Witam,szukam średniej wielkości samochodu do wygodnego podróżowania do pracy w Holandii - ok 1300km w jedną stronę 2 razy w miesiącu.
Wymagam :
- Automatyczna skrzynia biegów
- Dobre wyposażenie (tempomat,mile widziana skórzana tapicerka,jakiś lepszy system audio,nawigacja itd...)
- Wygodne fotele
- Moc powyżej 200km
- Sedan lub kombi
- Mała awaryjność istotnych podzespołów, drobne problemy nie są problemem
![Uśmiechnięty :)]()
Byle nie trzeba było wymieniać całego silnika co 2 lata jak znajomy w golfie z 1,4tsi
![Wink ;)]()
i żeby nie stanął mi na autostradzie 1000km od granicy...
Znalazłem kilka typów :
Citroen C5 X7 z silnikiem 2.2HDI 205Km (chyba że znajdę dobrze udokumentowanego 3.0 HDI 240KM ) podoba mi się z zewnątrz ale mam wrażenie, że wnętrze bardzo mocno się zestarzało
Lub
Peugeot 508 GT 2.2HDI 205KM Ten bardzo pasuje mi wnętrzem i trochę mniej z zewnątrz, choć i tak jest ładny
Szkoda że w obydwu chcąc mocnego silnika trzeba się decydować na diesla... dlatego rozważam jeszcze :
Volvo s80 2,5T 231km/ T5 240km / 3.2 243km ale nie widziałem tego samochodu z bliska i dodatkowo widzę że ludzie ogólnie odradzają w nich automaty
I bardzo daleko w tyle insignia - tutaj podoba mi się silnik 2.0t 220 lub 250km ale znowu wykonanie wnętrza to jest dramat (18 letni c5 z nalotem dobrze ponad 400tys km nie skrzypi tak jak insignie które oglądałem) i podobno problematyczne rozrządy.
W zasadzie grupę vag odrzucam w przedbiegach,nie chcę bać się wyjeżdżać tym autem za granicę,a z DSG i jakąś odmianą fsi,tsi,tfsi itd... pod maską raczej nie był bym spokojny
Co byście polecili z wymienionych autek ? Może jakiś inne propozycje ?