Samochód do 30 tys. - Czy Audi A4 b7 / b8 to dobry wybór, opinie?

18 Maj 2023, 08:41

Witam,
chciałbym zaczerpnąć waszego zdania na temat wyboru samochodu. Budżet do 30 tysięcy, ale wiadomo, że jak znajdzie się model za 20-25 to pojawi się uśmiech na twarzy.

Samochody, na których temat opinii chciałbym poznać (jaki silnik? Na co zwrócić uwagę? Czego unikać? Itp.) to:

- Audi a4 b7
- audi a4 b8

Jakos upatrzyłem sobie te audi i wiem, ze ciężko będzie zmienić upodobanie, ale wszelkie inne propozycje bardzo miłe widziane.

Czego oczekuje od auta? Przede wszystkim względnie dynamicznej jazdy (przesiadka z kia ceed 2009, 1.4 109KM), ciekawego wyglądu, ale również nie martwieniem się, że co chwile będzie coś poważnego do roboty.

Jeżeli chodzi o te audi, trochę czytałem, trochę posłuchałem (nie siedzę w motoryzacji) i jedni na maksa odradzają silniki tfsi w a4b8, inni wręcz polecają. Jeżeli jesteście w stanie fajnie przedstawić temat, jaki konkretnie model z jaka jednostka jest godny polecenia, będę wdzięczny.

Inne propozycje, tak jak wcześniej wspomniałem, bardzo miłe widziane.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za odpowiedź
baartosch
Obserwowany

18 Maj 2023, 09:15

baartosch napisał(a):ciekawego wyglądu, ale również nie martwieniem się, że co chwile będzie coś poważnego do roboty.

No wypisz wymaluj 15-20 letnie audi, które stoi na każdym rogu ulicy z przebiegiem 300k

Właśnie jeździsz autem gdzie nie ma co chwilę nic do roboty,cokolwiek kupisz może być tylko gorzej
baartosch napisał(a):Jeżeli chodzi o te audi, trochę czytałem, trochę posłuchałem (nie siedzę w motoryzacji) i jedni na maksa odradzają silniki tfsi w a4b8, inni wręcz polecają. Jeżeli jesteście w stanie fajnie przedstawić temat, jaki konkretnie model z jaka jednostka jest godny polecenia, będę wdzięczny.

Do 2012 totalne śmietniki, później było lepiej ale raczej nie żeby takie auto "polecać" a już na pewno nie komuś kto nie chce kasy w serwisie zostawiać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Maj 2023, 12:33

Cokolwiek byś nie wybrał, poza może A4 b7 1,6 będzie dynamiczniejsze od 100paro konnego Ceeda.

A4 B7 lepsza opcja tutaj 1,8T albo 2,0 200 konne
Natomiast A4 B8 to tylko diesel zostaje, który swoją drogą jest ok
Tylko 30k to lepiej na ładne A4 B7, bo B8 to takie początki produkcji ,sporo aut po wypadkach, sprowadzone itd.

Natomiast ładne A4 B7 s-line w quattro swoje kosztuje i tutaj ten budżet akurat jest.
Minus taki że to już starawa konstrukcja, dosyć ciasna w środku, rozwiązania sprzed 20 lat.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

18 Maj 2023, 12:44

Technologicznie te auta dzieli naprawdę dużo. B7 jest niczym lifting B6 które jest konstrukcyjnie ponad 20 letnim autem. Przejedź się jednym i drugim a poczujesz i zrozumiesz różnicę. A wszystko co wyżej jest napisane jest słuszne :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

18 Maj 2023, 12:46

A b6 to w sumie lifting b5 :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

18 Maj 2023, 15:37

franccc napisał(a):A b6 to w sumie lifting b5 :mrgreen:

a b7 to lifting b6

czyli b7 to b5 po 2 liftach ?
:lol:
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...
    Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris II (P9)?
    Toyota Yaris II została wprowadzona na rynek w 2005 roku (gościła na nim przez kolejne sześć lat do 2011) zastępując model pierwszej generacji który był dobrze przyjęty na rynku. W przypadku silników zmieniło ...

18 Maj 2023, 15:54

Tak, możesz sobie kupić a4b5 i częściami z niego drutować b7 na sprzedaż
franccc
Stały forumowicz

18 Maj 2023, 16:54

franccc napisał(a):Tak, możesz sobie kupić a4b5 i częściami z niego drutować b7 na sprzedaż

nie wiem czy to do mnie ,
Mogę kupić b5 tylko po co mam to robić? skoro mogę kupić b8 czy b9 :lol:
toyman40
Stały forumowicz

18 Maj 2023, 16:57

Sobie lepiej konto firmowe na otomoto kup :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

18 Maj 2023, 17:00

franccc napisał(a):Sobie lepiej konto firmowe na otomoto kup :mrgreen:

dziękuję za super doradę co mam robić, mam tam konto już od 2015r,
A co to otomoto to już im się niedługo skończy monopol, ogłoszenie to śreni koszt 124 zł brutto, bo ta ich pazernosć jest już poniżej krytyki, powstaje nowy portal sprzedażowy , myślę że jak powstanie będę go reklamował. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

18 Maj 2023, 17:11

B5 vs B6 to dwa różne auta - zaczynając od zawieszenia kończąc na elektronice. B7 to kosmetyczny lifting modelu B6 - trochę zmienionej elektroniki, zawieszenie zostawione bez zmian. B8 to całkowicie nowa płyta i technologia która do tej pory nie wypada najgorzej :) B8 fajne auto i w miarę świeże.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam