Samochód do 20tys. PLN

23 Kwi 2011, 16:36

Witam, jestem tutaj nowy, więc chciałem się szybko przywitać i zaprosić was do dyskusji na temat kupna samochodu.
Przejdę do sedna sprawy. Mój bliski znajomy chce sobie kupić samochód. Jest w stanie wydać do 22 tysięcy złotych. Oto jego lista (a raczej to co z niej zostało, bo było więcej pozycji, ale już zostały wykreślone).
1. Ford fokus.
2. Opel corsa.
3. Opel astra.
4. Volkswagen polo.
5. Volkswagen golf.
6. Seat ibiza.

Roczniki to aut są w przedziale 2005-2008.
Teraz pytania do was.
1. Jakie auto byście doradzili z tych co są na liście (inne propozycje też będą mile widziane).
2. Które z tych aut będzie najtańsze w eksploatacji.
3. Które z tych aut są najbardziej/najmniej awaryjne.
4. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego auta.

Pozdrawiam :)
Luniacz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Kwi 2011, 17:49

Corsy w cale nie sa tanie, maja male kijowe motory, wyposazenie tez slabe, tez odrzucil bym ten samochod, lepiej cos innego nawet z 2 lata starszego. Polo jak Corsa, typowo miejskie auto, ciasne i itp, lepiej skreslic.

Z tych co dales wg mnie Focusa najlepiej, tanszy od Golfa, maja zwykle ciut nizsze przebiegi, a autko nawet fajne jest. Lub Astre, autka bardzo podobne do siebie, koszty eksploatacji beda takie same.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

23 Kwi 2011, 17:58

Bmw serii 3 e46 2.0d. Wprawdzie starszy rocznik od wyżej wymienionych, jednak samochód wart uwagi.
grovestr
Nowicjusz

Miejscowość: Internet

23 Kwi 2011, 18:10

Napisz trochę więcej informacji. Jakich silników będzie znajomy szukał - diesla czy benzyne? Ma to być samochód głównie do jazdy po mieście czy będzie wykorzystywany także w dłuższe trasy? Z tych samochodów, które wymieniłeś ja bym szukał Focusa w benzynie. Świetnie się powadzi, jest najbardziej bezawaryjnym samochodem z twojej listy, w miarę przestronnym i cenowo atrakcyjnym. koszty eksploatacji też nie powinny być zbyt wysokie. W zasadzie jedynym mankamentem są dość tandetne plastiki wewnątrz pojazdu. Jeśli to koniecznie musi być diesel to szukałbym coś z VAGowskim silnikiem 1.9 TDI najlepiej Leona z ostatnich lat produkcji.

Do propozycji można dodać jeszcze Swifta, który będzie na pewno mniejszym samochodem od Focusa, koszty części też powinny być trochę wyższe, za to samochód nie powinien sprawiać jakiś niespodziewanych problemów. Może się coś znajdzie w tej kwocie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fiata Grande Punto
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zadbanego Fiata Stilo
[link do oferty na Allegro wygasł]

I dałoby się upolować również fajną Alfe 147.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Kwi 2011, 18:22

Musi to być diesel (z małą pojemnością, najlepiej do 1,6 litra), 5 drzwiowy, rocznik powyżej 2005.
Raczej przystosowany do jazdy w mieście i do dojazdu do tego miasta.
Nad fiatem grande punto też się zastanawiałem, ale chyba wymiana punto na grande punto nie jest najlepszym pomysłem.
Suzuki, nawet fajne. Alfa i BMW na pewno odpada.
Luniacz
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 18:39

Ropa w cenie 95, ekonomiczna benzyna do miasta na krotke trasy wyjdzie lepiej, mozna zawsze zagazowac, ale tez na krotkich trasach na gazie sie dobrze nie wyjdzie, bo dopiero jak motor osiagnie 30 stopni sie przelaczy na gaz, ale juz jadac gdzies dalej, duzo lepiej wyjdziemy na gazie. Jak to ma byc samochod na pare lat i zrobi sie nim z 50 tys km, to na gazie sie wyjdzie najlepiej, sekwencja to wydatek 2500zl.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Kwi 2011, 18:42

Ile robisz km rocznie?
Za 20 kafli chcesz diesla >2005?
:shock: :lol:
Nic dobrego to nie wrozy... Poleasingowiec albo skladak. Tyle to na podstawowa(ok 75 km) benzynę w bdb stanie ok 2006 auta klasy B
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Kwi 2011, 19:11

Musi być diesel, ale może być jednak do 1,8 litra.
Hmm, rocznie to byłoby około 20 000 km.
Luniacz
Nowicjusz

23 Kwi 2011, 19:18

Wszystko pieknie, ale 22k+diesel+rocznik młodszy niż 2005 oznacza
1) realny przebieg 250-300kkm
2) wypadkowa przeszłość lub powodz
3) konieczność inwestycji w koło 2m turbo wtrysk
Jak będziesz jeździć głownie po mieście to 20kKm i tak i tak benzyna bardziej oplacalna

25k to imo minimum na grande punto multijet czy clio 1.5 dci
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Kwi 2011, 19:48

Jerzy nie popadaj aż w taką skrajność. Dobry egzemplarz Ibizy z silnikiem 1.4 TDI i z rocznika 2005 powinien spokojnie znaleźć w tej kwocie. Tak samo Forda Fiestę z silnikiem 1.4 TDCI lub 1.6 TDi czy Clio 2 generacji z 1.5 DCi.Te samochody spokojnie spełniaja jego wymagania. Natomiast o Golfach, Focusach czy Astrach trzeba niestety zapomnieć.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Kwi 2011, 19:52

Ja mówię o clio 3, gp i autach które debiutowaly ok 2005,6. Czyli o stosunkowo świeżych modelach.
Clio 2 czy tam corse c kupi, ale czy warto skoro za 3-4 tysiące wiecej kupi znacznie nowsze, nowocześniejsze i bardziej komfortowe auto?
2005-6 to astra 3 i focus 2, wiec 22 to zdecydowanie za mało na coś godnego uwagi;)
Rynek jest pelen tego typu aut, ale godnych uwagi za dużo nie ma. To auta typowo dla przedstawiciela handlowego, wiec większość (nie wszystkie) są w złym stanie
JerzyB333
Stały forumowicz