Samochód do 23000 + instalacja LPG

08 Maj 2011, 13:11

Cześć,

Planuję zakup pierwszego, własnego samochodu. Do wydania mam ok 23000 zł (w porywach do 25000). Chciałbym kupić samochód w miarę nowy: 2005-2007, którym pojeżdże parę lat, benzynowy do którego następnie założyłbym instalację gazową (jak widziałem w innych postach takie rozwiązanie polecacie, ze względu na mniejszy przebieg samochodu bez instalacji i pewność nowości i sprawności instalacji lpg). Interesują mnie samochody typu hatchback - raczej zależy mi na zwinności auta niż na dużych rozmiarach (narazie zazwyczaj będę jeździł sam). Chociaż nie chciałbym też jakiegoś malutkiego, pokracznego autka :) Chciałbym żeby samochód był dość żwawy (ok 100KM) + obowiązkowo klimatyzacja (czy jest znaczna różnica w wygodzie w klimatyzacji manualnej i automatycznej?).

To chyba wszystkie moje wymagania :). Jakie modele samochodów możecie polecić?
jash
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Maj 2011, 19:14

Impreza, Civic, Alfa 147.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

08 Maj 2011, 19:31

2005 rok i wyzej, i nie za male? i najlepiej do 23k zl? hmm, to z Japoncow Toyota Corolla czy Nissan Almera, z Europejskich, to Seat Leon albo Fiat Grande Punto, nic innego mi do glowy nie przychodzi, Polo jest strasznie male, Fabia tak samo wiec raczej odpadaja.

A miedzy klimatyzacja zwykla, a automatyczna, to roznica jest taka, ze w automatycznej ustawiasz sobie temperature i ona ci bedzie taka temperature trzymala, to samo z ogrzewaniem w zimie. W recznej, to wlaczasz sobie poprzez nacisniecie A/C i regulujesz co najwyzej predkoscia wentylatora, lub co jakis czas ja wylaczasz.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

08 Maj 2011, 19:47

Może się trochę źle wyraziłem :). W sensie, że nie chcę małego auta miałem na myśli samochody typu: Swift, Panda itd. Myślałem sporo nad Seate Ibizą. Na czym polegają główne różnice pomiędzy Ibizą i Leonem? Patrzyłem na autocentrum i w kwestii rozmiarów nie różnią się one aż tak znacznie. Czy Leon jest znacznie lepszym samochodem? I czy w granicach 23000 można znaleźć zadbanego Seata Leon z roczników które podałem?

Kolejna kwestia: Czy lepsza jest waszym zdaniem właśnie opcja PB+LPG czy diesel? Będę jeździł ok 15-20k km rocznie. Wiem, że to niedużo ale wolę wydać trochę więcej na początku (jednorazowo) niż później męczyć swoją psychikę na stacji płacąc za PB :P. Poza tym planuję zakupionym samochodem pojeździć parę lat więc myślę, że to się zwróci.
jash
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Maj 2011, 21:58

No Leon troche wiekszy jest i troche lepiej nim sie bedzie jezdzic, moze klasa wyzej on nie jest nad Ibiza, ale tak pol klasy, a czy 2005 znajdziesz do 23k zl zadbanego to ciezko powiedziec, szybciej za 25k zl juz. Jak chcesz autko na pare lat to jak najbardzije gaz ci sie zwroci, juz po 30-40k km jakos. Diesel taki 5-6cio letni czesto bedzie juz mial przekroczone 200k km, w takim dieslu juz sie sporo moze rzeczy popsuc z tych drogich do wymiany(wtryskiwacze, turbina, dwumas + sprzeglo)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jakbys tego zbil o 2-3k zl, to by byl chyba idealny, mysle ze przebieg ma raczej wiarygodny, a przy takim przebiegu to powinien byc w stanie idealnym. Kola zimowe ma wiec z 2k zl do przodu, jakbys mial kupowac nowe.

Kupisz takiego np Leona co dalem wyzej, to zrobisz nim na gazie spokojnie 100k km bez wiekszych napraw. A z dieslem ktory ma juz te 200k km nabite, to roznie bywa, no i ON jest w cenie 95 teraz.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

08 Maj 2011, 23:41

Grande lub Clio jeżeli mówimy o aucie 2005+, jeżeli starsze można się pokusić o Leona, Corolle, Civica.
Za ok 27-8 jak wyżej Leon to raczej Mazda 3 lub Leon 2 :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT 124 Sport Coupe na trasie Silveretta Classic
    Między 5 a 7 lipca około 160 rzadkich historycznych modeli samochodów podążyło drogą historycznego Rajdu Silvretta Classic, przez zapierające dech w piersiach górskie serpentyny. 550 km alpejskich dróg ...
    Jak zbudować profesjonalny samochód driftingowy?
    Przedprodukcyjna Toyota GR Supra z silnikiem 2JZ, kompaktowa Corolla Hatchback czy bulwarowy roadster Opel GT - liberalne regulaminy techniczne w świecie driftu sprawiają, że inżynierowie mogą stworzyć naprawdę niesamowite ...

09 Maj 2011, 07:17

Astra/Meriva

Przy dzisiejszych różnicach to gaz zwraca się po 15-20 k jeśli ktoś sporo jeździ. Jak jedzie dwie przecznice dalej to gaz się będzie zwracał baaardzo długo i wtedy lepiej zostawić na benzynie
Joter
Aktywny

09 Maj 2011, 18:31

Podobno civic nie toleruje za dobrze gazu
mateusz54b
Nowicjusz

Miejscowość: PL