Samochód do 40/45 tys w długą trasę

24 Sie 2018, 16:52

Witam,szukam średniej wielkości samochodu do wygodnego podróżowania do pracy w Holandii - ok 1300km w jedną stronę 2 razy w miesiącu.

Wymagam :

- Automatyczna skrzynia biegów
- Dobre wyposażenie (tempomat,mile widziana skórzana tapicerka,jakiś lepszy system audio,nawigacja itd...)
- Wygodne fotele
- Moc powyżej 200km
- Sedan lub kombi
- Mała awaryjność istotnych podzespołów, drobne problemy nie są problemem :) Byle nie trzeba było wymieniać całego silnika co 2 lata jak znajomy w golfie z 1,4tsi ;) i żeby nie stanął mi na autostradzie 1000km od granicy...

Znalazłem kilka typów :

Citroen C5 X7 z silnikiem 2.2HDI 205Km (chyba że znajdę dobrze udokumentowanego 3.0 HDI 240KM ) podoba mi się z zewnątrz ale mam wrażenie, że wnętrze bardzo mocno się zestarzało :/

Lub

Peugeot 508 GT 2.2HDI 205KM Ten bardzo pasuje mi wnętrzem i trochę mniej z zewnątrz, choć i tak jest ładny

Szkoda że w obydwu chcąc mocnego silnika trzeba się decydować na diesla... dlatego rozważam jeszcze :

Volvo s80 2,5T 231km/ T5 240km / 3.2 243km ale nie widziałem tego samochodu z bliska i dodatkowo widzę że ludzie ogólnie odradzają w nich automaty :/

I bardzo daleko w tyle insignia - tutaj podoba mi się silnik 2.0t 220 lub 250km ale znowu wykonanie wnętrza to jest dramat (18 letni c5 z nalotem dobrze ponad 400tys km nie skrzypi tak jak insignie które oglądałem) i podobno problematyczne rozrządy.

W zasadzie grupę vag odrzucam w przedbiegach,nie chcę bać się wyjeżdżać tym autem za granicę,a z DSG i jakąś odmianą fsi,tsi,tfsi itd... pod maską raczej nie był bym spokojny :no:

Co byście polecili z wymienionych autek ? Może jakiś inne propozycje ?
barto1997
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2015
Przebieg/rok: 35tys. km

24 Sie 2018, 17:33

barto1997 napisał(a):Citroen C5 X7 z silnikiem 2.2HDI 205Km (chyba że znajdę dobrze udokumentowanego 3.0 HDI 240KM ) podoba mi się z zewnątrz ale mam wrażenie, że wnętrze bardzo mocno się zestarzało :/

Lub

Peugeot 508 GT 2.2HDI 205KM Ten bardzo pasuje mi wnętrzem i trochę mniej z zewnątrz, choć i tak jest ładny

Obydwa ok ale tak jak piszesz, chcesz mocny silnik musi być diesel. W C5 można poszukać 3.0 V6 ale to dość ciężki temat w tym kraju.

barto1997 napisał(a):Volvo s80 2,5T 231km/ T5 240km / 3.2 243km ale nie widziałem tego samochodu z bliska i dodatkowo widzę że ludzie ogólnie odradzają w nich automaty :/

Nie wiem czy ten sam automat był w s60 ale temat ogólnie jest następujący - skrzynia sama w sobie jest ok ale nie wytrzymuje wysokiego momentu silników z turbo. Moje S60 2.5T miało przy sprzedaży 250kkm i skrzynia chodziła idealnie, kwestia serwisowania i historii auta

barto1997 napisał(a):I bardzo daleko w tyle insignia - tutaj podoba mi się silnik 2.0t 220 lub 250km ale znowu wykonanie wnętrza to jest dramat

Badziewne wykonanie i jeszcze gorsze właściwości jezdne, auto tylko na prostą.

Ode mnie
Laguna 3 2.0T
Mondeo 4 2.3/2.5T - 2.5T to silnik od volvo troszkę zmodyfikowany

Popatrz też na lexa, na długie trasy przebije chyba wszystko co padło w temacie, link totalnie przykładowy
[link do oferty na Allegro wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...