Samochód do 30tys zł

12 Lut 2014, 01:32

Witam! Już od dawna poszukuje samochodu dla siebie, obecnie mam 20 lat i będzie to mój pierwszy samochód, jak narazie jezdziłem głównie saabem 93 czy volvo v40. Samochód będzie mi potrzebny do cotygodniowej podróży ok 200km z Wrocławia do Katowic tam i z powrotem oraz do jazdy po mieście. Po samochodzie oczekuje:
-spalanie poniżej 10l
-silnik ponad 100km
-łatwa dostępność samochodu kupionego w polsce a nie za granicą
-niska awaryjność
-zależy mi na samochodach z rocznika 2009 + nie chcę kupować starszych samochodów
-przebieg max 120tys
-przyzwoite systemy bezpieczeństwa i esp
-mile widziana możliwość przerobienia na gaz
-auto żeby miało wygląd ,,z pazurem"

Do gustu nie przypadły mi samochody niemieckie typu bmw, audi ponieważ zazwyczaj mają ogromny przebieg. Także nie jestem fanem fordów czy peugetów więc wolałbym coś innego. Bardzo podobają mi się saaby niestety praktycznie niemożliwe jest znalezienie modelu, który nie jest sprowadzany. Myślałem jeszcze nad mitsubishi lancer czy mazda 3. Jestem otwarty na wszelkie propozycje i z góry dziękuje za sensowne wypowiedzi :)
Aranruth
Nowicjusz

Auto: saab 93

12 Lut 2014, 11:33

Z takimi wymaganiami to powodzenia
glorusek
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Lut 2014, 12:42

Jakoś znajduje także przyzwoite modele chevroleta lub opla w cenie do 30tys, przebieg do 120tys z roczników 2009+.
Aranruth
Nowicjusz

12 Lut 2014, 12:55

I uwazasz ze taki chevrolet jest malo awaryjny i dobrze znosi gaz?
glorusek
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Lut 2014, 13:18

NIe wiem jak z awaryjnością ale do chevroletów o ile się nie myle jest montowana instalacja gazowa za 1zł.
Aranruth
Nowicjusz

12 Lut 2014, 13:19

takie wymagania to spełnić mogą chyba tylko Hyundai i30, Kia Cee'd i Fiat Bravo
w koreańcach polecam silnik 1,6/125KM, bo dobrze znosi LPG i radziłbym szukać wersji po lifcie z metalikiem, bo pastelowe mają gorszy lakier
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2014, 16:10

Aranruth napisał(a):-spalanie poniżej 10l
-silnik ponad 100km
To się wyklucza, chyba że zamontujesz gaz. Wtedy jak będzie palił nawet 14 litrów to liczysz przez połowę czyli tak jak 7 litrów benzyny :)
Aranruth napisał(a):-łatwa dostępność samochodu kupionego w polsce a nie za granicą
-niska awaryjność
Z tym bym uważał bo Ceed, Focus, i30, Astra to często auta pochodzące z flot co za tym idzie bardzo zaniedbane i awaryjność będzie duża
Aranruth napisał(a):-zależy mi na samochodach z rocznika 2009 + nie chcę kupować starszych samochodów
-przebieg max 120tys
Rocznikiem i przebiegiem się nie jeździ.. :ok:
Aranruth napisał(a): Także nie jestem fanem fordów czy peugetów
Stereotypy, stereotypy..

Tak więc naprawdę z takimi wymaganiami to nie kupisz nic. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra