Samochód do 40tyś.

05 Gru 2011, 09:44

Witam, potrzebuje rady co do wyboru samochodu za ok. 40 tyś z silnikiem do 2 litrów koniecznie benzyna. Oczywiście mam kilka różnych modeli na oku ale nie jestem jeszcze w pełni zdecydowany na jakiś konkretny samochód.

1. WV Golf V 2.0 gti 200km ew. 1.4 Tsi 122/140 km
2. Opel Astra GTC 1.8 140 km ew. 2.0 170/200 km
3. Honda Civic VIII 1.8 140 km
4. WV Passat 2.0 Tsi 200 km ew. Fsi 2.0 150km
5. Seat Leon II 1.4 Tsi 125 km
Podałem według kolejności od najbardziej mnie interesującego do tego najmniej. Oglądałem się również za Fordem Focusem ale jakoś ciężko znaleźć coś konkretnego z dobrym silnikiem. Nie szukam czegoś wybitnie oszczędnego 8-12l/100km jestem w stanie spokojnie znieść, a w zamian za to chciałbym mieć zapas mocy.

Bardzo proszę o wasze opinie na ten temat, z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Tazuhiro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 2009
Auto: VW Golf V
Silnik: 2.0 TFSI 220KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Gru 2011, 10:35

no to tak - z tych zdecydowanie honda civic 1,8 z prostego powodu, szybka oszczędna i trwała
na drugim miejscu opel, bo z nim również nie powinno być problemu szczególnie w wolnossącej wersji
potem golf gti ale wiadome, że bedzie droższy w użytkowaniu, bo zawieszenie jest droższe od wersji seryjnej no i silnik jest wyżyłowany a ostatnie czasy pokazują, że grupa VAG ma problemy ze zrobieniem trwałego silnika więc siłą rzeczy odrzuć wszystkie TSI i FSI, bo nie są dobrym wyborem jeśli chodzi o trwałość

Dorzucam moje propozycje:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Gru 2011, 06:19

Fiat to jednak fiat, boję się go kupić mimo coraz lepszych opinii na temat tych samochodów. Co do Kii to jednak pozostawię ją polskiej policji. Mazda fajny samochód ale z zewnątrz wygląda po prostu brzydka.
Jedynie Lancer jest wart uwagi z mojej strony.
Tazuhiro
Nowicjusz

06 Gru 2011, 15:57

Tazuhiro napisał(a):Fiat to jednak fiat, boję się go kupić mimo coraz lepszych opinii na temat tych samochodów.

Nie ma to jak powielać stereotypy, coś co uwielbiam na tym forum... :D
Silniki FSI mają wiele zalet, dzięki którym stają się coraz bardziej popularne. Mają również jedną zasadniczą wadę, wynikającą z ich konstrukcji - umieszczenie wtryskiwacza w cylindrze powoduje, że drobinki oleju (dostające się do dolotu z odmy) zamiast być zmywane z kanałów dolotowych głowicy i zaworów przez mieszankę paliwową, osadzają się na nich i efektownie 'pieką', tworząc czarne złogi.
Efekt ? Zmniejszenie mocy nawet o 10%.

Wracając do tematu myślę, że ciekawą propozycją byłaby Honda Accord 2.0 V-TEC 150KM
Np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Może Ci się spodoba...
Pozdrawiam !
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Gru 2011, 20:33

Accord odpada,szukam raczej kompaktu.
Tazuhiro
Nowicjusz

10 Gru 2011, 11:45

No to z tych, które wymieniłeś wybrałbym Astrę.
Pokusiłbym się o 2.0T, stylistycznie samochód bardzo atrakcyjny. Dobre wyposażenie, całkiem niezły układ jezdny. Z widocznością nie jest najlepiej no ale nie powinno to stanowić sporego problemu, jeśli już jakiś czas masz prawo jazdy. Wiadomo, miejsca nie jest za dużo, ale póki nie masz rodziny to ci wystarczy. Ergonomia myślę, że stoi na dobrym poziomie, bo wszystko czytelnie i logicznie poukładane. Wykonanie tego samochodu też myślę, że jest OK. U mnie w rodzinie była Vectra C i byłem miło zaskoczony, bo materiały przyjemne w dotyku i całość była dobrze wykonana, nic nie trzaskało, obijało. Zastanów się, ale Opel to dobra propozycja.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...
    Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

10 Gru 2011, 13:19

A co sądzicie o Renault Laguna III 2.0 dCi?
Tazuhiro
Nowicjusz

10 Gru 2011, 13:31

laguna III jak narazie zbiera dobre opinie od użytkowników i nie jest tak awaryjna jak poprzednia generacja ale ja bym się kierował w stronę benzyniaka, bo będzie tańszy w utrzymaniu niż diesel (serwis i części zniwelują i tak niewielkie zyski przy dzisiejszych cenach paliw)
dzięki temu, że auto jest francuskie i miało nieudanego poprzednika (co nie jest wcale wadą dla kupującego) można coś wyrwać w dobrej cenie i stanie
podobnie ma się sprawa z Citroenem C5
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

10 Gru 2011, 14:00

Accord odpada, a Laguna czy Passat nie? To sa takie kompakty ze glowa boli, tak naprawde Accord to swietne autko.

Moze Toyota Corolle? Od nudnego Gofla V czy Astry Focus sie 10 razy lepiej prezentuje. :P
Za 40k zl powinienes tez wyrwac Volvo C30, ma troche dziwny tyl, ale moze sie podobac.

Jak ci sie Lancer podoba, to moze Subaru Impreza 2.0 160KM? Swietny i trwaly silnik, naped 4x4.(tylko brakuje ci z 3-5k zl na najnowsza generacje)
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

10 Gru 2011, 18:28

Laguna wewnątrz jest wielkości kompaktu.
Podrzuć jakieś linki do konkretnych Lagun III.
Laguna III to auto o małej utracie wartości na tle konkurentów, przeglądając oferty odnoszę wrażenie, że za te pieniądze kupisz albo wyeksploatowaną(z przebiegiem ~200tys. km) albo powypadkową. Raczej odpuściłbym ten model.
Nowe C5 jest w ogóle nieosiągalne w tej cenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2011, 07:27

Co do laguny:

Tazuhiro
Nowicjusz

11 Gru 2011, 10:52

Ta pierwsza jest ciekawa :) 2.0 PB spokojnie kupisz za te pieniądze, nowa taka kosztuje ciut ponad 60tys. zł więc 40 za 4-5 latka w dobrym stanie jest jak najbardziej realne.
Ta druga wydaje się szemrana, ktoś ją sprowadził w 2009r jako dwulatka musiał mieć minimalny przebieg więc na 99% była walnięta nawet jeśli zaznacza co innego, w innym przypadku sprowadzenie jej kosztowało by tyle co nowa w salonie w Polsce bo u nas nowe auta są znacznie tańsze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000