Samochód do 3 tysięcy

03 Lis 2017, 21:17

znaczy tak powiem szczerze, że z wydatkami na samochód się liczę. wiem ze co bym nie kupił nie będzie tak że wystarczy lac benzyne i jeździć... Ludzie którzy tak całymi latami tak robią to albo robią po pare tysięcy kilometrów rocznie albo nawet nie wiedzą że coś mają niesprawne. Tak więc budżet mam mały ale jeśli by nawet trzeba było wsadzić w auto w późniejszym czasie tysiąc lub dwa to nie wyrwę sobie włosów z głowy. Tyle że po prostu nie chcę się nadziać na coś co będzie na już do naprawy i będzie masakrycznie drogie, a tego nie przewidzę, bo wydatek na auto i ubezpieczenie wyczyści mi portfel i po prostu nie będzie za co tego zrobic:P

o belkę do 206 się nie martwię, robiliśmy to w peugeocie siostry i o ile dobrze pamiętam za zregenerowaną belkę, którą serwis sam dostarcza i przekłada a zabiera starą dalismy coś w granicach 700 zł. i na tym przejeździła juz 30 tys i belka się nie odzywa, więc regeneracja belki to mysle dobry pomysł.

dziś oglądałem peugeota 206 1.4 hdi, pójdzie za 3500zł, przebieg duży bo 280 tys, w czerwcu tego roku zrobiona belka i rozrząd, w 2015 zregenerowane turbo. Ale też przez ostatnie pół roku zrobił 10tys km a od regeneracji turbo 60tys... Spód, progi zero rdzy to samo na karoserii, jedynie na lewym przednim kielichu niewielkie ognisko. Po silniku spływa chyba ropa, osobiscie nie jestem w stanie rozróżnić oleju napędowego, od silnikowego ale wyciek jakby musiał pochodzić z góry silnika więc tak podejrzewam. Sływa po łączeniu silnika i skrzyni, gdzie nie możliwe chyba by coś ciekło, chętnie wysłucham opini na ten temat.

I tutaj moje pytanie co do tego auta, czy warto? rozmawiałem z włascicielem nad cena 3000 i się zastanawia? niby wszystko porobione, ale silnik nie taki jaki by mnie do konca interesował. Z opini z internetu wynika że samo spalanie jest jeszcze niższe niż w 1.9 co oczywiscie na plus. Ale martwi mnie koszt obsługi takiego silnika i jego eksploatacja raczej na krótkich trasach po kilka kilkanascie km, jesli ktoś miał cos do czynienia z tym silnikiem to byłbym wdzięczny za opinie i może sugestie na co zwrócić uwagę. Samo turbo można podejrzewać że skoro przejechało 60 tys na takim okresie to pewnie były to głównie trasy, więc spokojnie powinno jeszcze długo posłużyć.

nastawiłem się ostatnio na 206 1.4 benzyna, ale w tej cenie ciężko wybrzydzać jeśli chodzi o silnik.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

03 Lis 2017, 21:45

Odważny jesteś pakować się w 1.4 HDi ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...