Samochód do 3000zł

01 Lis 2009, 19:00

Witam

Poszukuję pierwszego samochodu no normalnej jazdy. Chcę, żeby nie sprawiał za dużo problemów, był w miarę tani w eksploatacji, spalanie w granicach 6L. Samochód ma być bez instalacji gazowej. Nie potrzebuje samochodu z dobrymi osiągami. Żadnych aut typu Skoda Favorit, Łada Samara już ktoś próbował mi je polecić...

Oto moje typy:

Fiat Uno 2 Silnik 1.0 lub 1.4 <------ Faworyt silnik 1.0
VW Polo II silnik 1.0 lub 1.4D
VW Golf II silnik 1.6D
Nissan Micra K11 silnik 1.0 ale to auto za 4k nie wiem czy warto dopłacić
Suzuki Swift Mk3 lub Mk4 silnik 1.0 <----- Faworyt silnik 1.0

Mniejwięcej znam ich wady i zalety. Podajcie wg was jakie są wady tych samochodów. Znalazłem oferty wszystkie mają przebiegi w granicach 110 000 km, oprócz Golfa 160 000km

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez Ralpf, 01 Lis 2009, 20:39, edytowano w sumie 1 raz
Ralpf
Nowicjusz

Miejscowość: Kuźnia

01 Lis 2009, 19:15

Jeśli chodzi o fiata uno, to odradzam z tego względu, że blachy bardzo słabe, zawieszenie awaryjne no i silnik 1.0 to kaplica, zero dynamiki. Poza tym żywotność silników też nie jest zachwycająca. Jeśli chodzi o polówkę, to zdecydowanie odradzam diesla, to mało wytrzymały silnik, normalnie eksploatowana benzyna jest w stanie go "przeżyć" i to bez kłopotu. No i dynamika...a właściwie jej brak. W przebieg golfa nigdy nie uwierzę...i to z dieslem pod maską. Za tę cenę to po prostu niemożliwe. Nissan micra to dobre i trwałe auto, pomimo małego silniczka do jazdy w mieście wystarczający. O suzuki niewiele mogę powiedzieć, nie miałem z tym autem większej styczności.
Gdybym miał Ci coś polecić, to byłaby to polówka, ale z silnikiem 1.3. Będzie mniej palił niż 1.0 no i trochę żwawiej jeździł. Silnik i zawieszenie tego auta są bardzo trwałe, jedyne kłopoty sprawiała przekładnia kierownicza. Ceny części są bardzo przystępne, ekonomika jazdy też na wysokim poziomie. Wybór należy do Ciebie:)
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

01 Lis 2009, 19:59

Tego Golfa II mogę tak tanio kupić z tym przebiegiem ponieważ używała go osoba starsza i w dodatku jest pierwszym właścicielem. Przebieg sprawdziłem wszystko w książeczce serwisowej zapisane. Nie wiem natomiast nic o wypadkowości auta. Uno i Swifta mogę od znajomych kupić oba auta sprawdzone. Uno ma rdze w okolicach drzwi kierowcy. Ja nie patrzę na osiągi. Najważniejsze jest to żęby wytrzymał z 40-60tyś km. Polówke 1.3 sprawdze. Co masz na myśli przekładnia kierownicza możesz określić dokładnie elementy?
Ralpf
Nowicjusz

Miejscowość: Kuźnia

01 Lis 2009, 20:28

Przekładnia lubi stukać, po prostu. Ten najważniejszy mechanizm stuka o obudowę, ale można z tym jeździć bez problemu. Ten przebieg w golfie jest naprawdę mało prawdopodobny, jeśli jednak prawdziwy, to brałbym golfa. Poproś znajomego mechanika i on Ci powie, czy auto było bite, zawsze można poznać poważne naprawy konstrukcyjne.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...