Samochód do 22000zł

09 Wrz 2010, 15:06

Witam.
Chciałbym kupić samochód właśnie do 22tys zł. To będzie pierwsze "tylko moje auto". Jeżdże samochodem taty dość często od ponad dwóch lat, często dłuższe trasy, więc jakby nie patrzyć mam już jakiś staż za kółkiem.
Chciałbym, żeby samochód nie był stary, powiedzmy 2003r. wzwyż. Moc od 100~110KM. Silnik do 2.0l bardziej preferowałbym diesel'a lecz ekonomicznego PB też przyjmę ;) Nie chce żeby silnik miał jakiś kosmiczny przebieg.
Klimatyzacja też jest przeze mnie porządana. Skórzana tapicerka niekoniecznie, ale byłaby napewno ogrómnym plusem przy wyborze samochodu.
Najpierw myślałem o jakimś coupe (najbardziej Opel Astra II Bertone) a później oglądałem jakieś większe hatchback'i i sedany. Myślałem nad Reanult Laguna II, Passat B5fl, Golf 4, Polo IV FL (tu znalazłem na szybko jednego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) Ford Mondeo MK3, Ford Focus MK2. przed chwilą znalazłem peugeot'a 607 [link do oferty na Allegro wygasł] tez mi sie podoba i to bardzo ale nie wiem czy cena nie jest czasem za niska jak za uto tej klasy.
Ogólnie poszukuje auta dynamicznego, przestronnego, ekonomicznego.

aaa mogę również dodać, że nie ma problemu żebym jechał do niemiec po samochód.
Chcę się tak orientacyjnie dowiedzieć jakie macie propozycje, ceny i rady dla mnie

Czekam na wasze opinie i propozycje.
Pozdrawiam
bruce1511
Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice

09 Wrz 2010, 16:20

6 lat, 178 000km Francja... Wątpię, w dodatku auto nie ma książki serwisowej, więc jego przeszłość to jedna wielka niewiadoma.
Jeśli chcesz jechać do Niemiec po auto to musisz się liczyć z tym, że tam przebiegi 7 letniego auta to ok minimum 250 000km. Wiadomo jak chcesz auto z mniejszym przebiegiem to na pewno nie od Turka czy Ruska. Ale im mniej na liczniku tym cena większa.

Alfa Romeo 156, 147.
BMW 525tds, 530d ( Jak na 3.0 silnik pali na prawdę nie dużo).
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

09 Wrz 2010, 16:28

Za 22tys. może Ci się udać kupić przyzwoite 307 HDI przed FL a nie 607 :lol:
to musi być ekskluzywna skarbonka.
Na Focusa 2 też Ci nie wystarczy.
Co do reszty to poza Polo które bym odrzucił wszystkie są całkiem ok.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

09 Wrz 2010, 20:13

a jakieś coupe??
Alfa Romeo ładna, ale jakoś nie jestem przekonany nie wiem jak z awaryjnością i słyszałem, że części nie są tanie.
Chciałbym auto dość przestronne z tego powodu że praktycznie co weekend wyjeżdżam na skałki i wiadomo, namiot, torby i sprzęt troche zajmują.
Mam ogromny dylemat.
Ale najbardziej skłaniałbym się do Laguny II i Passata 5fl, ewentualnie Golf IV ale jest za bardzo pospolity. Wiem że obecnie trudno za tą kwote kupić coś nietuzinkowego.
bruce1511
Nowicjusz

09 Wrz 2010, 21:20

Może Audi A4 Avant z 1.9TDI bardzo ładny samochód
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

09 Wrz 2010, 21:44

A BMW 5-tka?
Nie chce mi się Ciebie przekonywać do Alfy. Jeśli nie jesteś przekonany, to ja nie będę za Ciebie wybierał.
Zamiast jakiegoś bezsensownego Golfa czy Passata kup lepiej BMW E39.
Może nie jest to auto nietuzinkowe, ale z pewnością lepsze od Golfa czy Passata.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
    Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...

09 Wrz 2010, 22:44

szczerze mówiąc wcześniej nie brałem nawet pod uwagę jakie kolwiek BMW. Ale E39 no nie powiem, fura jak się patrzy. 193KM to już rwie asfalt. Tylko czy ja takim rocznikiem '98 pojeżdże, bo szczerze mówiąc chciałbym tak z 4-5lat pojeździć, oczywiście licze się z naprawami i remontami, ale chciałbym przejeździć bez większych usterek. Może wymagam sporo, ale wydaje mi się, że w ten sposób jestem bardziej konkretny z forumowiczami i łatwiej jest dotrzeć za moim myśleniem ;) (troche się zagmatwałem xD)
bruce1511
Nowicjusz

10 Wrz 2010, 11:58

Starsze, katowane bmki tyle trzymają, a ty wątpisz, że zadbane i dalej przez ciebie pielęgnowane BMW nie pojezdzi 5 lat? Chyba wyzsze ceny 'starszych' rocznikow niz u innych marek o czyms mowia :)
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

10 Wrz 2010, 12:11

bruce1511 napisał(a):szczerze mówiąc wcześniej nie brałem nawet pod uwagę jakie kolwiek BMW. Ale E39 no nie powiem, fura jak się patrzy. 193KM to już rwie asfalt. Tylko czy ja takim rocznikiem '98 pojeżdże, bo szczerze mówiąc chciałbym tak z 4-5lat pojeździć, oczywiście licze się z naprawami i remontami, ale chciałbym przejeździć bez większych usterek. Może wymagam sporo, ale wydaje mi się, że w ten sposób jestem bardziej konkretny z forumowiczami i łatwiej jest dotrzeć za moim myśleniem ;) (troche się zagmatwałem xD)

W BMW czas leci trochę inaczej. Jak była dbana to jeszcze pojeździ kilka x więcej.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Wrz 2010, 12:31

ok ok już mnie nie karćcie za moje niedowierzanie w markę BMW ;)
wiem, że ceny starszych modeli są wyższe niż w innych markach samochodów takiej samej klasy.
Coraz bardziej podoba mi się te E39. Widziałem ładną w skórze, coś pięknego. Zadbana i w ogołe (przynajmniej na zdjęciach) i z tego co szukałem jest w czym przebierać.
A co myślicie o Volvo v70 coupe?

A może coś z Seatów, Leon i Ibiza? Myśle, że za tą kwotę mogę wyrwać niezłego leona i jeszcze lepszą ibize. Cordoby już mam dość ;)

[ Dodano: 23 Wrzesień 2010, 12:22 ]
trochę rozgrzebie ;)

może ktoś ocenić tą aukcje??
[link do oferty na Allegro wygasł]

tak z ciekawości i troche tak z fantazji i marzenia o posiadaniu jakiejś wypaśniejszej bryki zawędrowałem na zakładkę Audi A6.
Nie wiedziałem ile za takie auto mogę dać, ale to co zobaczyłem to mnie zaskoczyło. Sporo A6 jest właśnie w cenie do 25000zł, nie wiem czy to jakiś fake czy co.

Tu są inne aukcje właśnie z A6

Ogólnie auto super, z tym że średnio jest o 3-5lat starszy od samochodów jakie wcześniej oglądałem.

Co wy o tym myślicie? jak z awaryjnością? Wiem, że jeśli byłoby to BMW np e39 z roku 1999 (jak te Audi) wytrzymałyby jeszcze długo, dlatego chce wiedzieć jak pod tym względem spisuje się A6
PS Audi A6 bardziej mi się podoba niż bmw e39 stąd moje pytanie :D
bruce1511
Nowicjusz