Samochód do 35tys. z przeznaczeniem jako TAXI

19 Lut 2014, 21:16

Generalnie Audi nie warto kupić bo płacisz za znaczek. SuperB jest okej, bardzo wytrzymałe auto. Znam przypadek Skody która była regularnie serwisowana i turbina wytrzymała 400 tysięcy, także nie jest źle. Silnik to był 1.8 T. Natomiast jest droga w utrzymaniu. Wymiana xenona 500 zł w serwisie..
Za Honde nie przeplacasz, auto bardzo dobre, lepsze niż Avensis II.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Lut 2014, 21:35

Nie zagłębiałem się w Lexusa ale do 35 tys to chyba raczej IS który jednak ma mniej miejsca w środku, poza tym ważny jest też silnik a ofert lexusa nie ma tyle co innych marek. To już nie są te czasy gdzie na TAXI można było jeździć benzyną 3.0, teraz spalanie powinno wynosić w granicy 9l w trasie
karlo89
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Lut 2014, 22:52

Honda, trzyma jakość i warto dopłacić do niej z tego powodu, że dopłacasz za trwałość i bezawaryjność co nie ma żadnego odzwierciedlenia np. w przypadku Audi.

Z lexusów mógłbyś pomyśleć o GS300/430 i przerobić na LPG. Tutaj Kolega szybki by Ci powiedział więcej o tym aucie ale z tego co pisze to komfort o na wysokim poziomie, trwałe auto i oszczędne z LPG i dobrze współpracuje.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Lut 2014, 23:17

karlo89 napisał(a):Nie zagłębiałem się w Lexusa ale do 35 tys to chyba raczej IS który jednak ma mniej miejsca w środku, poza tym ważny jest też silnik a ofert lexusa nie ma tyle co innych marek

Pomyśl o GS300 tak jak proponował dzida ponieważ zostanie Ci sporo kaski przy zakupie auta a do tego masz tani serwis i auto które się nie psuje...

Co do komfortu jest super, przejedź się tym autem to zobaczysz jak wypadają o wiele droższe propozycje tej klasy.
Spalanie lpg to 12l-15l przy normalnym użytkowaniu.
Motorek to 2jz z vvti daje sporo frajdy...gdzie tak naprawdę cały silnik kosztuje tyle co regeneracja samych wtrysków do cdi :D
Co do hondy będzie mniejsze spalanie ale reszta na podobnym poziomie.
Avena2 raczej bym odpuścił chyba że trafi się z pewnych rąk 1,8 ale i tak jest to średnie auto na taxi...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Lut 2014, 22:23

Przy wyborze chodzi też o rocznik auta,
Avensis od 2001,
Audi a6 2004,
Lexus to 1997,
Skoda 2001,
Volvo S80 1998,
honda accord 2002,
Widać tutaj że wybierając Lexusa czy Volvo ma się model który już ponad 16 jest na rynku a to też jest ważne bo patrząc na E-klase (W210) która jest chyba o 3 lata starsza od tych wcześniej wymienionych widać że są to już modele "ledziwe" mimo tego że jeszcze np 6 lat temu nie były to auto które każdy chciał mieć na taxi (wiem jakie były opinie taksówkarzy o nim w tamtych czasach) a teraz tak jak passat jest dostępne dla każdego i uważane za dobre auto.
W niemczech widać to czym będą jeździli taksówkarze za kilka lat w polsce tj.
E-klasa
passat
A6
Touran
BMW 5.
Przy kupnie tego samochodu na 5-7 lat nie można patrzeć na jego obecne koszty utrzymania teraz ale również trzeba kalkulować to w perspektywie kolejnych lat. Tak akurat jest przy większości samochodów które poszły na TAXI.
Koszty eksploatacji 10 letniego samochodu typu BMW 5 czy E-klasy zawsze są większe niż astry czy golfa.

Temat ciężki ale myślę że warto rozważyć Hondę oraz Skodę (chociaż passat b6 jest podobnych wymiarów a nowsza konstrukcja :) )
karlo89
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Lut 2014, 22:51

Passat B6 to dziadostwo. Jedyne dobre silniki to 1.9 TDI oraz 1.6 8v ale są za słabe.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra