Samochód do 20 tysi, a głowa mi spuchła i nie wiem, czego szukać

27 Kwi 2021, 23:32

Cześć! Siedzę na ogłoszeniach i forach z opiniami i powiem wam, że jest tyle niuansów, które trzeba wiedzieć, kupując używany samochód, że coraz mniej wiem, co robić :unsure: .
Jeżdżę skodą fabią sedan 1,4 z 2004 roku. To jest samochód, który mimo jakichś tam eksploatacyjnych rzeczy czasem do robienia, jest niezniszczalny i wszystkich nas przeżyje. Niestety, bo nie ma klimatyzacji, no i wnętrze to chyba w NRD projektowali. Ale nie narzekam, bo większych kłopotów mi nie przysparza. Tylko naprawdę potrzebuję klimatyzacji i nie ukrywam, lubię, jak mi się podoba to, co czym jeżdżę, tak jak lubię, żeby mi się moje mieszkanie podobało. Budżet mam tak do 20 tysi, choć chciałabym wydać mniej, ale co kluczowe, to chciałabym kupić taki, że wsiadam i jadę, nie muszę inwestować czasu i kasy na naprawy zanim zacznę używać. Ważne dla mnie jest szacowanie rocznego ubezpieczenia, koszty napraw, bo te 20 tysi to i tak musiałam ostro oszczędzać.
W co celuję: silnik od 1,4 do 1,6, może 1,8 ostatecznie, benzynowy, z klimatyzacją, 4 lub 5 drzwi, byle nie kombi, bo nie potrzebuję. Lubie mieć też z tyłu jakąś strefę zgniotu i żeby bagażnik był pojemny, a nie że na zakupy i cześć. Nie powiem, z dostępnych cenowo roczników podobają mi się volvo, audi i bmw, ale tu na forum czytam, ze audi często zajeżdżone przez sebixy. To może i bmw też :naughty: ?
Nie jeżdżę dużo, po mieście i parę razy do roku w dłuższe trasy, ale raczej w skali kraju i bliższej Europy.
Z volviaków znalazłam coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

POleciacie tu często seaty, ople, fordy, ale mam wrażenie, że te marki, jak mają kilkanaście lat, są bardziej rozklekotane, niż np. volvo. Chciałabym, żeby estetyka balansowała mi się z rozsądnym podejściem do tematu, lubię auta raczej wydłużone, smukłe, niż pękate, z rozrośniętym nadwoziem, pewnie dlatego te marki mi oko przyciągają.
Jak myślicie, czy jest tu coś do ugrania? Czy mam szukać konkretnych modeli, generacji? A może patrzeć na toyoty, mitsubishi lub jeszcze coś innego?
Totalnie się nie znam, zawsze tylko jeździłam samochodami :oops: . lektura ogłoszeń to jatka, dlaczego tylu sprzedawców cwaniakuje, że nawet ja żółtodziób to widzę?
Czy polecacie usługę całkowitego sprawdzenia samochodu przed kupnem (historia, stan techniczny)? Ile to kosztuje w Warszawie?
Rozpisałam się, ale i tak pewnie i więcej bym napisała, bo gaduła jestem. Będę wam wdzięczna za pomoc )).
Herbaciana
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

27 Kwi 2021, 23:56

Herbaciana napisał(a):chciałabym kupić taki, że wsiadam i jadę, nie muszę inwestować czasu i kasy na naprawy zanim zacznę używać

W przypadku używanych aut zapomnij o czymś takim,niemal zawsze po kupnie musisz zrobić choćby pakiet startowy czyli wymiana rozrządu,oleju,filtrów itp.

Herbaciana napisał(a):Ważne dla mnie jest szacowanie rocznego ubezpieczenia, koszty napraw, bo te 20 tysi to i tak musiałam ostro oszczędzać.

To daruj sobie Volvo bo jak przyjdzie Ci jakiś serwis to tanio nie będzie a jeszcze masz zamiar oszczędzać na ubezpieczeniu..
Poszukaj jakiegoś Hyundaia I30.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2021, 00:31

Podaje subiektywnie "ładne" auta:

- osobiście nie szedł bym w tę stronę, ale zawsze można trafić coś zadbanego, Bmw e81/e87 tylko tu masz większe silniki, benzyna 1.6 odpada, więc zostaje 2.0 albo diesel też 2.0
- Fiat bravo 1.4T, najlepiej wersja lub pakiet sport
- Opel Astra H gtc 1.6/1.8
- Opel Corsa D 1.4
- Kia Proceed 1.6
Gość114260

28 Kwi 2021, 02:41

Jeśli szukasz auta które przewiezie Cie z punktu A do punktu B, bedzie mialo jakies rozsadne wyposazenie, nie zrujnuje Cie serwis i ubezpieczenie to polecam spojrzec chociazby na Seata Leona 2 konkretnie z silnikiem 1.6 MPI
silnik niezniszczalny, w razie koniecznosci napraw czesci bardzo tanie, ubezpieczenie przy znizkach 620zl, minusem moze byc spalanie, ale jezdzac rozsadnie na trasie 7l, w miescie w zaleznosci od zakorkowania ok 10l

swoim jezdze juz ponad 5 lat, zrobilem nim 70tys km, przez 100tys i 10 lat nie zepsulo sie nic, za swojej kadencji wymienilem wydech, termostat, laczniki stabilizatora tył oraz poduszke skrzyni
reszta to eksploatacja 1x swiece, 2x rozrzad (raz po zakupie i drugi raz po 60tys) klocki i tarcze po zakupie, olej co 8-9tys wraz z filtrami, serwis klimatyzacji co roku, filtr paliwa co 3 wymiane oleju i auto wciaz jezdzi jak nowe

za ok 20tys masz szanse znalezc 2008-2009 rocznik
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

28 Kwi 2021, 08:56

Hej Barol, dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że takie volviaki są droższe w utrzymaniu, niż skoda, ale tak naprawdę ne wiem, jaka to jest różnica. 2x więcej? 7?
Owszem, jeżdżę z punktu a do b (chyba wszyscy tak jeździmy :naughty: ), ale uwielbiam prowadzić odkąd byłam nastolatką, moja mała znajomość praktyczna samochodóww wynika z finansów.
Jeśli mam się nastawiać na wymiany oleju itd, to się nastawiam. No, ale olej to eksploatacja, a nie remont tego i tamtego.
Rzuciłam na szybko okiem na hyundai, powiem ci, że jest o czym myśleć. Czy unikać jakiejś konkretnej generacji, mocy silnika?
Herbaciana
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 09:13

Dzięki Gość114260.
Jeździłam corsą, astrą - i to chyba nie to. Diesel nie dla mnie, to chyba faktycznie bmw odpada.
Herbaciana
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 09:22

Raziel, Seaty leon jest trzydrzwiowy, z tego co widzę w wyszukiwarce grafiki, ale po pracy przejrzę dokładnie, czy są też 5-drzwiowe. Czy leony nie są trochę jak opel astra ;-)?
Herbaciana
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 11:16

Leon 2 występuje tylko w 5 drzwiach - klamki tylnych drzwi są ukryte w słupkach C

Barol napisał(a):To daruj sobie Volvo bo jak przyjdzie Ci jakiś serwis to tanio nie będzie a jeszcze masz zamiar oszczędzać na ubezpieczeniu..

Nie przesadzajmy, co może być drogiego w eksploatacji volvo s40, który jest technicznym bliźniakiem focusa mk2?

Autorko jeśli rozważasz Leona 2, to spójrz też na Golfa V, Octavie 2 i Audi A3 8P (Audi będzie rocznikowo najstarsze) bo to też są techniczni bracia z prostą benzyną 1.6

Z aut z prostymi benzyniakami możesz rozważyć
- Megane 3 1.6
- Focus mk2 1.6
- Astra H 1.6, 1.8
- Mazda 3 (może być problem z rdzą)
- Kia Ceed / Hyundai i30 1.4, 1.6
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2015

28 Kwi 2021, 11:18

Herbaciana staraj się pisać wszystko w jednym poście a nie kilku.

Herbaciana napisał(a):Rzuciłam na szybko okiem na hyundai, powiem ci, że jest o czym myśleć. Czy unikać jakiejś konkretnej generacji, mocy silnika?

W zasadzie tam wszystko jest ok.

Herbaciana napisał(a):Seaty leon jest trzydrzwiowy, z tego co widzę w wyszukiwarce grafiki, ale po pracy przejrzę dokładnie, czy są też 5-drzwiowe.

Leony są 5drzwiowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2021, 13:55

Herbaciana napisał(a):Zdaję sobie sprawę, że takie volviaki są droższe w utrzymaniu, niż skoda, ale tak naprawdę ne wiem, jaka to jest różnica. 2x więcej? 7?

Może kilka procent. Ale nie wynika to z tego, "że to volvo" tylko zastosowania bardziej zaawansowanych rozwiązań np. w zawieszeniu - będzie trochę droższe ale też lepiej się prowadzi. Dopóki poruszasz się pośród popularnych modeli i silników, które nie są spektakularnymi wtopami to "koszty utrzymania" możesz olać. No chyba, że ci roznice robi np. 30 złotych na części, którą wymieniasz raz na 5 lat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Kwi 2021, 16:41

No więc nie wiem, czemu, ale cytowanie mi nie działa. Może coś źle klikam, ale klikam tak i siak i nic, wyskakuje mi pusty formularz odpowiedzi.

Kilka procent różnicy w cenie serwisu volviaka to spoko, a różnica 3 dyszek raz na parę lat to żadna różnica, więc mogę myśleć o volviaku, z tego wniosek.

Mogłabym też pomyśleć o Audi A3, ale z drugiej strony piszecie, że zajeżdżone są często, więc to pewnie kwestia także konkretnego egzemplarza. I czy to nie o nim czytałam, ze ma dość nisko miskę olejową? Bo jeżdżę po wykrotach czasami... ale skoda żyje ;-)
Leon faktycznie, w słupku ma klamkę, sorry!
Mazdą 3 i 5 jeździłam i obydwa super, z tym że to zdaje się wciąż jest najbardziej kradziony samochód w Wawie, jeśli nie w Polsce? Parkuję na osiedlu, z tego powodu nie brałam mazdy pod uwagę.
R. Megane - obejrzę oferty, dzięki
Focus i astra średnio, a octavii bym nie chciała z tego względu, ze warto poznawać nowe marki i wyrabiać sobie jakieś zdanie w końcu ;-).

A co myślicie o usłudze sprawdzania samochodu, łącznie z historią? bo mam wrażenie, że jak kto taki zielony, jak ja, to może byłoby to rozsądne?
Herbaciana
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 17:15

Jeżeli nie masz możliwości oglądać samochodu z kimś kto się zna, to jest to jakaś opcja

Do 20 tys. zerknij jeszcze na civica 8, 1.8 140 - bezawaryjna jednostka, tylko zawieszenie jest dosyć twarde, musiałabyś się przejechać i sprawdzić czy Ci to odpowiada
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2015

28 Kwi 2021, 19:53

Herbaciana napisał(a):No więc nie wiem, czemu, ale cytowanie mi nie działa. Może coś źle klikam, ale klikam tak i siak i nic, wyskakuje mi pusty formularz odpowiedzi.

Najpierw zaznaczasz fragment, który chcesz zacytować a dopiero później przycisk.

Herbaciana napisał(a):A co myślicie o usłudze sprawdzania samochodu, łącznie z historią? bo mam wrażenie, że jak kto taki zielony, jak ja, to może byłoby to rozsądne?

Jeśli nie masz pojęcia o motoryzacji i nie znasz nikogo kto takowe posiada to w sumie najbardziej sensowna opcja. Tylko pamiętaj, że jednak kilka stówek to kosztuje i żeby nie okazało się, że budżet na auto mocno na tym ucierpi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Kwi 2021, 22:30

durateche napisał(a):Do 20 tys. zerknij jeszcze na civica 8, 1.8 140 - bezawaryjna jednostka, tylko zawieszenie jest dosyć twarde, musiałabyś się przejechać i sprawdzić czy Ci to odpowiada

dzięki, popatrzę.

Invi napisał(a):Najpierw zaznaczasz fragment, który chcesz zacytować a dopiero później przycisk.

Forum, na którym przez lata siedziałam, miało to inaczej ustawione, dzięki :).

durateche napisał(a):Do 20 tys. zerknij jeszcze na civica 8, 1.8 140 - bezawaryjna jednostka, tylko zawieszenie jest dosyć twarde, musiałabyś się przejechać i sprawdzić czy Ci to odpowiada
.
Dzięki, popatrzę!

Invi napisał(a):Jeśli nie masz pojęcia o motoryzacji i nie znasz nikogo kto takowe posiada to w sumie najbardziej sensowna opcja. Tylko pamiętaj, że jednak kilka stówek to kosztuje i żeby nie okazało się, że budżet na auto mocno na tym ucierpi

Jak rozumiem, chroni mnie to przed gorszym finansowym cierpieniem, więc jest to opcja, którą mocno rozważam.

Myślę, że jak znajdę ogłoszenia, które pasują po rozmowie tu z wami, to warto też poprosić o przyjrzenie się samochodowi, jest tu odpowiedni dział. Dobrze myślę?
Herbaciana
Nowicjusz

28 Kwi 2021, 22:41

Herbaciana napisał(a):Myślę, że jak znajdę ogłoszenia, które pasują po rozmowie tu z wami, to warto też poprosić o przyjrzenie się samochodowi, jest tu odpowiedni dział. Dobrze myślę?

Tak dokładnie :wink:
Barol
Awatar użytkownika