Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać

02 Cze 2021, 22:21

Od 15lat zajmuje się sprowadzaniem aut więc jakiś laik to nie jest.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Cze 2021, 09:19

Invi napisał(a):Cruze technicznie może być, bliźniak astry. Gorzej kiedy wsiadasz a okazuje się, że wnętrze jest po prostu badziewnie zrobione

To samo co Opel. Nawet nie wiem czy nie lepiej + zazwyczaj lepiej wyposażony.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Cze 2021, 09:52

Barol napisał(a):15lat zajmuje się sprowadzaniem aut więc jakiś laik to nie jest.

Dlatego nie będzie taniej :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Cze 2021, 10:31

szybki napisał(a):Dlatego nie będzie taniej

Ja ma być dobrze to musi być drogo. (tanio i dobrze już było) chociaż z budżetem 20 tys to szaleństwa nie będzie nawet z Cruze. (auta podrożały i będą drożeć dalej)

10la temu za 10-letnią astrę płaciło się 2000 Euro
teraz za 10 letnią astrę trzeba minimum 4000 Euro położyć.
To tylko taki punkt odniesienia oczywiście.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Cze 2021, 22:08

Słuchajcie, zasuwam jak dzika norka w pracy i nie mam czasu sie umawiać, a nie chcę dzwonić do ludzi i gadać o czyms, co może być sprzedane zanim się wygrzebię z robotą. Ale faktycznie wybór jest mały (w moim budżecie i tych moich chceniach skonfrontowanych z wiedzą od was). Mam nadzieję w przyszłym tygodniu móc zacząć umawiać się z jakimis samochodami, ale doszły mi dwa modele, których tu nie rozważaliśmy, a wygląd, wypsażenie i zakres cenowy nawet mi podeszły. Chciałam was w międzyczasie prosić o opinię, : citroen C5 i renault fluence. Warto brać pod uwagę?

Spodziewałam się, że to troche potrwa, ale nie, że aż tyle, będę chyba wam wisieć przysłowiowe piwo na koniec :piwo:
Herbaciana
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

16 Cze 2021, 07:38

Herbaciana napisał(a):citroen C5 i renault fluence

Owszem warto. Niezłe wyposażenie C5 ale większość ma tradycyjne zawieszenie i nie hydro. Duże auto ... Silnik w benzynie to najlepiej 2,0 ale pali sporo...
Co do Fluenc'a ,to sedan Megane III. Dłuższy od kombi minimalnie. Tutaj różnica z kombi Megane dotyczy skrzyni biegów. Wszystkie kombi mają 110KM i 6 biegów,a Flunece 5 biegów więc jest głośniej przy jeździe autostradowej oraz nieco więcej pali ten Fluence... Poza tym do kombi to można coś więcej włożyć (szafkę ,fotel, spory karton), a do Fluenca...przez małą dziurę po podniesieniu klapy sedana ,tylko walizki. :) Warto zauważyć ,że Fluence jest katalogowo wolniejszy niż Megane kombi o 1,5 sekundy do setki.
Żeby to usystematyzować z tymi Megane 1,6 III ,to:
-hatchback (krótki) -są 1,6-100 KM i skrzynie 5 . Są 110 KM i skrzynie 6 biegowe.
-kombi 1,6-110 KM i skrzynie 6-tki
-sedan (Fluence)-1,6-110 KM i skrzynia 5 biegów.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

16 Cze 2021, 10:29

Dzięki! Nie chcę kombi, szafek nie wożę na szczęście, a jak sie przydaży, to mam kumpla z odpowiednim wozem.
Właśnie, co do hydraulicznego zawieszenia, prowadziłam taka cytrynę będzie ze 24 lata temu, więc totalnie nie pamiętam jak sie prowadziła...

Fluence znalazłam taką, sprowadzone z Belgii: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
i taką: [link do oferty na Olx wygasł]

A cytryna (nęci mnie, nęci): [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

i jeszcze: [link do oferty na Olx wygasł].

Co do pojemności chcę maks 1,8, przyznaję, ale fakt, że biorę pod uwagę spalanie.
Herbaciana
Nowicjusz

16 Cze 2021, 14:00

Te "nowoczesne" silniki z C5 typu 1,6 z twoich ogłoszeń...No mnie nikt by na nie nie namówił :roll: :no:
Za to Fluence ładny i mały przebieg (o połowę mniejszy niż te C5 z tymi wynalazkami pod maską...)
Mam też Fluenca którego można kupić od sprawdzonego uczciwego człowieka od którego kupiliśmy już ze znajomymi z pracy prawie 10 aut i wszystkie były ok i nie ma ściemy. Porównywalny do tego z twojego ogłoszenia. Jak chcesz to mogę ci wysłać linka na priv ,bo tu nie chce wklejać na forum.
Nie ma tych aut na aukcjach typu otomoto
artur73
Awatar użytkownika

16 Cze 2021, 15:47

Jasne, podeślij. Widzę tylko jeden problem, mianowicie chcę sprawdzić samochód u mojego mechanika, a mieszkam w Wawie. Ten znajomy skąd?
Ja się nie patrzę na opis silnika, czy nowoczesny, czy nie, bo to mi nic nie mówi, hehe. A co jest nie tak z silnikami do C5? Patrząc oczywiście z perspektywy takiego użytkownika, jak ja (nie jeżdżę dużo i chcę mieć spokój z samochodem ;-))
Herbaciana
Nowicjusz

16 Cze 2021, 17:52

No jeśli chodzi o znajomego to u mnie... okolice Poznania...☹️ A co do 1,6 w C5,to jeden z najgorszych silników od BMW. Stale usterki,checki,falujące obroty i wadliwy rozrząd
artur73
Awatar użytkownika

17 Cze 2021, 12:00

artur73 napisał(a):No jeśli chodzi o znajomego to u mnie... okolice Poznania...☹️ A co do 1,6 w C5,to jeden z najgorszych silników od BMW. Stale usterki,checki,falujące obroty i wadliwy rozrząd

Aaa, to istotne. Dzięki!
Herbaciana
Nowicjusz

19 Cze 2021, 18:12

@artur73 a mógłbyś podesłać mi na priv ten link do znajomego? Akurat też szukam samochodu do ok 20k (max 25k) zł w okolicach Poznania i strasznie ciężko jest coś fajnego znaleźć :( Ostatnio pojechałem oglądać „bezwypadkowy” idealny samochód, a na miejscu się okazało, że dach cały w szpachli :|
michaleus
Nowicjusz

19 Cze 2021, 22:38

Ok. Spróbuję.
artur73
Awatar użytkownika

20 Cze 2021, 18:41

Ok, dzięki! W takim razie czekam na priva :)
michaleus
Nowicjusz

20 Cze 2021, 20:17

Dzwoniłeś do Pawła P..?
artur73
Awatar użytkownika