Samochód do 20 tysięcy

15 Maj 2012, 12:03

Witam.
Nadeszła chwila, kiedy chcę kupić swój pierwszy samochód. Jezdziłem wieloma do tej pory, teraz poszukuję dla siebie większego komfortowego auta a nie samochodu z zacięciem sportowym i twardym zawieszeniem.
Pod uwagę biorę kilka modeli (wyłącznie diesel):
- Passat B5 FL 1.9 tdi
- Vectra C 2.2 dti
- Peugeot 407 1.6 hdi
- Octavia 1.9 tdi

Wiem, że za tą cenę "teoretycznie" jest ciężko coś znaleźć, jednak mam znajomego który sprowadza auta z zagranicy (wyłącznie serwisowane w ASO, w bdb stanie). Jestem zdania, że serwisowany samochód z przebiegiem 160k-180k powinien spokojnie jeździć bez żadnych problemów kilka lat. Kupując serwisowane auto mamy w końcu swego rodzaju pewność, że auto nie zrobiło 300k km.
Octavia to płyta podłogowa Leona czy Golfa IV więc miejsca jest w niej zdecydowanie mniej.
Co byście wybrali? Ewentualnie co polecacie czym warto byłoby się jeszcze zainteresować?

Z góry dzięki za informacje ;)
szoszon87
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Maj 2012, 12:42

No jeśli liczysz, że 8 letni diesel średniej klasy w dodatku sprowadzony będzie miał poniżej 200tys. km i kosztował do 20tys. zł to gratuluję optymizmu.
W jaki sposób udowodni Ci, że serwisowany? książką serwisową?
Jeśli to auto sprowadzone to albo będzie cofane albo bite-innej możliwości nie ma bo wszystkie inne są wyraźnie droższe niż te sprowadzane przez handlarzy i nie licz na żadne "dojścia" no chyba, że znajomy ma dojścia do wraków z ubezpieczalni.
Wiem bo znam paru handlarzy i tutaj nikt się nie wyłamuje sprowadzając dobre auta bo wypadłby z interesu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2012, 12:46

szoszon87 napisał(a):ednak mam znajomego który sprowadza auta z zagranicy (wyłącznie serwisowane w ASO, w bdb stanie)

Tylko takie się sprowadza :D Niemcy kupują, nie jeżdżą i sprzedają Polakom żeby podnieść poziom bezpieczeństwa w naszym kraju :wink: Ja byłbym za Vectrą ale 1.9 bo 2.2 ma parę niedoróbek(przejrzyj fora-tam można się sporo dowiedzieć) ewentualnie Octavia 1.9 110koni w dobrej wersji też zła nie jest... Passat to wieśwóz
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...