REKLAMA
Witam, szukam samochodu do 15-17 tysięcy najlepiej, tak żeby zmieścić się w 20k z opłatami. Rocznie robię mniej więcej 20-23k km, mieszkam na wsi więc trasy jakie robię to 10-15km na zakupy do pobliskiej miejscowości. Kilka razy w miesiącu trasa 30-100km, więc myślę że najodpowiedniejsza będzie benzyna, zastanawiam się w późniejszym czasie o założeniu gazu bo samochodem planuje pojeździć z 4-5 lat. Jak myślicie, z takim przebiegiem nie opłaca się interesować dieslem? Samochody jakie oglądałem i podobają mi się to:
1.Volvo s40 - kupię coś sensownego w moim budżecie? Obawiam się trochę kosztów eksploatacji bo to volvo, chociaż czytałem że pasują do niego części od forda.
2.Kia ceed - tutaj oglądałem głównie benzyniaki 1.6/ co do 1.4 obawiam się że będzie trochę za słaby.
3. Fiat bravo 2 - tutaj jak z volvo nie wiem czy wyrwę coś w tym budżecie, myślałem o 1.4 tjet 120 koni, przyjmuje to gaz w razie czego?
4.Focus MK2 - ostatnia moja propozycja i biorę go najmniej pod uwagę, czytałem że użytkownicy chwalą sobie silnik 1.6 tylko obawiam się że tutaj gdzie mieszkam może być trochę słaby. Jak tutaj wypada 18 i 2.0 jeśli chodzi o awaryjność i instalacje gazową?
Zależy mi na niewielkiej awaryjności i w razie czego niedrogich części do naprawy, dobrze by było gdyby nie palił jak smok, ale tutaj i tak zamierzam założyć gaz. Z wyposażenia to jedynie potrzebuje elektryczne szyby i dobrze jakby była klima. Moglibyście coś polecić od siebie? Dodam że jestem z okolic Bielska-Białej.