Samochód do 20 tys. zł

25 Wrz 2016, 21:07

Witam!

Mój priorytet stanowi zakup samochodu osobowego do 20 tys. zł. Mam ściśle sprecyzowane preferencje tj. 4 drzwi, w miarę ekonomiczny silnik, aczkolwiek niekoniecznie z najmniejszą możliwą ilością koni pod maską. Ponadto zastanawiam się nad wyborem automatycznej bądź manualnej skrzyni biegów.

Samochód będzie służył przede wszystkim do jazdy po mieście, a także czasami do wypadów w dłuższe trasy. Potrzebuję auta hatchback/sedana.

Na portalach ogłoszeniowych w oko wpadły mi przede wszystkim Skoda Fabia II, Fiat Bravo, Citroen C4, Seat Ibiza, Volkswagen Golf. Zależałoby mi na w miarę rozsądku bezawaryjnej jeździe oraz dość młodym aucie z co najmniej przeciętnym przebiegiem :)

Pozdrawiam
Bartek
buklak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2016
Auto: Nie mam

25 Wrz 2016, 21:20

Z segmentu B poleciłbym: Ford Fiesta 6, Opel Corsa D, Peugeot 207, SEAT Ibiza 4, VW Polo 4
Z kompaktów: FIAT Bravo, Ford Focus 2, Mitsubishi Lancer, Opel Astra 3, SEAT Leon 2, Skoda Octavia, VW golf 5 lub Volvo s40
Jednak jeśli autko ma być też używane w trasie to zdecydowanie polecałbym kompakta, który będzie wygodniejszy, lepiej wyposażony i zdecydowanie lepiej wykonany a koszty utrzymaniu wcale nie będą dużo wyższe.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

26 Wrz 2016, 22:27

Z powyższych propozycji, które przedstawiłeś odpadają przede wszystkim Peugeot 207, Mitsubishi Lancer, Opel Corsa D, Opel Astra 3 i Skoda Octavia - po prostu nie podobają nam się pod względem wizualnym :) Nie skłaniam się także ku zakupowi Fiata Bravo. Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie Volvo S40, gdy jedyny rocznik, jaki wchodzi w rachubę to 2006 i starsze z dość sporym przebiegiem, choć samochód bardzo mi się podoba.

Mocno zastanawiam się nad Fordem Fiestą 6 i Focusem 2, VW Golfem 5 i Polo 4, Seatem Ibizą 4 i Leonem 2. Rozumiem, że Fiesta, Ibiza 4 i Polo 4 zaoferują zdecydowanie najmniej miejsca?

Jak wygląda sprawa z Golfem 5, Focusem 2 i Leonem 2? Komfort jazdy, ilość miejsca? Gdyby porównywać rzecz jasna te modele, bo chciałbym wśród nich dokonać najprawdopodobniej wyboru. Czy robię błąd pomijając któryś z wyżej wymienionych modeli? Chętnie usłyszę opinie, bo jestem laikiem.
buklak
Nowicjusz

07 Paź 2016, 07:18

[link do Gratka wygasł]
maniek0mm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: seat
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2008

07 Paź 2016, 07:23

za to spamerskie wklejanie linku bez opisu powinieneś dostać bana
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

07 Paź 2016, 07:42

Dokładnie, straszny śmietnik tu zrobił.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

18 Gru 2016, 14:30

Witam Panowie!

Chciałbym nieco odświeżyć temat, który założyłem, bo w dalszym ciągu kontynuuję poszukiwania mojego pierwszego poważniejszego auta. Przyznam szczerze, że oglądałem już kilka aut, ale zawsze wszystko spełzło na niczym.

Mój budżet to w dalszym ciągu 20-25 tysięcy złotych. Ukierunkowuję się na Toyotę Auris/Corolla, Seata Ibiza IV, Mazdę 6 I lub Hondę Civic/Accord. Jak mam zapłacić 15 tys - nie ma problemu, 26,5 tys. - jakoś dam radę.

Główne przeznaczenie auta to miasto. Czasami trasy w granicach 50-250 km, więc żadne dłuższe odcinki. Raz w roku maksymalnie kilkaset km w jedną stronę i to byłoby na tyle. Z resztą pisałem o tym wyżej.

Póki co znalazłem u siebie w regionie takie propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jesteście w stanie po ogłoszeniach cokolwiek stwierdzić? W jakim kierunku powinienem pójść?

Pozdrawiam
Bartek
buklak
Nowicjusz

18 Gru 2016, 14:39

IMO to w kierunku odwrotnym do komisów.
Generalnie to niewiele widać na tych zdjęciach, opisem również zbytnio nikt się nie przejmował. Jeśli masz blisko to obejrzyj, ale nie napalałbym się zbytnio. Silnik w mazdzie "taki sobie", lepszą opcją jest 2.0. W ibizie to już w ogóle lipa
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Gru 2016, 16:50

Eeeej no chwileczkę
Postawmy najpierw podstawowe pytanie, czyli jak mamy Ci pomóc, skoro w jednym wątku porównujemy Seata Ibizę i Hondę Accord :?: Ja rozumiem że nie wszyscy znają się na motoryzacji i dla nich samochód to 4 kółka, kierownica i silnik, ale są pewne granice. Pytasz o zupełnie różne auta, które łączą tylko wymienione przeze mnie wyżej kwestie.
Z tego co piszesz na temat przebiegów najbardziej odpowiedni byłby złoty środek, czyli kompakt.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004