Samochód do 20 tysięcy (z pakietem startowym)

29 Lip 2017, 19:19

Witam,

Proszę o propozycje samochodów do 20 tysięcy z pakietem startowym (płyny/filtry/rozrząd) - podejrzewam że cena samochodu wyjdzie ok 16-17 tysięcy.

Wiem, że większość z was bardzo lubi jak ktoś pisze o rocznikach i przebiegach, więc nie napiszę konkretnie :D

Samochód do:
- Jazda codziennie do pracy (2 strony ~20km) 30% miasto/70% trasa (~100km/h),
- Roczny przebieg 12-15 tysięcy,
- Lubie czasami depnąć na autostradzie, także chciałbym mieć czym.
- W grę wchodzi tylko benzyniak (bez instalacji LPG - chciałbym w razie możliwości/ekonomiczności sam montować.
- Nadwozie typu Sedan/Hatchback/Kombi - nie mam specjalnych wymagań.
- Ważne żeby silnik/skrzynia biegów były bezawaryjnymi konstrukcjami.
- Moc ~150KM.
- Jakie samochody mi się podobają? Volvo S40, Audi A4 B6 1.8T, BMW E60 (za drogie), BMW 330i E46, chciałoby się RAV 4 II/III ale nie realne w tym budżecie.
- Wolałbym zrezygnować z aut francuskich/włoskich.
- Województwo lubuskie, północna część dolnośląskiego (Bolesławiec etc)

Zapoznałem się z tematem https://www.forumsamochodowe.pl/podsumowanie-i-spis-modeli-koszty-utrzymania-vt96514.htm
i wiem, że BMW nie cieszy się tanim serwisem - powiem tak, mocno mi na tym nie zależy, ale wiadomo mniej=lepiej - tylko żeby się często nie psuło :)

@ Wiem, że jest sporo Opli w tej kwocie, ale ich design zewnętrzny i wewnętrzny jest na tyle odpychający i paskudny, że wolałbym nie kupować samochodu do którego z obrzydzenia bałbym się wsiadać ; :D :D :D
Zoom
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Paź 2017, 22:13

Witam, ożywiam temat.
Do wydania 25tys+pakiet startowy
W tej kwocie widzę:
- Audi A4 B7 1.8T - większość jednak trochę biedna w środku, aczkolwiek podoba mi się.
- BMW E90 320i - jak z rozrządem? tzn z łańcuszkiem do roweru :naughty: montowany z tyłu czy z przodu silnika? Najładniejszy samochód wśród wszystkich moich typów. Jak ogólnie wypada awaryjność tych jednostek?
- E60 też w zasięgu - tylko dziwi mnie że ceny takie same jak E90, coś mi śmierdzi.
- Honda Accord VII 2.0 - jak z rdzą? Montowanie w przyszłości gazu jest opłacalne? Słyszałem, że automaty w Hondach są w miarę bezawaryjne. (Wiem, że automat do 2.0 to słaby pomysł, ale proszę o opinię np. do wersji 2.4)
-Ford Mondeo MK4, średnio mi się podoba i o gazie raczej nie ma co wspominać.

Volvo/Saaby - w promieniu 100km od Żar raczej można zapomnieć o przystępnych modelach.

Co z Citroenami C5? Nie za mały budżet?

Ople odpadają.
Zoom
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Paź 2017, 17:01

Zoom napisał(a):BMW E90 320i - jak z rozrządem? tzn z łańcuszkiem do roweru montowany z tyłu czy z przodu silnika? Najładniejszy samochód wśród wszystkich moich typów. Jak ogólnie wypada awaryjność tych jednostek?

z przodu
awaryjność to właśnie napinacz łańcucha czy elektronika

Zoom napisał(a):- E60 też w zasięgu - tylko dziwi mnie że ceny takie same jak E90, coś mi śmierdzi.

koszty napraw wyższe, a elektronika również nie jest mega solidna i nie toleruje zamienników
Duża aut niedoinwestowanych, które wymagają sporo drogich napraw - przerosły poprzedniego właściciela

Zoom napisał(a):- Honda Accord VII 2.0

trzeba uważać na partię wadliwych wałków rozrządu, które się wycierały (silnik nierówno pracuje)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010