Samochód do 30-35 tys.

20 Lip 2018, 13:32

Witam,

Zastanawiam się nad przesiadką z mojej leciwej Astry (benzyna, 1.6) na coś nowszego. Samochód głównie będzie wykorzystywany do dojazdów do pracy (około 12km w jedną stronę, głównie miasto) + 2-3 razy do roku jakiś wyjazd 100-200 km. Budżet 30-35 tys.

Ze względu na małe odległości, raczej odpada diesel. Poszukuję więc czegoś w miarę ekonomicznego w benzynie lub ostatecznie z dobrym silnikiem pod gaz. Oczekuję auta zdecydowanie bardziej zrywnego od obecnej Astry (co raczej nie będzie trudne), które nie będzie znacząco zjadać mojego portfela. Raczej nastawiam się na coś większego, co spokojnie pomieści wózek dziecięcy czy większy bagaż (kombi?).

Nie jestem człowiekiem przesadnie wybrednym, nie przykładam ogromnej wagi do wyglądu zewnętrznego, ale też chciałbym samochód w miarę wygodny i mało awaryjny.

Z tego co przeczytałem, na prowadzenie do tej pory wybiły się Citroen C5 oraz Ford Mondeo. Jestem jednak otwarty na inne propozycje.

Pozdrawiam
gino89
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno
Auto: Opel Astra G

20 Lip 2018, 13:42

Mogę Ci z czystym sumieniem polecić Toyotę Avensis. Auto sprawdza się w praktycznie każdej sytuacji. Nie trzeba kupować najnowszych wersji ponieważ Toyota się tak szybko nie starzeje
Arturro73
Nowicjusz

20 Lip 2018, 13:56

Co do silnika, to skupić na jakimś konkretnym w tej Toyocie?

P.S. Dodam jeszcze, że samochód nie będzie garażowany, więc raczej Mazdy odpadają.
gino89
Nowicjusz

20 Lip 2018, 14:18

Toyota Avensis III
2.0 D-D4 Diesel
Bardzo dobrze służy mi ten silnik i nie mam na co narzekać.
Arturro73
Nowicjusz

21 Lip 2018, 08:04

Diesel chyba odpada przy tak niskich przebiegach?
gino89
Nowicjusz

21 Lip 2018, 09:45

Oczywiście, że diesel odpada. Popatrz na benzyniaki:
Citroen C5 2.0
Ford Mondeo Mk4 2.0
Honda Accord VII 2.0 (do 30 tys.)/ Accord VIII 2.0 (za 35-40 tys.)
Mazda 6 II 2.0
Renault Laguna 2.0/2.0T (ten drugi silnik jest lepszy pod LPG)
Toyota Avensis III 1.8 (tutaj można nawet jeździć bez LPG, bo silnik pali średnio w cyklu mieszanyn ~7,5-8l/100km, ale na samo auto trzeba wydać 35 tys.+)

Możesz też zerknąć na segment C kombi np. Astra J 1.4T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...

21 Lip 2018, 17:14

@Ossy Ze wskazanych pozycji, na którą byś radził zwrócić największą uwagę?
gino89
Nowicjusz

21 Lip 2018, 18:07

C5, Mondeo i Laguny w benzynie praktycznie nie ma na rynku, poza tym szukaj cos bezwypadkowego i z nie przekreconym licznikiem, nie ma co skupiac sie na 1 modelu.
tomekdk

21 Lip 2018, 18:22

Nie ma na rynku, ale wszedłem w ogłoszenia i w 2 minuty coś znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Lip 2018, 19:02

Ossy - myślę, że raczej nikt by nie kupil czegos z tych typów, ceny spore w stosunku do realnej wartości.

A malo na rynku, bo praktycznie same diesle.
tomekdk

22 Lip 2018, 07:54

Ale ogólnie rzecz biorąc, najlepiej będzie się skupić na tych trzech modelach. To może jeszcze tylko pytanie odnośnie gazu. Czy któryś z nich jest szczególnie dobry pod gaz? Czytałem kiedyś, że np silnik z Mondeo bardzo dobrze znosi gaz, ale jest stosunkowo specyficzny i potrzeba naprawdę solidnego gazownika żeby sprawy nie zepsuć. Prawda to?

P.S. Mój osobisty faworyt, to na chwilę obecną C5, więc szczególnie opinia co do jego "zagazowania" by mnie interesowała. Będzie tutaj raczej bezproblemowo przy silniku 2.0?
gino89
Nowicjusz

22 Lip 2018, 09:26

W mondeo masz ceramiczne gniazda zaworowe - potrzeba porządnego serwisu i poprawnego składu mieszanki. Do tego mechaniczną regulację luzów zaworowych - kilka stówek co 30-40kkm (to samo zresztą np chąda czy mazda)

C5 2.0 będzie spoko do lpg, podobnie laguna 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lip 2018, 18:06

To może jeszcze szybkie pytanie o skrzynie biegów. Warto rozglądać się za automatem w tych modelach, czy lepiej manualna?

Znalazłem ciekawą opcję jeśli chodzi o Lagunę:

Co sądzicie o samym samochodzie oraz byłbym wdzięczny za ogólne opinie co do skrzyni automatycznej w tych modelach (Laguna, C5).
gino89
Nowicjusz

22 Lip 2018, 23:07

Auta ze Szwecji mozna sprawdzić w szwedzkich rejestrach.
Jak na Lagune z takim przebiegiem i za taka kwote sprawa do głębokiego przemyślenia, bo tej kasy juz nie odzyskasz jak przebieg zaraz przekroczy 200 000km.
tomekdk