Samochód do 25 tys. zł

07 Sty 2017, 15:41

Cześć!

Szukam dla siebie jakiegoś ciekawego autka. Obecnie mam fieste 1.4 w dieslu. Szukam raczej czegoś większego i szybszego (tak żeby przy wyprzedzaniu tira kostucha nie zasiadała na fotelu pasażera :D ) Roczny przebieg to ok 12-15 tyś.km, gdzie 85% to krótkie trasy do 10 km ale nie po mieście, wiec w korkach nie stoję :) Myślę, że diesel w moim przypadku będzie mało opłacalny więc raczej rozglądam się za jakąś benzynką. Dodatkowo mam uraz do diesli bo nie chcą palić przy silnych mrozach a auto mam pod chmurą. Ale może to tylko przypadek obecnego diesla? :angry: Dobrze, żeby była mało awaryjne, w miarę komfortowe, ekonomiczne i w miarę szybkie. Mam do wydania ok 25 tyś. zł. I te auta które mi się podobają są poza moim zasięgiem :cry: Więc myślałem nad: Laguną III GT, sabem 9-3, Opel vectra/signum, Megane III, Focus. Jestem w stanie troszkę nagiąć budżet ale tylko wtedy, jeżeli auto będzie na prawdę tego warte :wink:
Co byście poradzili/doradzili w tym przedziale cenowym i z takimi wymaganiami?
kazim22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: ford

07 Sty 2017, 16:08

Przy takim przebiegu tylko i wyłącznie benzyna. Może uda się coś trafić z gazem to tylko na plus, ale i bez tego się obejdzie :) Laguna raczej nie ten budżet. Vectra w takim budżecie to dla mnie średni pomysł bo można kupić przynajmniej moim zdaniem jakieś ''świeższe'' auto, ale tylko i wyłącznie moja opinia. Megane III dość spoko opcja, ale ktoś bardziej obeznany musi się wypowiedzieć na temat 1.4 tce bo ja słyszałem pozytywne opinie o tym aucie, ale w 2.0T. Focus to klasyka, w tej cenie dostaniesz MKII po lifcie z 2.0 benzynką, która już sobie radzi, szczególnie ja porównasz Fiestę z foką :P Saab na samym końcu i tutaj dorwiesz fajną wersję z 2.0T, ale przed liftem prawdopodobnie. Może Fiat Bravo II z 1.4 z turbinką ? Osobiście sam choruje na to auto :P
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Sty 2017, 08:29

To bravo 1.4 z turbinką też nie głupi pomysł i nawet ciekawe autko :ok: Tylko 120 czy szukać 150 KM? I jak ktoś mógłby się wypowiedzieć o megance III czy warto? Kusi mnie Laguna III ewentualnie citroen c5 :roll: ale czy znajdzie się coś sensownego w tym budżecie?
kazim22
Nowicjusz

08 Sty 2017, 10:24

Ciężko będzie znaleźć 150km.
O ile na lagunę budżet jeszcze może wystarczyć to o c5 zapomnij (chyba że model do 2008). W "najnowszym" silnik 1.6 to szrot więc trzeba szukać 2.0/140 - a na ten trzeba te 33-35k przygotować
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Maj 2017, 07:14

Odkopię swój temat :)

Otóż, zwiększył mi się budżet do 30 tyś/zł na auto. I tak, moje/wasze typy to

1. Laguna mk3 2.0T
2. Citroen C5 2.0 a co powiecie o silniku 1.8? Warto go brać pod uwagę?
3. "awaryjnie" bravo 1.4 t-jet/ewentualnie Lancia delta
4. Avensis mk2 1.8?

zastanawiam się nad skrzyniami automatycznymi, ale nie wiem czy w tych modelach się one sprawdza i są w miarę wytrzymałe? I czy bardzo będą "zamulać" auto?

Pomożecie coś znaleźć w rejonie małopolska/śląsk?
kazim22
Nowicjusz

15 Maj 2017, 16:18

Laguna mk3 2.0T

Jeśli znajdziesz to ok
Citroen C5 2.0 a co powiecie o silniku 1.8? Warto go brać pod uwagę?

Najpierw znajdź jakiegokolwiek benzyniaka a później zastanawiaj się czy wystarczy :mrgreen:

"awaryjnie" bravo 1.4 t-jet/ewentualnie Lancia delta

Niby dlaczego miałoby być awaryjne?
Avensis mk2 1.8?

Niby ok, ale chyba silniki miały jakieś wady i były poprawiane. Musisz poszukać dokładnie bo głowy nie dam.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

15 Maj 2017, 16:44

Invi napisał(a):
Avensis mk2 1.8?

Niby ok, ale chyba silniki miały jakieś wady i były poprawiane. Musisz poszukać dokładnie bo głowy nie dam.

Invi ma rację. Jak szukasz Avensisa z tym silnikiem to 2005 roku (chyba w sierpniu - nie pamiętam) przeszedł modernizację - usunięto w niej m.in. branie oleju przez ten silnik - 1.8 VVT-i 129 KM (1ZZ-FE). Szukaj od 2006 roku albo wersji wcześniejszych - tylko upewnij się że miały zrobione tzw. shortblocki. :P I Avensis to nie jest auto sportowe :D
Vectra C/Signum jak najbardziej - 1.8 140 KM Z18XER albo 2.0T 175KM Z20NET. Zaletą Avensisa 1.8 i Vectry 1.8 będzie to, że unikniesz koła dwumasowego w benzynie. Avensis w tym wydaniu ma tylko zwykłe koło zamachowe warte ok. 650 zł. :)

Skoro patrzysz na Citroena C5 to także Peugeot 407 może Cię zainteresować. Możesz szukać sobie 2.0 140 KM - też prosty silnik bez dwumasy :)
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

15 Maj 2017, 19:32

Invi napisał(a):Jeśli znajdziesz to ok

Właśnie ciężko coś wy haczyć w dobrym stanie ;/
W okolicy znalazłem takie:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Invi napisał(a):Najpierw znajdź jakiegokolwiek benzyniaka a później zastanawiaj się czy wystarczy

Hehe, właśnie widzę jak ciężko jest znaleźć coś w benzynie....przeważnie same diesle... a w okolicy to póki co:
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Invi napisał(a):Niby dlaczego miałoby być awaryjne?

Nie chodzi mi, że jest awaryjne, tylko "awaryjnie" biorę je pod uwagę jeżeli nie znajdę nic ciekawego z laguny albo c5. :) I zamiast Bravo bardziej bym się skłaniał do Lanci :P Auto wyróżniające się u nas, a to jest + :) ALe też w okolicy egzemplarzy tyle co kot napłakał.
9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
10.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mAt55 napisał(a):Vectra C/Signum jak najbardziej - 1.8 140 KM Z18XER

Brałem też te auta pod uwagę, ale miałem okazje jechać taką vectrą z LPG i jakoś demon prędkości to to nie jest :P Dodatkowo owy egzemplarz był strasznie awaryjny...wiecznie coś tam się psuło. Dlatego mam lekkie obawy co do tego modelu. Nie mniej jednak, przyznać trzeba że fajne wozidło.

mAt55 napisał(a):Skoro patrzysz na Citroena C5 to także Peugeot 407 może Cię zainteresować

407 auto ciekawe, ale czy w miarę bezawaryjne? Znajomy miał ale HDI na full wypasie i też jak szybko kupił tak szybko sprzedał. Wiecznie coś siadało.

Z avensisa chyba zrezygnuję i zamieniłbym go na Mazdę 6. Ale poczytałem i wiem, że rdza rdza i jeszcze raz rdza.

P.S. wrzuciłem trochę swoich propozycji, ale jak znam życie to coś z nimi na pewno będzie nie tak :angry: Jakbyście mogli rzucić okiem i się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny :piwo:
kazim22
Nowicjusz

16 Cze 2017, 11:55

Czy ktoś mógłby z Was rzucić okiem na te propozycje? Czy warto?
1.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kazim22
Nowicjusz

16 Cze 2017, 22:13

Zerknij na honde accord vii po lifcie ;) (2006-2008)
flini
Początkujący

Auto: brak