Samochód do 30tyś i ma konkretne modele na oku

02 Lip 2021, 13:00

Cześć wszystkim!

Znalazłem się na tym forum bo liczę na pomoc doświadczonych osób, ale od początku ;)

Niestety ale po 7.5 roku wiernej służby moje Volvo V40 prawdopodobnie dokonało żywotu, nie opłaca się inwestować w remont silnika. Mam już na oku kilka modeli i liczę, że będziecie wstanie mi powiedzieć co nieco o tych samochodach(ceny części, awaryjność i ogólnie jakość pojazdu) lub ewentualnie doradzicie mi inne samochody. Zacznę od tego jakie mam wymagania. SUV/kombi, benzyna bez LPG, koniecznie automatyczna skrzynia, mile widziany napęd 4x4(nie koniecznie stały) rocznik od 2007 w górę i dobrze jakby miał hak chociaż nie jest to jakaś wielka konieczność no i budżet jaki chce przeznaczyć to ok 30tyś oraz duży bagażnik(tak aby wózek dziecięcy wszedł) i nie chcę najbiedniejszych opcji wyposażenia

Jak wyżej pisałem mam już na oku jakieś samochody a konkretnie:

Opel Insignia 2.0 220km
Audi a4 Allroad 2.0
Volvo XC70
Volvo XC90

Tam gdzie napisałem wersje silnikową to proszę abyście mi co nieco powiedzieli na temat tych motorów a co do Volvo to nie wiem kompletnie nad jakim silnikiem mógł bym się pochylić. No i ewentualnie jakie inne samochody mogły by pasować?

Pozdrawiam i liczę na pomoc z Waszej strony.
Ostatnio edytowany przez endriu19911, 02 Lip 2021, 14:03, edytowano w sumie 1 raz
endriu19911
Nowicjusz

02 Lip 2021, 13:22

volvo nie do dostania w tym budżecie i takich rocznikach
audi nie do dostania w tym budżecie a poza tym ma śmieciowy silnik
nie ma takiego auta jak "opel insygnia", co najwyżej insignia. Model średnio udany a w takiej konfiguracji bardzo kosztowny

Ogólnie to obawiam się, że po tylu latach jeżdżenia v40 (swoją drogą pojęcia nie mam po co remont silnika robić, wstawić używany i jeździć) pojęcia nie masz o kosztach jakie mogą generować auta jakimi się interesujesz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lip 2021, 13:39

Nie chcę być nie miły więc się powstrzymam od głupich komentarzy ale Twój post nie wnosi nic, mam wrażenie, że jest napisany po to aby napisać, czytałeś chociaż to co napisałem?
Dobra jednak odpowiem, po pierwsze nie pytałem co mam zrobić z swoim obecnym samochodem bo decyzje już podjąłem po drugie tak wiem, że nie ma takiego auta jak Ope lnsygnia, mój błąd, źle napisałem, po trzecie nie gadaj mi, że nie dostania bo nim napisałem tutaj przejrzałem kilka stron z ofertami i są takie samochody ale nie wiem czy w takim budżecie sens je brać i po czwartek, no kurde Amerykę odkryłeś, spytam jeszcze raz, czytałeś co pisałem? Tak nie mam pojęcia dla tego pytam ale liczę na konkretne odpowiedzi i jeśli taka mi udzielisz super ale jeśli masz zamiar pisać jak wyżej to odpuść sobie bo ja całkiem poważnie pytam...
endriu19911
Nowicjusz

02 Lip 2021, 14:25

endriu19911 napisał(a):bo ja całkiem poważnie pytam...

Poważnie pytasz? W twojej wypowiedzi niewiele rzeczy jest poważnych, przede wszystkim stosunek stawianych wymagań do posiadanego budżetu jest mocno niepoważny.
Ile masz na rynku egzemplarzy xc90 spełniających wymagania? Ile jest allroad'ów? Ile xc70? Po trzy sztuki? Najtańsze śmietniki spawane z kilku przystanków?

E: chyba, że jesteś zainteresowany największymi trupami to wtedy owszem, "da się kupić". Tylko nie zdziw się, że w xc90 trzeba będzie wsadzić w ciągu roku równowartość ceny zakupu
franccc
Stały forumowicz

02 Lip 2021, 14:39

Ewidentnie mam wrażenie, że nie czytałeś tego co pisałem czyż nie? Nie wiem czy jesteś wstanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie a nie tylko jej fragment ale dobra spróbuje raz jeszcze.

Powtarzasz tylko XC90 i XC90, dobra rozumiem, że nie warto interesować się tym modelem, specjalnie napisałem wbrane przez siebie samochody z prośbą aby polecić inne które by spełniały wymagania no ale może to za trudne... no dobrze a wtedy wracając do Opla? co znaczy kosztowne? bo raz to na prawdę da się znaleźć egzemplarze w tej cenie i z fajnym wyposażeniem a dwa czytając opinie innych użytkowników można wywnioskować, że to bardzo udana konstrukcja, wiec jak to jest? Opinia typu "kosztowane" mnie nie interesuje a wiesz czemu? Pamiętam jak szukałem opinii a obecnym swoim aucie i właśnie odpowiedzi były podobne do Twoich i wiesz co? po 7 latach chętnie bym znalazł tych "specjalistów" i powiedział, że się nic nie znają... Na jakie inne samochody mógł bym spojrzeć w takim razie?
endriu19911
Nowicjusz

02 Lip 2021, 14:51

Posiadając 30k nie jesteś w stanie kupić żadnego z tych aut w dobrym stanie technicznym. Może być? XC90 i XC70 są obiektywnie "dobre" ale masz za mało kasy na zadbany egzemplarz. A4 ma beznadziejny, awaryjny silnik, żeby się o tym dowiedzieć wystarczyłoby kilka sekund w google'u - wpisz 2.0 tfsi 211 i będziesz miał lekturę na długie tygodnie (już pomijam, że średnio kosztują 40 a nie 30, jeśli jakiś egzemplarz jest 30% tańszy od średniej to raczej nie oznacza to perełki). Największą zaletą insigni jest jej wygląd - o ile trafia w gusta potencjalnego kupca. Słaba jakość wykonania, sporo drobnych usterek elektrycznych. Z tyłu bardzo ciasno jak na auto tej wielkości.

Chcesz dobre kombi do 30k? Kup forda mondeo
Chcesz dobrego i dużego suv'a do 30k? Kup sorento/santa fe albo captive
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...

02 Lip 2021, 15:53

franccc napisał(a):(swoją drogą pojęcia nie mam po co remont silnika robić, wstawić używany i jeździć)
to w takim razie poszukaj autorowi na odległość stary silnik który nie jest zajechany, nie pluje wszystkimi szczelinami olejem, trzyma kompresję, skoro jego się rozlatuje to takich jest 95% wśród używanych

A wracając do tematu zamiast A4 Allroad lepiej np A6 C6 Avant 2,4 lub 2,0 a co do kombi to Passat B6 - praktycznie autobus.
Ostatnio edytowany przez demirbiras, 02 Lip 2021, 15:57, edytowano w sumie 1 raz
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lip 2021, 15:56

endriu19911 napisał(a):nie opłaca się inwestować w remont silnika

niby tak ,teraz silniki się wymienia a nie remontuje.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Lip 2021, 16:03

demirbiras napisał(a): skoro jego się rozlatuje to takich jest 95% wśród używanych

poproszę o źródło takich danych :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

02 Lip 2021, 16:08

Czy te 4x4 jest konieczne? Jeśli nie to proponuję "zwykłe" V70, spokojnie coś znajdziesz do 30 tysięcy, przykładowy link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2021, 16:18

4x4 to był by miły dodatek ale absolutnie nie jest koniecznością a te V70 to już jakaś propozycja na którą czekałem, na pewno przemyśle ten wybór
endriu19911
Nowicjusz

02 Lip 2021, 16:22

franccc napisał(a):poproszę o źródło takich danych

To ja odbiję piłeczkę - gdzie ma autor szukać tego silnika? nowy u producenta w Göteborgu czy jak?
demirbiras
Zaawansowany

02 Lip 2021, 16:27

Nie odbijaj piłeczki tylko odpowiedz. Źródeł gdzie można kupić używany silnik jest masa. Nie wymyślaj sobie nowego
franccc
Stały forumowicz

02 Lip 2021, 17:09

Nie masz za bardzo pojęcia o czym piszesz, sugerujesz autorowi że mając zrypany swój silnik ma szukać kolejny używany w 20 letnim aucie z przebiegiem 400+ w niewiadomym stanie i płacić to wszystko za silnik za montaż itd gdzie okaże sie że za parę miesięcy będzie to samo.
demirbiras
Zaawansowany

02 Lip 2021, 17:14

demirbiras napisał(a): że mając zrypany swój silnik ma szukać kolejny używany w 20 letnim aucie z przebiegiem 400+ w niewiadomym stanie i płacić to wszystko za silnik za montaż itd gdzie okaże sie że za parę miesięcy będzie to samo.

a kto mu zabroni tak robić...
może tak zrobić, albo może nie robić nic i jeździć dalej tym co ma, do momentu aż przestanie jeździć :lol:
Ja w mojej Astrze G wartości 3-4 tys rozebrałem silnik na czynniki pierwsze i złożyłem, wymieniłem co zużyte na nowe ..koszt 4000zł :mrgreen: i czy ktoś mi bronił to zrobić? Nie , miałem taką ochotę i przyjemność i to zrobiłem..dodatkowo większość osprzętu też nowa, plus nowe sprzęglo za pół roku...wpompowane w auto z 12 000zł w przeiągu 3 lat.... i sprzedałem za 3500,-- :mrgreen:
Czy było to opłacalne ? Nie.
Czy miałem ochotę na zrobienie tego ? Tak
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie