SAMOCHÓD DO 25K (standard wymagania)mało pali i przestrzenne

04 Sty 2014, 09:17

Witam,
poszukuję samochodu do 25k zł (minimalnie może przekraczać budżet)
ostatnio miałem golfa 3 z 93r diesel, nigdy mnie nie zawiódł.

Obecnie poszukuję auta, które było by oszczędne (mało pali) więc coś w gazie, przestrzennego. Nie potrzepuję szybkiego ani dużego silnika, jeżdżę przepisowo. Ale dobrze by był co najmniej 1.4 max 1.9.

Samochód będzie eksploatowany w następujący sposób - ok 1-3 razy w roku zrobi 1000-1500 km (nad morze i w góry) poza tym 2-3 jazdy ok 150 km w miesiącu. W tygodniu ok 50km do sklepu. = przy maksymalnym obciążeniu możne zrobić ok 20k rocznie, przypuszczam ze ok 7-10 000km będzie przejeżdżał rocznie.

Miałby to być samochód, do którego wrzucę 2 rowery (lub na niego), paralotnie i kite i pojadę sobie z żoną na wakacje. Będę mógł przewieść szafkę, a w przyszłości dzieciaki- czyli rodzinny. Więc założenie długoterminowe.

Nie mam konkretnego modelu czy marki. Nawet mógłby to być diesel. Ale wydaję się że gaz jeszcze będzie długo najtańszy.

Myślę o czymś takim jak combi lub van. Ale jestem otwarty na podpowiedzi.

Do tej pory znalazłem kilka ofert, najbardziej przypadł mi do gustu :
[link do oferty na Allegro wygasł]
pomimo opisu w nr VIN VF1KWOEB541579840 nie ma żadnych danych ? Czy samochód serwisowany w ASO nie powinien posiadać informacji o przebiegu i ewentualnych serwisach.

combi :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardzo proszę o wypowiedzi dotyczące wyboru marki.

Zastanawiam się też czy lepiej kupić takiego kangoo z 2009 roku, czy też starsze audi lub bmw 2002-2005? Mam tu na myśli trwałość samochodu jako marki.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
cupone
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 1982
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: golf 3
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

04 Sty 2014, 09:48

Z segmentu ala berlingo to dobrą opcja jest Opel Combo ale tylko w dieslu 1.7. Bagażnik bardzo pojemny, drzwi suwane, bardzo duzo przestrzeni. Blacha ocynk.
(jednomas, brak dpf, trwała turbina, trwałe wtryski).
Alternatywnie Opel Zafira wtedy masz 7-miejsc drzwi normalne nie suwane.
Drzwi suwane to jednak bardzo wygodna sprawa i warto o tym pomyśleć.
Inne mniejsze auto to Mazda 5 tu silniki tylko benzynowe.
Z większych vanów w tym budżecie nic sensownego nie kupisz. Mysle ze najsensowniej bedzie rozważyc auta właśnie ala combo/berlingo.
Jeszcze co do silnika 1.9TDI 105KM to nie jest on udany tak jak wcześniejsze wersje.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2014, 13:50

To Mondeo coś za tanie i o ile dobrze pamiętam było kiedyś omawiane na Mondeo Klub Polska i coś było z nim nie tak.
Ja zaproponuję coś takiego :) Najlepiej z dieslem 1.9 JTD ale 150KM.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...