Witam, to mój pierwszy temat na forum, trafiłem tutaj, ponieważ szukam porady w sprawie samochodu. Nie jest to kolejny temat z jednym wymaganiem tzn. cenowym, ale mam także kilka innych warunków.
Na wybór samochodu mam jeszcze trochę czasu, ale jako iż lubię dokonywać przemyślanych wyborów, interesuję się tym tematem już teraz. Chciałbym, aby zakup mojego nowego auta oscylował maksymalnie w granicy 35 tysięcy z wszystkimi opłatami ( no może nie wliczając zmiany oleju itp. bo nie mam zaufania do poprzednich właścicieli
![Smile :)]()
)
Po prostu "główne" koszta powinny być w granicach tej ceny lub niższe.
Interesuje mnie samochód z pewnością 4/5 drzwiowy. Powinien być komfortowy, nie musi być aż tak duży jak np. Sharan, bo z 7 miejsc i tak nie skorzystam, ale z pewnością 5 miejsc i dużo miejsca dla pasażerów się przyda. Samochód musi mieć mocną jednostkę napędową (jak dla mnie), która oscylowała by w granicach 160-200KM. Z pewnością musi być to diesel (założenie LPG za długo będzie mi się zwracało, a po za tym po prostu lubię jeździć na ON). Nie chciałbym również aby pochłaniał on wielkie ilości paliwa. Oczywiście wiadomo jedno z drugim nie zbyt chce współpracować, ale są różne wybory np silniki 2.0 170KM lub 3.0 200KM i z tego co się orientuję to ten drugi już potrafi żreć dużo paliwa
. Z tego co poczytałem opinię na różnych forach internetowych to silniki do 2.5L 200KM potrafią przy rozsądnej jeździe po mieście wziąć 8.5L paliwka, nie wiem na ile to prawda (może mnie naprostujecie), ale z takiego spalania byłbym zadowolony, wyższe raczej średnio, jeszcze zależy co by to miał być za samochód.
Co musi mieć samochód? Musi mieć w sobie to coś, strasznie podobają mi się Alfy są one również dosyć tanie, ale niestety to raczej nie samochód na polskie drogi. Spodobały mi się również VW Passaty 2.0 170KM, których jest najwięcej biorąc pod uwagę wszystkie moje wymagania (cena + moc itp.)
Najlepszym moim typem jednak jest Fiat Croma 2.4 200KM w automacie, ale trudno dostępny, jeżeli ktoś mógłby podzielić się ze mną opinią co do tego samochodu to byłbym wdzięczny. W internecie na temat tego samochodu czytałem same pozytywne opinie.
Z pewnością Fiata dorwę z lepszym wyposażeniem oraz młodszym rocznikiem, niż VW i to jest również dużym plusem.
Czego oczekuję od was drodzy użytkownicy? Opinii o moich typach, o tym co napisałem (może niektóre z tych rzeczy, które napisałem to mity, więc proszę o sprostowanie tego)
Może jakieś inne typy samochodów na które powinienem zwrócić uwagę?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi