Samochód do 25/26 tyś

15 Sty 2014, 03:57

Witam,
W najbliższym czasie zamierzam kupić samochód (raczej będę się starał ściągnąć samochód z niemiec) i bardzo bym prosił Was o poradę ;) średnio miesięcznie robię tysiąc km czasami więcej, 80% miasto 20% trasa (głównie nastawiam się na miasto). Wpadły mi w oko dwa modele pierwszy starszy rocznikowo 2005 r Audi A4B7 1.9 tdi (sedan, bez filtra dpf, wiem że ciężko znaleźć ale widziałem że można dostać takie, zapewne przerobione) i rocznikowo młodszy z 2009/10 Ford Fiesta mk7 z benzynowym silnikiem 1.4 96 km i teraz takie pytanie - jaki samochód Wy byście wybrali ? starszy rocznik ale wiekszy i wygodniejszy czy może młodszy ale ładniejszy (nie mówię że Audi jest brzydkie bo też jest piękne ;) ) i mniejszy, jak wygląda eksploatacja ze strony finansowej tych dwóch modeli ( nie ukrywam że chodzi mi o tańszy samochód w utrzymaniu) i też nie jestem w 100% pewny czy za pieniądze z rzędu 25 tys kupię Audi w dobrym stanie technicznym? A może macie coś innego do polecenia ? czekam na odpowiedzi i propozycje, dzięki :piwo:
Duch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2005
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Punto 1
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

15 Sty 2014, 09:59

To może wypośrodkuj. Bo Fiesta mała, A4 większa. Focus? A4 warto szukac w wersji 110KM.
Jak benzynowe to lepiej japońskich szukaj.
Ja zawsze wybrał bym większy wygodniejszy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2014, 14:19

Audi B7 w tej cenie to raczej zły pomysł, jak juz to B6. Fiesta ta nowa jest łądna, ale może trochę ciasnawa ;), może wiec warto wypośrodkować, i patrzeć Focusa. A czy diesel czy benzyna, eehh długi temat, co kto woli, ale ta bena moze wyjsc oszczedniej, przynajmniej w naprawach :P
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

15 Sty 2014, 17:39

B7 nie w tej cenie. Z tedeikami wszystko jest klepane z niemiec. Jak robisz 80% przebiegu w mieście to zdecydowanie lepszym wyborem byłby Ford Fiesta i to właśnie z benzyniakiem. Fiesty z dieslami to głównie auta poflotowe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

15 Sty 2014, 22:32

Nie no B7 to rzeczywiście nie ten budżet a poza tym przebiegi będą duże.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Sty 2014, 00:33

a jaki motor polecacie do Focusa? patrze na allegro ceny przystepne ale jak brac to myslalem nad benzyniakiem 1.6 100 koni albo ropniak 1.6 tdci 90km, jak myślicie z moją jazdą wiekszości po mieście warto w ropniaka inwestować?
Duch
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...

16 Sty 2014, 03:07

Kolega chyba nie do konca wie czego chce :)

Ale popieram ze jak sie nie wie, to najlepszy bedzie kompakt. Focus za 25tys to nie jest wg mnie najlepszy wyborem.
Ja bym sie rozgladal za Fiatem Bravo i hyunday i30 jesli bedziesz kupowal w PL,
a jesli z niemiec mozesz kupic auto z pewno przeszloscia to wybor masz sporo wiekszy golf 5, mazda 3, astra 3, no nawet focus.
Musialbys sprecyzowac na czym Ci zalezy.
Jak 80% miasto to diesla odpusc.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

16 Sty 2014, 03:33

Z tym moge sie zgodzic ze za bardzo to nie wiem czego chce, ale jak i wiekszosc osob to na pewno tanie koszty utrzymania oraz bezawaryjnosc, to bedzie samochod na dluzszy czas, nie zamierzam zmienaic za rok/dwa, o focusie sporo czytalem i warto zainwestowac w 1.6 bnzyniaka (mala awaryjnosc) a moje wahania co do kupna to glownie polegaly na tym czy lepiej zainwestowac te pieniadze w starszy model i troche wiekszy samochod czy moze w nowszy model np z 2010 roku ale mniejszy samochod, ale tez to troche sobie przemyslalem i chyba wole zainwestowac w cos troche wiekszego niz fiesta 7 ;p posiadam teraz punto 1.1 96 wiec wiem ja kto sie jezdzi malym samochodem ;) i30 a focus? jest roznica w eksploatacji tych dwoch samochodów ? i30 ladny w srodku ale na zewnątrz nie za ciekawy ;p
Duch
Nowicjusz

16 Sty 2014, 03:53

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co myslicie o tym? jest to raczej walek i samochod po 10 dachowaniach i oklepany z kazdej strony czy moze jest to mozliwe zeby kupic z 2007 za taka cene?
Duch
Nowicjusz

16 Sty 2014, 12:20

Jesli nie nastawiasz sie w pelni na dany model to masz ten komfort ze bedziesz mial duzy wybor.
Dlatego takich samochodow, jak ten z zalinkowanej aukcji powinienes sie wystrzegac. Jesli sam nie uczystniczysz w sprowadzeniu auta to po prostu je odpusc - ryzyko szrotu jest ogromne. Patrz tylko na auta z polskiego salonu, no chyba ze samochod po sprowadzeniu byl minimum 2 lata w jednych rekach (szrotu ktos pozbylby sie wczesniej...).

Dlatego zasugerowalem i30 i bravo (z naciskiem na bravo bo ladne i ma fajne silniki) - bez problemu znajdziesz polski egzemplarz.

ps jak na focusa to wcale ta oferta nie jest tania, ale cena wcale nie swiadczy o ilosci dachowac sprowadzonego auta. Moze to byc swietny samochod, ale pamietaj ze w przypadku sprowadzanego ryzyko zakupu szrota jest kilkakrotnie wyzsze. Jesli mozesz sie zdobyc na takie ryzyko to olej 1. czesc tego posta.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017