Samochód do 20k Renault Megane 3

05 Cze 2021, 19:35

Witam
Od 2-3 tygodni szukam dla siebie samochodu do 20 tysięcy i najbardziej pasuje mi Renault Megane 3. Gryzę się z myślami którą wersje wybrać i prosiłbym o poradę.
Najbardziej skłaniam się ku wersji w benzynie 1.6 110KM ale w konfiguracji (tempomat, klimatronic), która mi najbardziej pasuje ciężko znaleźć w tej cenie +/- 150km . Już nie wspominając aby był od prywatnej osoby :)
Zastanawiam się czy nie szukać również coś w dieslu ale nie mam pojęcia jaki silnik byłby najlepszy.
Dzienny dystans do pracy w jedną stronę mam około 6km. W weekend lub co parę weekandów nie sprawiało by mi problemu zrobić większą trasę aby przepalić filtr DPF ale nie wiem czy jednak diesel pod tym kątem będzie dobrym wyborem.

Czy jednak dalej szukać 1.6 ze względu na tańsze serwisowanie czy próbować również szukać w dieslu bo może akurat serwisowanie nie jest wcale droższe i na krótsze dystanse po mieście też da rade.

Trochę chaotycznie ale totalnie się nie znam na motoryzacji/mechanice samochodowej. Swój pierwszy a zarazem ostatni samochód(Corsa 1.5td) miałem dobre 10 lat temu. Teraz po takim długim czasie chciałbym coś kupić w miarę dobrego do tych 20k. Zakładam też jakiś pakiet startowy typu wymiana filtrów/olejów/rozrządu itp bo nigdy nie wiadomo jaka tam przeszłość tego pojazdy była.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że coś doradzicie :)
V3rilo
Nowicjusz

05 Cze 2021, 20:17

Megane 3, 1.6 PB to dobry wybór. Diesle mniej udane w tym modelu więc jak będziesz chciał diesla jednak rozważać to wracasz do punktu wyjścia gdzie na nowo będziesz szukać czegoś co Tobie leży.

Nie ma znaczenia czy od osoby prywatnej kupujesz czy od firmy. Najczęściej handlarze maskują się deklarując się jako osoba prywatna i waląc najbardziej bezczelne ściemy jakoby to żonie się nie spodobało bo kupił jej na urodziny... Sprzedaje Andrzej albo Piotrek a finalnie zajeżdzasz do jakiegoś komisu gdzie auta zarastają zielskiem xD

I tak 20k to za mało na 10 letniego Megana w dobrym stanie szczególnie teraz.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

05 Cze 2021, 21:14

Z czego wynika to, że diesle są "mniej udane"?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Cze 2021, 10:50

@Invi,

To jakieś takie zaczepne pytanie? Chcesz przeczytać felieton o której konkretnej jednostce i z którego roku produkcji? Bo jednak chyba lepiej otworzyć googla niż marnować czas xD

Facet mniej lub bardziej poinformowany wybrał akurat nie najgorszą jednostkę. Robi 6km do pracy. Dlaczego miałby teraz zwątpić w swój wybór i jeszcze przesiadać się na diesla skoro nie tkwi w błędzie? Chcesz kruszyć kopię o sprawność diesla w Renault tak dla sportu czy o co chodzi?
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

06 Cze 2021, 11:00

Chcę wiedzieć w jakim kontekście diesle renult montowane w megane 3 są "mniej udane" w odniesieniu do innych diesli na rynku.
Invi
Forumowicz VIP

06 Cze 2021, 11:37

Aaaaa ale to nie było w kontekście "do innych diesli" tylko do tej akurat benzyny 1.6.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczny Land Cruiser pracuje w kopalni miedzi
    Toyota Land Cruiser w wersji elektrycznej już jest – na razie w Australii. Niezniszczalna terenówka Toyoty, bardzo chętnie wykorzystywana w przemyśle ciężkim – w wersji elektrycznej okazała się idealnym ...

06 Cze 2021, 13:17

To tym bardziej w głupi sposób to napisałeś
Invi
Forumowicz VIP

06 Cze 2021, 14:26

Ktos szuka w glupi sposob problemiku z d
lasagne
Początkujący

06 Cze 2021, 15:33

lasagne napisał(a):Diesle mniej udane w tym modelu

Podyskutowałbym ale zaraz okaże się, że bmw 7 jest "mniej udane" niż seicento
Invi
Forumowicz VIP

07 Cze 2021, 07:01

lasagne napisał(a):Megane 3, 1.6 PB to dobry wybór. Diesle mniej udane w tym modelu więc jak będziesz chciał diesla jednak rozważać to wracasz do punktu wyjścia gdzie na nowo będziesz szukać czegoś co Tobie leży.

Dzięki za odpowiedź ;)
Nad dieslem zastanawiam się tylko dlatego, że w obrębie 150/200km ciężko o benzyniaka 1.6 w cenie do 20k. Byłby po prostu większy wybór w jednostkach biorąc pod uwagę np 1.9 w dieslu.
Na motoryzacji się kompletnie nie znam, więc opieram się tylko na tym co jestem w stanie wyczytać na internetach. A czytając wszystkie artykuły robi się już niezły mętlik :)
No nic, pozostaje mi chyba dalej szukać benzyniaka ;)
V3rilo
Nowicjusz

07 Cze 2021, 07:08

V3rilo napisał(a):Na motoryzacji się kompletnie nie znam, więc opieram się tylko na tym co jestem w stanie wyczytać na internetach

To tym bardziej szukaj 1,6.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Cze 2021, 12:08

szybki napisał(a): To tym bardziej szukaj 1,6.

I tak będzie chyba najlepiej. ;)

Jedyna sztuka chyba warta obejrzenia w benzynie 1.6, 120km odemnie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pisałem już o VIN aby go sprawdzić, ponieważ nie ma w ogłoszeniu. Czy sprawdzenie miernikiem lakieru i zabranie go na stacje diagnostyczną wystarczy aby zredukować ryzyko zakupu padaki?

ew druga opcja ale na stronie autobaza.pl jest wpis "Historia incydentów": 1 wpis lub więcej
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
V3rilo
Nowicjusz

10 Cze 2021, 09:07

Jako, że Meganke 3 1.6 ciężko znaleźć ostatnio blisko mnie zastanawiam się dodatkowo nad jakąś alternatywą.
Myślałem jeszcze nad Hyundaiem i30 lub Laguną 3 2.0 w benzynie.
Co moglibyście doradzić prostego lub co z tych 3 wyborów było by najlepsze do kwoty 20k?

Np taka laguna:
[link do oferty na Olx wygasł]

Czy opłaca się iść w modele powyzej 250k km?
V3rilo
Nowicjusz

10 Cze 2021, 09:17

Hyundai spoko, masz też bliźniaczą kia ceed

Nie ma szans żeby laguna za 15k się do czegoś nadawała, 20+
Invi
Forumowicz VIP

10 Cze 2021, 12:28

1.5 i 1.9 dci są bardzo żywotne tylko wymagają systematycznego serwisu, co w Polsce dla większości użytkowników aut jest dziwne. Najlepiej tylko lać paliwo i jeździć. :lol:

Jeśli może być 3d, to kia proceed.
Gość114260