Samochód do 30 tys.

24 Lut 2012, 12:18

Witam. Jaki polecicie samochód w cenie do 30 tys zł ? Samochód ma głównie służyć do jazdy po mieście, ale też czasami chciałbym nim trochę poszaleć. Zależy mi na:

- mocy w zakresie 140-150KM
- sporym momencie obrotowym, żeby podczas mocniejszego przyspieszania wbijało w fotel
- w miarę ładnym brzmieniu silnika
- nie za dużym spalaniu
- rocznik nie mniejszy niż 2004
- mało awaryjny

Wszystkie wymagania, jakie podałem wyżej MUSZĄ zostać spełnione!

Fajnie (choć nie koniecznie) by było gdyby samochód miał skórę i (bi)ksenony ;)

Zastanawiam się nad Volvo S40 2.0d (np. taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - są ksenony, jest skóra + nawet podgrzewane fotele) - wizualnie podoba mi się ten samochód, a do tego podobno diesle od Volvo mają bardzo ładne brzmienie. Nie wiem natomiast jak jest w środku - jakość wykonania, poziom elektroniki, technologie itp.
Chętnie rozpatrzyłbym też jakieś coupe w tej cenie.
Murawsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

24 Lut 2012, 13:02

vovlo s40 - świetne autko. Polecam. Ksenonów nie ma co się obawiac - nie psują się aż tak bardzo jak piszą niektórzy. Jak się pospieszysz z kupnem do połowy marca to jeszcze zrobisz w ASO pormocyjny przegląd (np. na Płowieckiej).

A nad jakimiś francuzami myślałes? One też mają dobre wyposażenie w tej cenie.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

24 Lut 2012, 13:14

A jak wypada wyposażenie Volvo S40 w porównaniu z konkurencją ? Jest to bardziej luksusowe autko ? I jak z osiągami ?

Nad francuzami nie myślałem, Volvo szczególnie wizualnie przypadł mi do gustu, a stylistyka też się liczy :). A co, mógłbyś coś polecić ? :)
Murawsky
Początkujący

24 Lut 2012, 17:10

No to jak ten luksus w S40 ? Jest ?
Murawsky
Początkujący

24 Lut 2012, 21:59

A może coś takiego:
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

25 Lut 2012, 02:15

Ten audi ładny jest, nawet bardzo, ale niestety benzyna. I to jeszcze przy tej mocy :/
Vectra mi się nie podoba.

A jak wypada Volvo S40 w porównaniu z konkurencją jeśli chodzi o jakość wykonania i wyposażenie ?
Murawsky
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy luksusowe SUV-y mogą być ekologiczne?
    Jeszcze dekadę temu aspekt ekologii w segmencie samochodów klasy premium nie był brany przez producentów pod uwagę tak mocno, jak w chwili obecnej. Co więcej, samochody luksusowe produkowane dzisiaj mogą poszczycić ...

25 Lut 2012, 10:07

Jak benzynka zła to diesle też są : [link do oferty na Allegro wygasł]
maciek1203
Aktywny

25 Lut 2012, 12:30

Piękny ten Audi! *.* Jedyne co mi się nie podoba (ogólnie, a tym bardziej względem Volvo) to deska rozdzielcza, no i radia nie ma wbudowanego z tego co widzę, więc jakość dźwięku będzie raczej kiepska ? ;/

Jak wypada twoim zdaniem ten Audi w porównaniu z Volvo ?
Kurde no osiągi mają podobne, spalanie też, oba cudnie wyglądają... i jest dylemat :P Chociaż podobno Volvo jest mniej awaryjne.

Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi autami albo zna się na nich dość dobrze, niech wypisze ich zalety i wady względem siebie. Który jest wygodniejszy, lepiej wyciszony, lepiej wyposażony, który daje lepszą frajdę z jazdy ? Proszę o obiektywizm.
Murawsky
Początkujący

25 Lut 2012, 15:43

Ja bym się kłócił co do tego że volvo mniej awaryjne. Znajomy rodziców ma takie volvo i ciągle prawie stoi u mechanika w kolejce po odbiór auta. Co do tego radia. Jest mnóstwo takich aut wiec na pewno znajdziesz coś ciekawego. Lepiej wyposażone będzie volvo ale jak przyjdzie do wymiany czegoś to na pewno zajrzysz głębiej do portfela niż w przypadku audi. Ja bym na twoim miejscu brał audi. Np taki jeszcze w napędzie quattro wiec na śliskiej nawierzchni nie musisz się o nic bać - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł].
Ostatnio edytowany przez maciek1203 25 Lut 2012, 15:49, edytowano w sumie 2 razy
maciek1203
Aktywny

25 Lut 2012, 15:48

A jak z wygodą i frajdą z jazdy ? W którym aucie będzie lepsza ?

Tak wgl to chyba trudno znaleźć w tej cenie napęd quattro, i żeby jeszcze w wyposażeniu była skóra i ksenony ? A ten co podałeś do niego link ma przejechane 206 tys km. To trochę chyba za dużo :P Poza tym napęd 4x4 będzie chyba dużo więcej palił ? Czy nie ?

Np taki jeszcze w napędzie quattro wiec na śliskiej nawierzchni nie musisz się o nic bać

Ja właśnie chciałbym czasami na tor się wybrać i wyprowadzić go czasem w nadsterowność ;D I to chyba będzie łatwiejsze w 4x4 niż w FWD , nie ? :)

EDIT
[link do Otomoto wygasł] < on ma skórę w środku ?
Murawsky
Początkujący

25 Lut 2012, 15:53

Mi się wydaje że oba będą bardzo wygodne. Ale jak przyjdzie wymiana części jakiejś zawieszenia w volvo i w audi to uwierz że audi wypadnie lepiej. Miałem okazje jechać taką audi na tamtych wakacjach i silnik spokojnie wystarcza żeby wyprzedzać a poza tym pali nie dużo (przy rozsądnej jeździe na trasie w okolicach 5l/100km w mieście koło 6,5l/100km - wszystko zależne od tego kto jaką ma nogę)
maciek1203
Aktywny

25 Lut 2012, 15:58

Ja właściwie mam zamiar zrobić chiptuning, dlatego biorę wersję ze słabszym silnikiem :)
A ten [link do Otomoto wygasł] jest fajny, ale ma przejechane 206 tys km. To chyba za dużo, nie sądzisz ?
Murawsky
Początkujący

25 Lut 2012, 16:03

Takie audi jak nie jest katowane ani nic to przejedzie 2 albo 3 razy tyle co ma jeszcze.
maciek1203
Aktywny

25 Lut 2012, 16:14

No własnie... jak nie był katowany. A pewności nie mam :)
A co do napędu... Taki quattro ile litrów więcej spali ?
Murawsky
Początkujący

25 Lut 2012, 17:56

Nie dużo . Podejrzewam że maksymlanie do 0.5-1l więcej
maciek1203
Aktywny