie ojciec nie chce auta droższego niż 15 tyś. zł mimo że kwota ok 20 tyś. zł byłaby w naszym zasięgu.

Rejon: województwo podlaskie, Łomża(18-400)
Przeglądamy oferty przede wszystkim do 100 km ew. 150 km

Użytkowanie: Tutaj mamy najwięcej wątpliwości. Czy ma to być diesel czy benzyna z LPG. Początkowo szukaliśmy tylko diesla, jednak w miarę jak dowiadywaliśmy się nowych rzeczy, DPFy, dwumasa, koszty napraw liczone w tysiącach złotych, mamy obawę przed kupnem auta z takim silnikiem.
Samochód będzie użytkowany przede wszystkim na trasach, mniej po mieście. Roczny przebieg ciężko określić, chociaż myślę że nie powinno to być więcej niż 15 tyś km rocznie.

Własne potrzeby: podstawowe wyposażenie auta mieszczącego się w podanej kwocie, dobrze jeśli by był np. tempomat, klimatronic.

Jeśli chodzi o marki aut, wszyscy doradzają nam szukać w pierwszej kolejności aut niemieckich: Audi, Volkswagen, Opel, także Skoda czy Toyota.
Podane typy wstawiam z silnikami diesla, jako że takie było nasze początkowe założenie. Jeśli chodzi o silniki benzynowe nie wiem jakie najlepiej nadawałyby się na instalację gazową.

-Volkswagen Passat B5 FL (jeśli miałby to być diesel to jednostka 1.9 TDI 115 KM, 130 KM jest podobno bardziej awaryjna)

-Audi A4 B6 (ten model najbardziej by mi odpowiadał, tutaj podobno tak samo, najmniej awaryjna jednostka 1.9 TDI 116 KM w porównaniu do 131 KM, mogę się mylić, już się tyle nasłuchałem że się wszystko miesza... Chociaż z tego co patrzyłem, wszystkie 1.9 TDI nie licząc quattro mają oznacznie PD, czyli pompowtryskiwacze)

-Toyota Avensis II (podobno dobre mało awaryjne silniki D-4D, chociaż ew. części już drogie)

-Opel Vectra C (wyczytałem dobre opinie o silnikach CDTI, ale znowu podobno zdarzają się jakieś problemy z elektryką w Oplu)

Nie wiem które z nich można byłoby dostać w dobrym stanie za podaną kwotę.

Jeszcze doradzano nam Volkswagena Passata B6 (wiem że za niego trzeba byłoby dać pewnie z ok. 25 tyś zł więc to już trochę wyższa szkoła jazdy, ale podobno wersja 1.9 TDI 105 KM jest warta uwagi)
Acidsky12
Nowicjusz

Auto: nie mam

02 Mar 2015, 13:31

Przy takich przebiegach lepiej darować sobie diesla, tym bardziej, że wymienione auta będą już miały grubo ponad 300 tysięcy przebiegu. Silnik diesla w tej Toyocie jest kiepski, za to Opel jest całkiem niezły. Do 20 tysięcy polecę Mazdę 6 2.0 benzyna, Ford Mondeo Mk3 (do LPG tylko 2.5) , Opel Vectra C (1.8 125KM) , Volvo S60 (2.0T, 2.4) , BMW serii 3 E46, Saab 9-3 (szwedzka wersja Opla Vectry), Fiat Croma. Najlepiej kupić benzynę i założyć sekwencję za 2500zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Mar 2015, 15:53

Passat B5 FL i A4 B6 mają aluminiowe zawieszenie - i na to jako wadę koledzy zwrócą Ci uwagę. Jak kupisz dobry egzemplarz będziesz zadowolony a zawieszenie zawsze rób na dobrych częściach bo będziesz płacił dwa razy.
A4 B6 - silniki 101 koni i 131 koni, 116 koni były silniki BKE i BRE ale to z końcówki produkcji ok 2004 roku a na takie masz za mało $
w tych autach zwracaj uwagę: kiedy był robiony dwumas, kiedy był robiony rozrząd, podłączenie pod komputer - kondycja wtrysków, czy turbo nie cieknie i gwiżdże, sprawdź stan zawieszenia.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...