REKLAMA
Witam serdecznie,
w najbliższym czasie chciałbym kupić samochód. Chciałbym, żeby był to zakup na kilka lat (myślę, że min 5), więc zależy mi na jak najbardziej trafnym wyborze, dlatego proszę Was - znawców tematu o pomoc
Budżet: 40tys zł (może do 45tys jeśli będzie jakieś wyjątkowe autko)
Rejon: Małopolska, Kraków (spokojnie jestem w stanie wybrać się po samochód, nawet do 300km od Krakowa)
Użytkowanie: W tygodniu autko będzie służyło jako środek transportu do pracy, jakieś 60km dziennie. Proporcje miasto/trasa to 50/50. Czasami w weekendy będę chciał nim jeździć na dłuższe wycieczki. W sumie jakieś 20tys km rocznie.
Własne potrzeby: Preferuje nadwozia typu: sport coupe, sedan, hatchback. Chciałbym, żeby był to samochód dynamiczny, min 150KM, obojętnie diesel czy benzyna, gdyż nie wiem jaki silnik będzie lepszy w moim przypadku. Autko, obok którego nie da się przejść obojętnie Raczej ze skrzynią manualną, lecz możliwe, że konkretny automat też przejdzie, ale tylko z łopatkami Rozsądne koszty eksploatacji są również dla mnie istotne wraz z w miarę niską awaryjnością i dobrą dostępnością części. Zależy mi też na jakimś, w miarę dobrym wyposażeniu (klimatronik, wejścia AUX, USB, jeśli będzie możliwość to nawigacja). Samochody, które mi się podobają (kolejność nie przypadkowa, ale też nie zamykam się tylko na te modele) :
1. Hyundai Genesis Coupe silnik 2.0 bo na 3.8 mnie nie stać aktualnie jest to dla mnie nr 1 pod względem wyglądu, lecz mam obawy z powodu małej ilości tych samochodów i podejrzewam dużych kosztów eksploatacji
2. BMW 320 e90, e92
3. Audi A4, A3
4. Lexus IS
5. Opel Astra IV
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam