Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać

20 Maj 2021, 12:20

Moi mechanicy sprawdzali. Od lat u nich ogarniam i do tej pory nie miałam powodów do rozczarowań. Odradzali. Można jakimś tam olejem zaimpregnować, przedłuży ze 2 lata sytuację, ale wiecie, zostanę z niesprzedawalnym autem potem. A garażowane. To faktycznie sporo mówi o japończykach, no chyba, że taki pechowy egzemplarz. Z kolei wiele osób poleca toyoty, że takie niezniszczalne, a to też jako żywo japońska myśl techniczna, więc już nie wiem.
Zaczynam oglądać też te francuskie, ale kurczę mało widzę takich, które by mi pasowały, choć może się coś urodzi, bo dopiero zaczęłam.
Mechanik mówi, żeby volvo mocno przemyśleć, bo skończyły się czasy nieawaryjności, a z częściami mocno słabo, więc drogie (to wiedziałam, ale liczyłam, że rzadziej potrzebne...).

Z fanami motoryzacji to jest tak, że każdy ma inne zdanie. Oszaleć można :lol:
Herbaciana
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

20 Maj 2021, 12:30

Herbaciana napisał(a):A garażowane

Niestety garażowanie może być też zgubne :ok:

Herbaciana napisał(a):Moi mechanicy sprawdzali

W związku z tym że widziałem różnych mechaników i różne filozofie to nie będę się wypowiadał.

Generalnie Toyotę w zależności od modelu tez możesz trafić zardzewiałą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Maj 2021, 13:10

szybki napisał(a):W związku z tym że widziałem różnych mechaników i różne filozofie to nie będę się wypowiadał.

Można zakładać, oczywiście, że ściemniali lub mają radykalne podejście. Ale ponieważ dwa dni wcześniej samochód był w jakimś ASO z wcześniejszymi klientami i w efekcie nie kupili, to coś mi mówi. No i dwa - po co, lub dlaczego mogli chcieć oczernić samochód w mych pięknych oczach :D?
Zresztą wiecie, komuś muszę jakoś ufać. Zwłaszcza, że nawet z tego wątku wynikają mega sprzeczne opinie, jakbym miała opierać się na każdej, to faktycznie zostałby mi wóz drabiniasty jako opcja. A po mieście takim nie pojeżdżę, no i klimy nie ma... Czy jest jakaś marka i model, co do której praktycznie wszyscy są zgodni, że jest ok?
Herbaciana
Nowicjusz

20 Maj 2021, 14:37

Herbaciana napisał(a):Czy jest jakaś marka i model, co do której praktycznie wszyscy są zgodni, że jest ok?

Nie :D
szybki
Moderator - Tuning

21 Maj 2021, 07:46

szybki napisał(a):Nie

:naughty: :yes: dobre!! Naprawdę dobre!
Nie ma bowiem "nadaut". Każde ma zalety i wady ...z reszta jak my wszyscy.
Dlatego należy z myśleniem wrócić do punktu wyjścia. Przede wszystkim trochę się z jakimiś wadami pogodzić i je zaakceptować (jak z wyborem męża czy żony :) ). Przecież nie kupujesz auta nowego tylko trochę używane. Psuć się może i w zasadzie będzie (choć w różnym stopniu) każde auto które kupisz.

Przeczytaj sobie cały temat od początku na spokojnie i przy ...herbatce.

Ja na twoim miejscu zrobiłbym sobie jazdę próbną Megane 3 z silnikiem 1,6 w benzynie. Tutaj chociaż nie będzie rdzy ,a będzie dobre wyposażenie i pancerny silnik stare generacji ,który w razie zachcianki można prosto i tanio zagazować.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Maj 2021, 08:38

A ja tam zaryzykuję stwierdzenie, że znam co najmniej 3 takie auta (choć w budżecie się nie mieszczą)
Auris II hybrid
Mazda 3 III 2.0
Mondeo mk4 2.0 tdci
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Maj 2021, 09:21

Bo tak naprawdę ideał zależy zawsze od indywidualnych upodobań i tego, które wady przeszkadzają bardzo, a które mniej (jak z mężem czy żoną :) ). Zresztą upodobania się zmieniają, sama obserwuję u siebie, że na inne wozy teraz patrzę, niż jeszcze parę lat temu. Pewnie dlatego tyle jest rozwodów :lol: .

Swoją drogą, znalazłam coś dziwnego na osiedlu, nigdy nie słyszałam o takim samochodzie i nieco mi oczy z orbit wyszły ze zdziwienia - nissan cube. Widzieliście na żywo? Samochód inspirowany klockiem duplo!

A chevrolety jak? Cruze jest całkiem całkiem ;-).

Celuję w benzynowe 1,6, sedany lub ew hatchbacki. Popatrzę na megne, już się zresztą przyglądałam.
Herbaciana
Nowicjusz

21 Maj 2021, 09:42

Swoją drogą, znalazłam coś dziwnego na osiedlu, nigdy nie słyszałam o takim samochodzie i nieco mi oczy z orbit wyszły ze zdziwienia - nissan cube. Widzieliście na żywo? Samochód inspirowany klockiem duplo!

Bardzo mało tego jest, o wiele łatwiej trafić na podobną stylem kia soul

Cruze technicznie może być, bliźniak astry. Gorzej kiedy wsiadasz a okazuje się, że wnętrze jest po prostu badziewnie zrobione

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez Invi, 21 Maj 2021, 10:30, edytowano w sumie 1 raz
Invi
Forumowicz VIP

21 Maj 2021, 10:06

Herbaciana napisał(a):chevrolety jak?

Mi się corvette podoba :D
szybki
Moderator - Tuning

21 Maj 2021, 11:01

Jak się usuwa post? Się mi zdublował..
Ostatnio edytowany przez Herbaciana, 21 Maj 2021, 12:54, edytowano w sumie 1 raz
Herbaciana
Nowicjusz

21 Maj 2021, 11:03

Invi napisał(a):Cruze technicznie może być, bliźniak astry. Gorzej kiedy wsiadasz a okazuje się, że wnętrze jest po prostu badziewnie zrobione

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dla mnie to jest inne, astra ma krótszy tył, cruze podchodzi pod kombi.

Invi napisał(a):Bardzo mało tego jest, o wiele łatwiej trafić na podobną stylem kia soul

Kia soul kojarzę. Ale nissan cube jest dziwniejszy, popatrz na tył niesymetryczny pionowo (rama szyby).

szybki napisał(a):Mi się corvette podoba

Ba! Jako drugi samochód mogłabym mieć dla szpanu. Bo zasadniczo to nie przepadam, jak samochód mi do przysłowiowych kolan sięga. Zresztą mój były szef miał lamborghini i nie było miesiąca, żeby na lawecie nie zjeżdżał do firmy, wciąż gdzieś podwozie rozwalał...
Z chevroletów apache mnie rozczulił :)
Herbaciana
Nowicjusz

01 Cze 2021, 12:19

Raportuję, że zwolniłam poszukiwania, bo rozchorowałam się porządnie. Ale nie powiem, oglądam chevrolety, czytam też ichnie forum i już wiem, że nie brać automatu. Cruze'ów jest bardzo mało, wiekszość w dieselu, co też odpada.
Jeszcze owszem, patrzę na mazdy, citroeny i hyundaie. Ale ten cruze mi mocno podszedł...
Co sądzicie o usłudze sprowadzania samochodów na zamówienie, wlazł mi w wyszukiwarkę jakiś Bartek Ciuk, kojarzycie? Warto przemysleć?
Herbaciana
Nowicjusz

01 Cze 2021, 13:18

Samochody na zamówienie sprowadza się kiedy szukasz czegoś konkretnego co nie jest dostępne na rynku - np. ja chcę kupić ar 159 sw z pakietem nuvola i z silnikiem tbi w kolorze rosso. W kraju coś takiego nie występuje więc ktoś mi może poszukać takiego egzemplarza gdzieś w Europie (co nie znaczy, że znajdzie)
Jeśli poruszasz się w temacie popularnych aut a do tego budżet nie jest nieograniczony to nie ma sensu pakowac się w dodatkowe koszta
Invi
Forumowicz VIP

01 Cze 2021, 20:55

A widzisz. Facet reklamuje się, że taniej niż w Polsce, że sprawdza itd, a sprowadza - na fejsie widać - różne samochody, także te raczej zwyczajne. Bo też wcześniej miałam wrażenie, że to bardziej usługa dla nietypowych modeli. Moja przyjaciółka sprowadzała rzadko spotykanego chryslera przez takiego faceta.
Herbaciana
Nowicjusz

01 Cze 2021, 23:29

Herbaciana napisał(a):Facet reklamuje się,

Słowo klucz :D
szybki
Moderator - Tuning