Samochód do 25 tysi

26 Sty 2013, 17:31

Witam.

Od pewnego czasu zawładnął mną dylemat, który pewnie spędza/ł sen z powiek nie jednemu z Was. Mianowicie: jakie auto kupić ? Opinie znajomych, setki przeglądanych ogłoszeń no i liczenie każdego grosza byle tylko uzbierać na nową furę ;)

Motoryzacja nigdy nie byłą moim konikiem, auto miało z reguły tylko jeździć. Dlatego też zbytniego pojęcia o kwestiach technicznych nie mam. Podstawy tylko-wiadomo.

Od zawsze podobały mi się Peugeoty. Zajarany byłem (w sumie dalej jestem) 206-tką. Chodzi w sumie o subiektywne kwestie estetyczne. Zastanawiałem się też nad 207/307 ale sam nie wiem jak z tymi francuzami jest.

I tu zaczyna się dylemat natury egzystencjalnej: co wybrać?

Jestem osobą przed 30-tką, ale młodzieńcze fantacje już raczej za mną, auto powinno być raczej nowe-powiedzmy 2004 rok najstarsze. Funkcjonalne, w miarę bezawaryjne (wiem, wiem-swoje trzeba włożyć do każdego pojazdu).

auto ma być raczej na krótkie trasy, raczej niezbyt duże, wersja hatchback.

Jakieś pomysły? Spostrzeżenia? Uwagi? Rady? Bo sam nie wiem...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakiekolwiek cenne informacje.
marcinJ
Nowicjusz

Auto: opel astra

26 Sty 2013, 17:32

Nie koniecznie to musi być Peugeot, każda inna opcja, która da mi do myślenia mile widziana :)
marcinJ
Nowicjusz

26 Sty 2013, 20:08

307 po FL to może być bardzo dobry wybór.
Zawieszenie proste i bardzo tanie w ewentualnych naprawach, uporano się z zawilgacaniem BSI a elektronika nie jest zbyt rozbudowana, nie ma w gamie silnika który miałby ewidentne wady konstrukcyjne a karoseria jest bardzo dobrze zabezpieczona przed korozją.
Dodatkowo można znaleźć krajowy i dość świeży egzemplarz nawet z gwarancją i niewielkim przebiegiem:
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... lish&z3r=5
lub
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... lish&z3r=2
Polecam i pozdrawiam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2013, 23:31

NP : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Sty 2013, 15:55

Nad seatem też myślałem, ta wersja Toledo jednak dla mnie trochę za duża.

Jakieś inne ciekawe propozycje?
marcinJ
Nowicjusz

27 Sty 2013, 17:07

A np. nad Kią Ceed się zastanawiałeś? - dobre silniki i auta dosyć bezawaryjne:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

27 Sty 2013, 19:05

Nie myślałem, u nas policja kryminalna takimi jeździ, więc niezbyt mi się te samochody kojarzą. Ideologicznie ;)
marcinJ
Nowicjusz

30 Sty 2013, 17:36

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] polecam wiecej iformacji prosze pytac
marlena347
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 1988
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: opel wectra
Silnik: 2.2 dti
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2013, 00:07

Audi A3 1.9 TDI 105km lub Golf V 1.9 TDI 105km :)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

31 Sty 2013, 15:18

Proponuje poszukać zadbanego diesla z grupy VW:
Seat Leon 1.9 TDI
Skoda Octavia 1.9TDI
VW Golf 1.9 TDI

Najbardziej trwałe są silniki 1.9 TDI - 90km. Cechuje je ekonomiczne spalanie i niska awaryjność.

pozdrawiam
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

31 Sty 2013, 16:27

APewniak napisał(a):Proponuje poszukać zadbanego diesla z grupy VW:
Seat Leon 1.9 TDI
Skoda Octavia 1.9TDI
VW Golf 1.9 TDI

A co byś kolego polecił do 30 tys. zł w benzynie? Szukam autka dla rodziców, w 95% do jazdy po mieście ( mama 3 km do pracy, tata 2 razy w tyg. 6 km na wieś ). Potrzebne jakieś oszczędne, bezawaryjne autko, z względnie niskimi kosztami utrzymania itd. Sam jeżdżę Audi A4 B6 1,9 TDI skrzynia 6-biegowa, 131 KM i na nic innego bym tego nie zamienił. W soje autko tylko wlewam i jeżdżę :) Tata widząc same zalety mojego dieselka, też chciałby sobie sprawić coś na ropę, ale ja mu odradzam, bo uważam, że diesel to nie jest auto do jazdy po mieście. Co prawda nie mieszkam w jednym z największych miast, bo w 12 tysięcznej mieścinie bez skrzyżowań ze światłami, bez większych korków, ale i tak jestem zdania, że właściwym wyborem będzie kupno jakiegoś mieszczucha na benzynkę. Możesz coś doradzić ?
klinsmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,9 TDI 131 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

31 Sty 2013, 17:01

APewniak głupoty gada bo ten 1,9TDI/105KM nie jest już taki trwały jak stare diesle stosowane w Golfie IV w wersjach 90,110 i 130KM. Wspolna jest tylko pojemność, a psuje się jak każdy inny ropniak.

Bardzo dobre trwałe i młode samochody:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2013, 17:21

Do jazdy po mieście iwyłacznie benzyna, diesel zanim się nagrzeje, spali koło 7-8 litrów.
Desire
Początkujący

Prawo jazdy: 06 01 1974
Auto: Tolek
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2005

31 Sty 2013, 17:51

Kolego Dzida a co możesz powiedzieć o modelu Hyundai i30 ? Wady, zalety ?
Jaki rocznik w dobrym stanie ( nie po dzwonie ) mogę realnie kupić za 30 tys. zł? Jaki silnik, ile KM, ile będzie palił, koszty utrzymania i eksploatacji ( czy części są drogie ), czy ma jakieś produkcyjne usterki, jak z zawieszeniem i prowadzeniem auta, karoseria, jak się sprawa ma z wykończeniem wnętrza ( czy trzeszczy podczas jazdy ), jak kultura pracy silnika?
klinsmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,9 TDI 131 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

31 Sty 2013, 18:11

Dużą zaletą i30 jest to, że w sporo tego sprzedaje się w PL i łatwo znaleźć coś od pierwszego właściciela z udokumentowanym przebiegiem. Bardziej polecane są te z czeskiej fabryki (od 2008r), gdyż koreańskie wersje posiadały jakieś tam problemy z drążkami kierowniczymi. Oczywiście lepsze są wersje po liftingu w 2010r ale na nią troche za mały budżet.
Za 30tys. dostaniesz coś z 2009r +/- 1rok. Tak więc możliwe, że auto bedzie jeszcze na gwaracji mechanicznej jeśli odwiedzało ASO.
Silniki wszystkie są udane. Popularne benzyniaki to 1,4/109KM i 1,6/125KM ten drugi bardzo dobry do LPG.Bezawaryjne. Ludzie bardzo chwalą diesla 1,6CRDi 90KM lub 115KM i jak zadbany to szybko się sprzedaje, bo odznacza się wysoką trwałością, a ten słabszy nie ma drogiej dwumasy czy skomplikowanej turbiny. Diesle palą poniżej 5l w trasie, a benzyniaki tak średnio ok 7-9l. Ja spalanie w silniku 1,6/125KM w ix20 miałem na poziomie 6,1l na odcinku 100km przy nie dotartym silniku, a znów ojciec 7,1l wg komputera.
Wykończenie coś na poziomie Toyoty. Twordo ale solidnie i nie powinno trzeszczeć, bo precyzja montażu się tu liczy.
Prowadzenie, bez rewelacji typowe dla koreańców.- poprawnie i czasem słychać zawieszenie na dołach.
Silnik robi się głośny przy wyższych obrotach więc warto szukać coś ze skrzynią 6cio biegową.
Największe wady to częste przepalanie się żarówek H7 oraz cienki lakier w niemetalizowanych kolorach (czerwony i biały) przez co gdzeniegdzie pojawiać może się powierzchowna korozja pod uszczelkami.

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna