Samochód do 4 tyś

04 Mar 2011, 20:34

Wiem że podobnych tematów było dużo ale mam upatrzone 2 typy i chciałbym poradzić się czy jest sens za te pieniądze kupować takie modele.
1. Opel Astra I
2. Honda Civic V
Ewentualnie doradźcie coś. do 4k
W tyg robię ok 100km
Z góry dzięki
chamakolej
Nowicjusz

Miejscowość: jawo

04 Mar 2011, 20:50

Właściwie ciężko te auta porównać.
Chcesz się pokazać w aucie przed kumplami czy tylko jezdzić z punktu A do B.
Jak odpowiesz sobie na to pytanie ,to będziesz wiedział co wybrać.

Przecież Astra np: kombi z 60KM pod maską i z lpg różni się zasadniczo od hatchbacka Civica z 1,5... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2011, 21:01

Opinia innych (kolegów) na temat mojego samochodu mnie w ogóle nie robi. Hondy mi się po prostu podobają a widziałem że V można dorwać w tej cenie tylko nie wiem w jakim stanie. Sugerujesz żeby zrezygnować z hondy na rzecz opla? Może coś innego? Interesuje mnie hatchback.
chamakolej
Nowicjusz

Miejscowość: jawo

04 Mar 2011, 21:21

VW Golf III,z początku produkcji coś znajdziesz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewentualnie Brava 1.6
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2011, 21:26

Nie sugeruję,bo Civic to dobry samochód (hatchbacki o ile pamiętam były składane w Japonii,a liftbacki w Anglii).
Oczywiście Na Civicu może pojawić się rdza jak na Astrze i wszystko zależy tutaj od danego egzemplarza. Za Oplem przemawia możliwość zakupu auta już z lpg i można założyć,że będzie się tym autem na lpg jezdziło bez kłopotów.
Ceny części..?
Jeśli chodzi o paski ,świece,oleje itp to oczywiście wypada to na tym samym poziomie.W jednym i drugim aucie i tak to się równo zużywa.Jeśli zaś chodzi o jakieś poważniejsze awarie lub wymiany np: w skrzyni czy w zawieszeniu,to Astra będzie tańsza (kompletne sprzęgło LUK za 302 zł. w listopadzie 2010).
Opinia ,że w Hondzie jak to w japońskim aucie nic się nie psuje,to przy nastoletnim aucie można włożyć między bajki.Każde auto ma usterki w tym wieku.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna