Witam
Od 2-3 tygodni szukam dla siebie samochodu do 20 tysięcy i najbardziej pasuje mi Renault Megane 3. Gryzę się z myślami którą wersje wybrać i prosiłbym o poradę.
Najbardziej skłaniam się ku wersji w benzynie 1.6 110KM ale w konfiguracji (tempomat, klimatronic), która mi najbardziej pasuje ciężko znaleźć w tej cenie +/- 150km . Już nie wspominając aby był od prywatnej osoby
Zastanawiam się czy nie szukać również coś w dieslu ale nie mam pojęcia jaki silnik byłby najlepszy.
Dzienny dystans do pracy w jedną stronę mam około 6km. W weekend lub co parę weekandów nie sprawiało by mi problemu zrobić większą trasę aby przepalić filtr DPF ale nie wiem czy jednak diesel pod tym kątem będzie dobrym wyborem.
Czy jednak dalej szukać 1.6 ze względu na tańsze serwisowanie czy próbować również szukać w dieslu bo może akurat serwisowanie nie jest wcale droższe i na krótsze dystanse po mieście też da rade.
Trochę chaotycznie ale totalnie się nie znam na motoryzacji/mechanice samochodowej. Swój pierwszy a zarazem ostatni samochód(Corsa 1.5td) miałem dobre 10 lat temu. Teraz po takim długim czasie chciałbym coś kupić w miarę dobrego do tych 20k. Zakładam też jakiś pakiet startowy typu wymiana filtrów/olejów/rozrządu itp bo nigdy nie wiadomo jaka tam przeszłość tego pojazdy była.
Pozdrawiam i mam nadzieje, że coś doradzicie
![Uśmiechnięty :)]()