Samochód do 3tys - na gaz?

01 Mar 2012, 23:04

Ja posiadam Skode Felicie 1.3 MPi wersja LX, gaz sekwencyjny. Używam tego auta od 2007 roku, więc mogę co nieco powiedzieć (napisać).
1. Blacha-dyskusyjna sprawa. Klapy rdziewiały bo to byłą wada fabryczna. Ja po prostu wymieniłem na nową i zakonserwowałem (tzn. lakiernik). Tak samo nadkola. Po 11 latach wymienione.
2. Gaz - nie ma spadków mocy jeśli to jest sekwencja. Co do zrywności to powiem tak : na mieście nie jest źle, na trasie kiepsko. Ale spokojnie stare Corsy, Golfy, Cinquecenta, Seicenta się łyka :)
3. Przestrzeń - auto wbrew pozorom jest dość duże w środku.
4. Zawieszenie - głośne, trochę buja na zakrętach, ale dość wytrzymałe na nasze drogi
5. Wyposażenie - niestety tutaj kiepsko. Tzn. lepiej niż w Seicento czy nawet Pandzie... Przynajmniej jest wykładzina w bagażniku, obrotomierz i wskaźnik temp. cieczy chłodzącej i gniazdo zapalniczki. Ja mam fabrycznie przyciemniane , atermiczne szyby ale niestety wspomagania brak (ale masz gratis siłownie :) ) Brak wspomagania może doskwierać osobom o słabej sile po proste :)
6. Spalanie gazu : w granicach 7-10 litrów :) Jeśli będziesz jechać 80-100 km/h w trasie to spala ok 7-8 litrów gazu (mowa o instalacji sekwencyjnej)
Jest jeszcze wersja 1.6 Mpi (silnik VW) i 1.9 D.
Silnik 1.6 jest mocniejszy, zrywniejszy, często lepiej wyposażony ale wbrew pozorom bardziej awaryjny niż 1.3 (kto walczył z przepustnicą w 1.6 to wie o co chodzi).
7. Na plus są bardzo dobre światła (aby zastosować przyzwoite żarówki) i wydajne ogrzewanie. Zdarzają się wersje z klimatyzacją.
8. Komfort jazdy - wadą auta jest hałas (niestety). Tzn. tak do 100 km/h jest ok, niestety powyżej hałas zaczyna wzrastać. Zaleta to wygodne fotele (są wersje z podgrzewanymi fotelami, ale w PL to rzadkość), czytelne duże wskaźniki i w miarę ergonomicznie rozmieszczone przyciski. Plastiki trochę trzeszczą, ale nie ma aż takiej tragedii. Na plus duże lusterka.
Ogólnie jeśli Felka ma mały przebieg i zdrową blachę to polecam. Po kupnie samemu można zrobić konserwacje (ja tak zrobiłem) wtryskując Valvoline Tectyl wewnątrz blach, drzwi, nadkola, progi itp. :)

Moja jest z 1999 rocznika i oprócz wymienionej klapy, i nadkoli to buda zdrowa :-)
Co do awaryjności to tak : termostat (warto kupić droższy zamiennik), synchronizator 2-biegu, czyszczenie przepustnicy + adaptacja, luz na drążku od zmiany biegów.

Generalnie jeśli trafi Ci się zadbany, uczciwy egzemplarz, to śmiało możesz kupić. Dla świętego spokoju zainwestuj po kupnie w konserwację blach, ale generalnie auto trwałe i wytrzymałe. Zdarzają się Felicie od dziadków z niedużym przebiegiem, ale bez gazu. W sumie zawsze można dostawić. Tylko wstaw 4 generacji gaz (sekwencje). Mniej spala gazu, nie niszczy tak silnika i nie ma spadków mocy. Teraz już ten typ instalacji potaniał.
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

02 Mar 2012, 15:49

@LOSMARCELOS wielkie dzięki za obszerną wypowiedź na temat felki, a takie założenie gazu ile może kosztować?
Combo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2012

02 Mar 2012, 15:57

Najtańsza instalacja 1300-1400zł,sekwencja troche ponad 2000zł.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Mar 2012, 00:26

Sekwencja to koszt ok. 2 tyś zł (w przypadku Felicii)
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

17 Wrz 2012, 14:36

Tak jak sobie życzyłeś - 3 tysiące, 96 rok.
[link do kupujeauto.pl wygasł]
Co Ty na to? ;-)
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony samochodowe, co warto o nich wiedzieć?
    Produkcja opon to oddzielna gałąź przemysłu samochodowego, przeżywająca dynamiczny rozwój, spowodowany zwiększeniem się wymagań wobec ogumienia. Trafiające do produkcji samochody oferują coraz to lepsze osiągi i posiadają ...
    Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...