Samochód do 35tys. z przeznaczeniem jako TAXI

18 Lut 2014, 19:01

Witam, w niedługim czasie mój tata planuje zmienić samochód którym jeździ na TAXI.
Wymagania:
-dużo miejsca na nogi dla pasażerów (często jeżdźą klienci "biznesowi" oraz osoby starsze mające problem z wsiadaniem do małych samochodów wiec a4/octavia itp. odpadają)
- sedan (tak jak wyżej van odpada gdyż klienci sosunkowo często odrzucają takie samochody jak sharan/t4)
- silnik benzynowy o pojemności 2l do 2.5l niewysilony do spokojnej jazdy (obecnie 2.4 diesel i ok 130KM)
- przeciętne koszty utrzymania ( nie ma samochodów bezawaryjnych, ale logan itp. odpadają)

Trochę o charakterze i warunkach pracy:
Samochód przeznaczony do jazdy w miejscowości do 5 tysięcy mieszkańców oraz w większości przypadków po okolicach, na trasach ze średnią prędkością ok 80km, więc nie jest to typowa miejska taksówka a drogi w okolicy stosunkowo dobre.
Z uwagi na stałych klientów tata skłania się ku toyocie avensis (namowy mechanika) oraz skoda superb I generacji. Są to samochody których cena waha się w granicy 25tys. natomiast mam pytanie czy w granicy 35 tys. można kupić w miare sprawne audi a6/c6 czy jest to nieosiągalne, samochód ma być drugim z przeznaczeniem na taxi i że tak powiem będzie opcja wyboru którym samochodem podjedzie się do klienta.
Podsumowując pod uwagę obecnie są brane takie samochody jak:
Toyota Avensis II
Skoda Superb I
Volvo s80 I
Audi a6/c6
Wersja silnika nie jest podana gdyż to są wstępne propozycje, a samochód będzie kupiony prawdopodobnie w niemczech.
Jakie są wasze propozycje odnośnie samochodu na TAXI w cenie do 35tys. oraz opinie odnośnie wymienionych wyżej samochodów.
karlo89
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Lut 2014, 19:20

A ja zaproponuję coś co Cie pewnie zaskoczy ale nie raz na forum było polecane i jest to bardzo dobre auto. Poza tym u nas w Polsce nie ma na to popytu więc można trafić na zadbany egzemplarz a nie odpicowany na handel. W Niemczech też coś ustrzelisz. Silniki dobrze tolerują LPG.
Hyundai Sonata
[link wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Lut 2014, 19:40

Jeszcze kilka tyg. temu był on w propozycjach branych pod uwagę jak Lancia Thesis czy Renault Vel Satis gdyż ani ja ani mój tata nie jesteśmy przeciwni takim eksperymentom i rozpatrujemy każdy samochód wg jego wad i zalet a nie stereotypów i tego co "handlarz Mirek" powie.
Obecne auto robiące za TAXI jest też dość mało spotykane ale już ma swoje lata.
W wyborze drugiego samochodu są brane niestety przekonania klientów którzy do "poloneza nie wsiądą" dlatego też ten samochód będzie że tak powiem bardziej oklepanym modelem który jest spotykany na naszych drogach, a z uwagi na to że nie zostanie szybko zamieniony na inny to modele takie jak mondeo vectra czy passat też odpadają.
karlo89
Nowicjusz

18 Lut 2014, 20:18

A może by zaeksperymentować z tym :
[link do mobile.de wygasł]

Widząc takie auto na postoju ludzie specjalnie brali by kurs żeby się przejechać chociaż jako pasażer ,a i by doszła jeszcze możliwość dodatkowego zarobku czyli wożenie par do ślubu.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Lut 2014, 20:27

mihau, trzymajmy się raczej standardów bo mechanik osiwieje jak będzie miał coś naprawić przy takim wynalazku, a samochód nie powinien czekac tygodnia czy dłużej na części więc to też jest brane pod uwagę bo w okolicy mimo że są praktycznie sami handlarze to i tak ciężko o dobrego mechanika.
karlo89
Nowicjusz

18 Lut 2014, 23:14

Nie zwracaj uwagi na jego posty, to taki forumowy troll.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...

19 Lut 2014, 07:35

popatrz jakie marki aut używają najczęściej inni taksówkarze, Oni jeżdżą takimi autami nie tylko ze względu na mniejszą awaryjność ale po części jakie auto preferuje klient. Wiem jak to brzmi ale bierzcie z Ojcem to też pod uwagę.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

19 Lut 2014, 08:54

czeslaw555 napisał(a):popatrz jakie marki aut używają najczęściej inni taksówkarze, Oni jeżdżą takimi autami nie tylko ze względu na mniejszą awaryjność ale po części jakie auto preferuje klient. Wiem jak to brzmi ale bierzcie z Ojcem to też pod uwagę.

Niby masz rację ale też dużo zalezy od samego kierownika, korporacji, miasta itp...
Znam kilku taryfirzy uzywających Lexy i można pogadać z nimi czy wrócą do innych marek ...szczególnie ze znaczkami cdi, tdi itp... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Lut 2014, 10:30

jeśli ma być spory, raczej popularny (na drodze i wśród taxi) i uchodzący za prestiżowy wśród klientów, żeby chętniej korzystali z Waszych usług to może jakiś Mercedes? W końcu uchodzi za ekskluzywny a w kombi będzie to dość słusznych rozmiarów pojazd.

Tak, tak... jest to CDI, które Szybki zasugerował jako 'gorszy' od Lexusa ale... to też jest jakaś propozycja.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2014, 12:59

karlo89 napisał(a):
Podsumowując pod uwagę obecnie są brane takie samochody jak:
Toyota Avensis II

Avensis mk2 z dieslem jest na złomniku wymieniona wśród najgorszych aut za 20 tys. zł.

zlomnik.pl napisał(a):4. Toyota Avensis
O kupię, bo to dobre, Toyota, niezawodne auto. Pominę fakt, że Avensis wygląda jak wiadro od mopa, ale jest przy okazji chyba wykonany z wiadra od mopa. Oj, zmatowiały ksenony. Bywa. Oj, coś kopci. To ten wtrysk D-4 taki dobry i ekologiczny. Coś tam stuka. Nie, to jakieś rzeczy w bagażniku. Oj, zerodował mi blok silnika i rzyga olejem do chłodziwa. To odosobniony przypadek. Ja przecież jestem mądry, kupiłem Toyotę, a ona jest niezawodna, i się nie psuje, halo, Andrzejku? Przyjedziesz tu po mnie bo ten dieselek mój znów nie pali…

http://www.zlomnik.pl/index.php/2013/05/29/najgorsze-samochody-za-20-tys-zl-pszeglont/
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Rok produkcji: 2008

19 Lut 2014, 13:53

Bardzo fajny portal :)

Ale opinia chyba glownie tyczy sie nieudanego diesla, tak samo jak np w przypadku mazdy opisanej dalej.

Ja bylbym za superbem ze wzgledu na duza przestrzen i relatywnie mlody rocznik (w porownaniu do a6 np), ale pytanie czy skoda jest bardziej trendy niz hyundai?
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

19 Lut 2014, 14:08

Zamiast Avensisa lepiej zainteresować się Hondą Accord VII
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Lut 2014, 15:14

Spójrzcie z Tatą na Lexusa / infiniti bardzo komfortowe trwałe i prestiżowe auta
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

19 Lut 2014, 19:51

Jeśli chodzi o samochody które jeżdżą na TAXI w okolicy to są one obecnie pokroju Sharana czy t4 ze względu na duży weekendowy ruch do klubu oddalonego o kilka km, jednak tak jak wspomniałem tata ma swoje stałe zlecenia gdzie tak naprawdę są one tylko dlatego że TAXI ktym jeździ to sedan. Mercedes E klasa jest całkiem spoko tyle że pierwsze modele są z 2002 roku w porównaniu z a6 która jest od 2004.
Jeśli o mnie chodzi mógłby to być passat b5 fl, ale ja tym nie będę codziennie jeździł a tata tyle nie interesuje się samochodami i raczej polega na opini innych bo bardzo żadko zmienia to czym jeździ.
Avensis to jest propozycja jego mechanika i na nią się nakręcił, natomiast A6 to moja propozycja, koszty zawsze są i będą jednak Lexus czy Infinity w mojej miejscowości nie jest widywane co pewnie przełoży się na jakość napraw przez mechanika.
Honda zapewne po opini "mechaników i handlarzy" została odrzucona na wstępie stwierdzeniem "kupujesz średnią markę a płacisz jak za Lexusa ".

Wybór jest ciężki bo nie jest to żadne auto podlegające pod korporacje i jeżdżące głównie po mieście od rana do nocy.
jako że będzie to drugie auto to też nie będzie ono tak często używane na taxi jak te które jest obecnie.
Moim zdaniem największym kompromisem między tymi wymogami co napisałem jest Superb. Opinie o samochodach które wymieniłem są różne, żeby nie ciągnąć wymiany modeli mniej i bardziej egzotycznych mam kilka pytań:
- kwota do 35tys. audi A6 początkowy rocznik silnik 2.4 benzyna lub 2.0 benzyna osiąglne i warte rozejrzenia się czy raczej wraki ?
- Superb tak jak wyżej i czy koszty eksploatacji nie są jakoś nie wybijają się ponad poziom pozostałych modeli Skody
- jak to jest z ta Honda bo każdy ma swoje zdanie na jej temat a mało kto nią jeździł z osob które się o niej wypowiadały.
karlo89
Nowicjusz

19 Lut 2014, 20:06

karlo89 napisał(a):jako że będzie to drugie auto to też nie będzie ono tak często używane na taxi jak te które jest obecnie.

Skoro nie będzie zbyt często używane, wymienione przeze mnie wcześniej japońskie marki "premium" nie będą zbyt częstym gościem w warsztacie.
karlo89 napisał(a):audi A6 początkowy rocznik

Ceny części podobnie wysokie do Lexa / Infiniti ale w tych drugich będą o wiele rzadziej wymieniane, więc ogólny rachunek ekonomiczny wyjdzie in plus dla japońców.
Poza tym Audi to to samo co Volkswagen, tylko jest niezrozumiale droższy w eksploatacji.
karlo89 napisał(a):Lexus czy Infinity w mojej miejscowości nie jest widywane co pewnie przełoży się na jakość napraw przez mechanika

Może czas poszukać lepszego fachowca? :D
karlo89 napisał(a):Jeśli o mnie chodzi mógłby to być passat b5 fl

Sory, że tak "wciskam" te lexy i Infi ale po prostu wczuwam się w klientów :D Po prostu miło by mi było być przewiezionym takimi autami. I wiedziałbym za co płacę. Bez obrazy dla użytkowników, ale B5 to takie nie wiadomo co, niby limuzyna a najczęściej ludzie tym kartofle wożą. Zero tu prestiżu, polotu. Poza tym, tata może pozyskałby nowych klientów, mając np Lexusa GS :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004