Samochod do 20k, kilka propozycji

26 Lis 2007, 17:17

Przede wszystkim witam na forum.
Jako, ze prawo jazdy dostane do reki dopiero w lipcu, wiec mozna mnie uznac za niedoswiadczonego kierowce :p Mimo, ze mamy dopiero listopad, to juz zaczynam sie rozgladac za tym jedynym, ktory kupie w wakacje. Jednak co przejrze oferty na otoMoto, to zmienialem zdanie.
Co mnie interesuje:
- coupe/sport
- benzyna (gas nie wchodzi w gre)
- mala awaryjnosc oraz czesci w dobrej cenie
- fajny design :p

Jeszcze nie mam okreslonego budzetu, mimo wszystko szukam czegos w przedziale cenowym do 20k, to pierwsza opcja.
Do 20k to co zauwazylem ciekawego to Mazda MX3, Hyundai Coupe, Honda Civic, Renault Megane Coupe. Oto lista preferencji, troche czytalem o kazdym z w/w samochodow i raczej sa chwalone poza Renault (faktycznie francuskie samochody sa tak bardzo awaryjne?)

Nie mam zamiaru bawic sie w Tokio Drift i robic wiejskiego tuningu, dlatego samochod sam w sobie powinien byc ladny, to uwaga dla innych propozycji.

Jest jeszcze druga opcja, do 10k. Tutaj szczerze mowiac wybor jest dosc maly, dlatego nie za bardzo wiem, co moglbym kupic.

Jeszcze pytanie co do rejestracji pojazdu, ubezpieczenia go itp itp. Samochod na 99% bedzie uzywany, w takim przypadku jak wyglada zakup go od strony prawnej - wiem tylko tyle, ze trzeba bedzie go przerejestrowac na mnie. Oraz jakie beda tego koszty.

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi ;)
d4knez

26 Lis 2007, 19:16

Witam:)

Oto kilka propozycju które może Cię zaciekawić:) ale czy taki samochód niejest zamocny jak na pierwszy??twój wybór:

Alfa Romeo GTV 2,0 V6 TURBO
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mitsubishi Eclipse 2,0 16V

Honda Prelude (1767)

Peugeot 406

Hyundai Coupe

BMW 323TI MODEL E36

Audi A3 Turbo 150 KM

Chevrolet Camaro Targa

Opel Astra OPC 160 KM

BMW 850

a jeśli do 10tys to też sportowy??

no to Calibre:)

Honda Prelude

Mazda MX-3

no i jeszcze Buma 3

i Posche:)

ja kilka lat temu jak zaczynałem prawko to miałem Calibre:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

26 Lis 2007, 19:32

Witam
Jest sporo fajnych autek które wymienił kolega wyżej (np. Audi A3 1.8T, Honda Prelude, BMW 323-tyle że lepiej coupe czy Mazda MX3-jeździłem wersja 1.8 V6 i fajna zabaweczka w sam raz dla kogos kto lubi szybą jazde). Co do mojej sugesti to za ok. +/- 20tyś zł chcąc miec mocne,niezawodne i przedewszystkim szybkie auto którym jadąc wydaje sie że jest jeszcze szybsze polecam Civic Vti 1.6 160KM. Pisze o tym aucie bo sam takiego będe szukał jako 2 auto (raczej do nocnych szaleństw po mieście i niedalekich wypadów w max 4 osoby). Napisałes ze nie interesuje Cię coś w stylu wieś tuning czy coś w podobnym stylu dlatego proponuje fajny i szybki sportowy japoński samochodzik, którego można w latwy sposób bardziej "upiększyć" kilkoma detalami. Napisałeś że nie chcesz LPG (good) bo np. taki silnik jak siedzi w Civicu VTi było by grzechem "zagazować" bo to najlepsza rzecz w tym aucie(niestety na drugiej aukcji sprzedający zrobił wstawił gaz do tego auta)...Pozdro.
Pekińczyk
Początkujący

26 Lis 2007, 20:51

Na poczatku myslalem, ze kupie cos za 1k i naucze sie jezdzic, ale doszedlem do wniosku, ze szkoda wydawac 1k, zeby za pol roku kupic nowy.
Ogolnie nie mam zamiaru szalec, ma to byc po prostu dobry, sportowy samochod z fajnym designem zarowno na miasto jak i dalsze wyjazdy. Przejrzalem propozycje do 20k i tak, podoba mi sie Alfa Romeo, Eclipse (zapomnialem napisac o nim w 1. poscie), Peugeot 406 i Astra + to co sam napisalem w 1. poscie. A co powiesz o Tigrze?
Do 10k podoba mi sie Calirba i MX3.

W opcji do 20k z w/w samochodow, ktory jest najlepszy pod wzgledem wydajnosc/zuzycie paliwa? Wolalbym cos malo palacego ;) No i przede wszystkim bezawaryjnego, zebym nie musial co pol roku odwiedzac serwisu i wkladac kolejne setki w niego.

Co do tego Civica, to szczerze mowiac, nie podoba mi sie. Z civicow podoba mi sie ten, [link do oferty na Allegro wygasł] ale widze, ze cena minimalna nie zostala osiagnieta, wiec pewnie samochod jest wart wiecej niz 20k.
d4knez

26 Lis 2007, 21:19

Tigra:
to samochód dla osob ktore naprade lubia te autko ja mam sentyment do tego samochodu i polecam go kazdemu bezwzgledu na ilosc miejsc czy inne duperele wyglad osiagi jak na ten silnik rewekacja, zadne inne auto z tym silnikiem nie ma takich osiagów mozecie to sprawdzic w katalogu samochodowym, i co jeszcze zarabiste wyposazenie wszytko czego wymagam jest w tym samochodzie czyli: dobre wyposazenie, dobre osiagi,prawie sportowy(takie lubie), no i wyglad to tak zwana zasada pieciu w miom slowniku:)

Hehe no i takiemu dogodzić:)
Chce benzyniaka sportowego i mało palącego:)

Peugeot 406, albo Astra OPC

Jak taniej to najlepiej Calibra tylko niewiem jak to u niej z awaryjnością pali 9litrów na 100km:)

ale raczej Astra:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lis 2007, 21:24

Nie wymagam, zeby palil 8 litrow na 100 bo to nierealne :P Ale tez nie chce, zeby palil po 15 litrow, bo nie wyrobie z kasa. Jakie spalanie maja wlasnie: Alfa Romeo, Eclipse , Peugeot 406, Astra, Mazda MX3, Hyundai Coupe, Renault Megane Coupe i Tigra?

No ogolnie kazdy z nich jest bardzo fajny, mimo ze sie nie znam szczegolnie na samochodach :p

A i wlasnie, jakie mniej wiecej wyjdzie ubezpieczenie przy takich sportowych samochodach?
d4knez

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

26 Lis 2007, 22:51

Alfa pali 13,5 litra więc troche dużo.
Eclipse 11litrów
406 10litrów
Astra też 10litrów
Mazda w granicach 8,5litra
Hyundai 8litrów
Megane 7litrów więc chyba najmniej:)
Tigra 8litrów

Oczywiście to są dane statystyczne:)

a jeśli chodzi o ubezpieczenie to niewiem:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lis 2007, 23:00

Czyli ogolnie wszystko oprocz Alfy pali w granicach do 10 +-1. Nie jest zle, nie zbankrutuje :) Z tego co policzylem jakims kalkulatorem online, za Mazde musialbym placic okolo 1700zl rocznie. No coz, dziwna zasada, ze osoby ponizej 25 roku zycia placa 30% wiecej.

Z tego co wiem, to czesci do Opla sa dosc tanie, a jak z czesciami do Japonczykow?
d4knez

26 Lis 2007, 23:17

Tak ale uważaj:)

W moim Clio III pisali, że ma palić 6,7 średnio (tak pisało na stronie Renault), a tak naprawde pali około 13średnio:)

Nieukrywam, że czasem mam cięęęęęęęęęęęężką nogę to wtedy bieże 18 do 24 :(

Pali jak smok, więc uważaj zanim zaczniesz szybko jeździć:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lis 2007, 23:23

Na poczatku chce przede wszystkim nauczyc sie pewnie i bezpiecznie jezdzic. O mocniejszym depnieciu sie pomysli potem :P A jak z tymi czesciami?
d4knez

27 Lis 2007, 09:50

Tutaj masz stronę z częściami palecaną też przez nasze forum:)
http://czesci24.pl/

części do Alfy będą drogie, do Eclipsa też
Do Astry tanie, do Megany tanie.
Do Mazdy ujdzie, do Hyundaia też średnio:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2007, 18:42

Chyba sie zdecyduje na Mazde mx3 + tuning w postaci wymiany zderzakow, dodanie spoilera i list bocznych oraz swiatel tylnich na lexus style + jakies porzadne radio i gps. Oczywiscie, zeby to wygladalo przyzwoicie a nie jakis wiejski tuning rodem z filmow. Czytalem sporo o tym autku i kazdy je poleca. Jedynie mankamentem sa oferty, prawie kazda jest sprowadzana z dosc duzym przebiegiem, okolo 200k km...

Chociaz szczerze mowiac, teraz obejrzalem na paru aukacjach tego Hyundaia Coupe i musze przyznac, ze duzo bardziej podoba mi sie, co prawda kosztuje tyle ile Mazda z calym tuningiem, ale wyglada ladniej. No i jest przede wszystkim nowszy, wiec teoretycznie mniej roboty przy nim. Centralny zamek, klima, airbag - przemawia za Hyundaiem. Zobaczcie jakie cacko :P
d4knez

02 Gru 2007, 23:14

Czytam o Hyundaiu i chyba coraz bardziej sie przekonuje. Ktos myslicie o nim? I jaki silnik? Patrze na roczniki 2000.
d4knez