Samochód do 20tys, ocena przykładowych aut

06 Cze 2021, 18:41

Witam, w niedługim czasie chciałbym zakupić samochód do 20 tysięcy. Wcześniej trochę przeglądałem forum i strony internetowe typu " samochody do 20 tysięcy itp" w głównej mierze nie chce kupić samochodu z wadliwym silnikiem bądź bardzo drogimi częściami, raczej celuje w powiedzmy "normalne", umiarkowane ceny tych rzeczy... Wypisałem sobie kilka typów ( głównie segment C):

-fiat bravo 1.4 t-jet (najwięcej czytałem o tym samochodzie i jest głównym faworytem lecz jest ich dość mało na rynku)
- Ford focus mk2
-Opel Astra H
-Golf V
dla powyższych trzech nie wiem jakie są polecane/dobre silniki, chciałbym żeby auto miało przyzwoite osiągi...
-Honda Civic VIII 1.8
-Renualt Megane 1.6
- powyższe dwa z tego co się orientuje to na styk jeśli chodzi o budżet, nie wiem czy za 20 tys złapałbym dobry egzemplarz...

Patrzyłem volvo s40 ale niestety odpada, hyundai i30/kia ceed, też odpada.

Chciałbym skupić się na powiedzmy 3 samochodach z wybranymi silnikami/wersjami i ich szukać, jakie waszym zdaniem top 3 samochody do 20 tyś?
Froster111
Nowicjusz

06 Cze 2021, 19:51

Focus 2 spoko, astre bym odrzucił ze względu na psujactwo elektryczne, dla mnie do skreślenia są auta które mogą elektrycznie zaniemóc w każdej chwili a Opel takim autem jest.
We Fiacie trzeba zaakceptować jego tandeciarstwo a do silnika 1.4t nie warto dokładać kasy bo zwyczajnie nie jedzie, tzn jedzie ale wcale nie lepiej jak zwykły wolnossak.
Golf V... Tu jedynie co to 1.6 jest czymś wartym uwagi chodź przy wyższych przebiegach trzeba się liczyć z poborami oleju.
Civic 1.8 spoko ale czy złapiesz coś ciekawego za 20k? Sam nie wiem. Spore spalanie jak na pojemność silnika ale to dlatego że aby tam coś drgało trzeba wysoko go kręcić, eksploatacja nie będzie najtańsza ale częstotliwość napraw mniejsza. Uwaga na rdze.
Megane 1.6 nawet spoko, warto rozważać coś w dobrym stanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Cze 2021, 20:01

Kao - co masz na myśli odnośnie tandeciarstwa Fiata? Sprawdzałem dane techniczne tych silników i niby 1.4t 120/150 KM wydają się lepsze, szczerze to właśnie celowałem w ten samochód, czyli według Ciebie najlepiej zakręcić się wokół Focusa albo Megane? Czy masz jeszcze jakieś inne propozycje?
Froster111
Nowicjusz

06 Cze 2021, 20:13

Kao napisał(a):We Fiacie trzeba zaakceptować jego tandeciarstwo a do silnika 1.4t nie warto dokładać kasy bo zwyczajnie nie jedzie, tzn jedzie ale wcale nie lepiej jak zwykły wolnossak.

Mam w firmie 2x500kę (elkę i x) jeden 1,4 16v drugi 1,4t. Przepaść w jeździe oraz bezpiecznym wyprzedzaniu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2021, 20:16

Bez jaj, jeśli 1.4t nie jedzie, to taki focus 1.6 lub megane 1.6 tym bardziej nie jadą. Wysoki moment dostępny w szerokim zakresie obrotów co jest świetną sprawą w mieście, a na trasie mocy jest wystarczająco.
Warto dopłacić do t-jeta w fiacie, zwłaszcza że te auta i tak mają dobry stosunek jakości do ceny.

Ja brałbym do 20k fiata bo sporo jest tego z pl, a zza granicy często można dorwać sztukę z dobrym wyposażeniem. Psuje się to jak większość samochodów tego segmentu, a ceny serwisu są stosunkowo niskie jak na fiata przystało.

Hondę odpuść w tej cenie, megane 3 możesz poszukać jak najbardziej.
Co do reszty się nie wypowiem, mi Golf V, focus mk2 i astra H się po prostu nie podobają wizualnie jak i w środku. Wyglądają staro w porównaniu do megane lub bravo.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Cze 2021, 20:26

Co użytkownik to opinia, jednemu podchodzi to innemu to jest nie do zaakceptowania.

We fiacie to plastik fantastik, duszno i głośno. Nie patrz tak na cyferki bo zwykle nie ma to żadnego pokrycia z rzeczywistością musisz się przekonać na własnym tyłku czy jest sens czy nie ma.

Szybki ja to 500tek na codzien po kilka sztuk mam w różnych wersjach, jeżeli porównujesz jedno auto w wersji słabej i mocniejszej to wiadomo że przepaść ale jeżeli porównasz tą mocniejszą do standardu u konkurencji to już wcale nie wychodzi kolorowo, weź np te brawo 1.4t do civica 1.8, no kurła toż ten syfic bije tego brawusa na głowę pod wieloma względami
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Cze 2021, 20:41

Kao napisał(a):Szybki ja to 500tek na codzien po kilka sztuk mam w różnych wersjach, jeżeli porównujesz jedno auto w wersji słabej i mocniejszej to wiadomo że przepaść ale jeżeli porównasz tą mocniejszą do standardu u konkurencji to już wcale nie wychodzi kolorowo, weź np te brawo 1.4t

Zrozumiałem że porównujesz fiat 1,4 vs fiat 1,4t.

Co do konkurencji to nie będę się rozpisywał bo składa się na to wiele czynników.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2021, 23:08

Kao napisał(a):Golf V... Tu jedynie co to 1.6 jest czymś wartym uwagi chodź przy wyższych przebiegach trzeba się liczyć z poborami oleju.
i z rudą w każdej wersji
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2021, 23:59

Froster111 napisał(a):-Golf V
dla powyższych trzech nie wiem jakie są polecane/dobre silniki, chciałbym żeby auto miało przyzwoite osiągi...

W Golfie V warto rozważyć 2,0/150 lub 1,4/122
bo 1,6 mpi trwała i bezproblemowa jednostka ale dynamika taka sobie.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2021, 02:09

Froster111 napisał(a):Kao - co masz na myśli odnośnie tandeciarstwa Fiata? Sprawdzałem dane techniczne tych silników i niby 1.4t 120/150 KM wydają się lepsze, szczerze to właśnie celowałem w ten samochód, czyli według Ciebie najlepiej zakręcić się wokół Focusa albo Megane? Czy masz jeszcze jakieś inne propozycje?

Fiat 120 ma mocny dół i poniżej 10sek do setki, mocniejszy brat ponad 8 sek, więc naprawdę nie jest źle. Hondę trzeba kręcić, żeby jechała. Focus i Megane też ok, ale mniej dynamiczne. Twój wybór.
Gość114260

07 Cze 2021, 05:35

mike napisał(a): z rudą w każdej wersji
jak i każdym przypadku tu omawianym :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Cze 2021, 06:58

A może coś takiego?? Zobacz czy ci podejdzie wyglądem,i co myślisz o takim modelu???
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
coupe34
Początkujący

07 Cze 2021, 09:27

Coupe34- fajny samochód, na pierwszy rzut oka wygląd spoko, po pracy popatrzę go bardziej :) Ogólnie samochód nie musi być z segmentu C, zależy mi bardziej na dobrych osiągach, w miarę pakownym bagażniku żeby czasem w 4osoby gdzieś wyjechać, rozwazalem też samochody strikte pod gaz ale LPG nie jest u mnie na pierwszym miejscu, czytając wysłane przez was posty widzę że niektórym podchodzi bravo, innym nie, wiadomo:) bardziej chciałbym się w sumie dowiedzieć jaki Wy kupowalibyscie samochód za 20k, może akurat wpadnie mi w gust:)
Froster111
Nowicjusz

07 Cze 2021, 12:56

Zgodzę się że elektryka w astrze to częsty i powtarzający się problem... :angry:
jaruś12
Nowicjusz

08 Cze 2021, 21:37

Kao napisał(a):jak i każdym przypadku tu omawianym
mam Astrę H, ani grama rdzy :ok: cynk to wspaniały pierwiastek
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330