Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać

18 Maj 2021, 14:43

Raportuję, że jest totalna posucha. Choć także przez ograniczenie terytorialne wyszukiwania.
gadam z tymi: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ale z kimś jadą na stację diagnostyczną dziś, więc nie wiadomo.

rozważam ten: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i ten: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Herbaciana
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

18 Maj 2021, 16:13

1.Wygląda przyzwoicie ale według historii pojazdu nie ma takiego auta w bazie więc gdzieś jest błąd w danych.
2.Dosyć obiecująca oferta a wady to dobry argument do zbicia ceny.
3.Również ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Maj 2021, 17:58

Herbaciana napisał(a):Raportuję, że jest totalna posucha.

I tak będzie niestety jeszcze bardzo długo. Chyba jest źle jak przyjeżdżają do mnie ludzie z drugiego końca polski :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Maj 2021, 20:21

No widzicie, a mogłam wcześniej się decydować na zmianę samochodu...
Herbaciana
Nowicjusz

19 Maj 2021, 10:29

Barol napisał(a):1.Wygląda przyzwoicie ale według historii pojazdu nie ma takiego auta w bazie więc gdzieś jest błąd w danych.

To pomyłka, prawidłowy VIN: NLAFD75707W000308. Dostałam od właścicielki (czy tam córki właścicieli). Ci ludzie, którzy wczoraj oglądali, zrezygnowali, bo wczoraj w aso wyszła rdza na podwoziu, jak mówi właścicielka. Wysłała mi zdjęcia rdzy na nadwoziu. Powiem wam, że moja skoda ma jakąś rdzę to tu, to tam i jakoś mało mnie to rusza. Ale podwozie to sprawdzamy, na czym rdza jest (podobno gdzieś z tyłu) i ile by kosztowało zajęcie się tym - to wydaje mi się kluczowe. Jestem jutro rano umówiona na przegląd tej civic do swojego mechanika, który nam samochody od lat leczy i zobaczymy.

Zdjęcia rys i rdzy na karoserii:
Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać

Myśle jeszcze nad tym: [link do oferty na Olx wygasł]
i nad tym: [link do oferty na Olx wygasł]
Ostatnio edytowany przez Herbaciana, 19 Maj 2021, 11:22, edytowano w sumie 1 raz
Herbaciana
Nowicjusz

19 Maj 2021, 10:37

Herbaciana napisał(a):Jak rozumiem, rdzę podwozia trzeba sprawdzić - na czym ona jest i ile by kosztowało zajęcie się tym - to wydaje mi się kluczowe.

Co innego "korozja" a co innego jakieś rdzawe naloty, które są normalne przy takich rocznicach. Widełki są bardzo duże

Volvo jak by je umyć to pewnie byłoby ok. Silnik 1.4 do civica to trochę pomyłka
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...

19 Maj 2021, 11:30

Invi napisał(a):Co innego "korozja" a co innego jakieś rdzawe naloty, które są normalne przy takich rocznicach. Widełki są bardzo duże

No właśnie. jutrzejszy przegląd ma trwać ok godziny, więc rozumiem, że się przyjrzą porządnie.
Jakie upusty można negocjować ze względu na potrzeby naprawcze? Wiadomo na stówę, że trzeba mu wymienić olej. Ale są naprawy i naprawy - czy każdy problem do robienia przy takim roczniku jest powodem do negocjacji ceny? Wiem na razie, że wymieniali skrzynię biegów i akumulator, rozrząd jest na łańcuszku, co jeszcze robili dokładnie nie obgadałyśmy, bo obydwie nieco pracujemy o tej godzinie ;-). Jutro będzie czas wszystko omówić.
Herbaciana
Nowicjusz

19 Maj 2021, 11:48

Argumenty do negocjacji są wtedy, kiedy znajdziesz wady, o których sprzedający nie wie albo nie mówi. Cenę ustalił znając stan pojazdu, jego wady i zalety. Chcesz żeby ktoś ci na wymianę oleju cenę spuszczał? Nie rób sobie jaj. Jeśli nic nie znajdziesz to nie są wtedy negocjacje tylko próba wzięcia sprzedawcy na litość z nadzieją, ze machnie ręką na 3 stówy w imię braku dalszej konieczności użerania się z ludźmi
Invi
Forumowicz VIP

19 Maj 2021, 12:12

Pytam, się nie znam, to nie kwestia chcenia czy nie chcenia, ani nawet jaj :unsure: . O, nawet tu pytam: "Ale są naprawy i naprawy - czy każdy problem do robienia przy takim roczniku jest powodem do negocjacji ceny?"

O korozji nie wiedziała, no ale korozja jutro się okaże, jaka jest.
Herbaciana
Nowicjusz

19 Maj 2021, 19:29

Korozja jest jednym z najwyższych kosztów do opanowania w aucie. Skoro się pojawia na elementach karoserii ,to nawet gdy te ogniska usuniesz, pojawi się ona niebawem obok lub na innych elementach. Po prostu mówiąc wprost ,to auto ma tyle lat że ten model już gnije. Skoro to "japończyk" ,to przecież zdziwienia nie powinno być i jest to naturalna kolej rzeczy. Proponuję zainteresować się na serio autami francuskimi.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Maj 2021, 09:01

Honda zeżarta, ze 2-3 lata i dziury będą fest. Szkoda. Fajne autko.
Herbaciana
Nowicjusz

20 Maj 2021, 09:47

Magia aut z polskiego salonu :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2021, 10:46

No. Bo te sprowadzane przez komisy to nie rdzewieją :piwo:
Herbaciana
Nowicjusz

20 Maj 2021, 10:54

Herbaciana napisał(a):Honda zeżarta, ze 2-3 lata i dziury będą fest. Szkoda. Fajne autko.

A kto weryfikował stopień w jakim jest zjedzone auto ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Maj 2021, 11:14

Herbaciana napisał(a): Bo te sprowadzane przez komisy to nie rdzewieją

Strzelam, że 90% sprowadzonych aut (pomijając jakieś przystanki) będzie w lepszym stanie blacharskim niż krajowe. Zadbany civic na podłodze ma mieć konserwację a nie korozje
Invi
Forumowicz VIP