Samochód do 5-6 tys pomocy.

02 Lut 2018, 10:06

Witam serdecznie, na wstępie chciałem się przywitać jako nowy na forum. :piwo:

Otóż poszukuję auta gdyż jestem zmuszony sprzedać moją wierną skode która jakiś czas służyła mi jako taxi, zmieniam zawód a że narobiło mi się trochę długów potrzebuje gotówki i na kolejne auto nie wiele zostanie. Pieniądze jakimi dysponuje to 5-6 tys jeżeli znajdzie się coś fajnego za mniej też będzie dobrze podaję tylko górną granicę. Auto służyć będzie do jazdy głównie po mieście (praca, zakupy itp) oraz sporadycznie jakaś trasa do rodzinki 40km czy wakacje trochę dalej.
Wymagań co do auta nie mam wielkich byle było po 2000 roku, jako aktualny ,, Skodziarz,, zacząłem oglądać Skody Fabie I oraz Seaty ibizy II po FL. Fajne są też focusy i peugeoty 307 lecz z tego co widzę to będzie tak na styk z funduszami. Myślę że forumowicze mi jakoś pomożecie w tym wyborze bo naprawdę za tę sumę jest ciężko coś trafić. Z tego co nie chcę to na pewno odpadają Golfy i Meganki jakoś totalnie mi nie leżą. No nic liczę na pomoc i jakieś może ciekawe propozycje co mogę pojechać obejrzeć. Mieszkam w Gdańsku więc wszystkie okolice wchodzą w grę tak do 50km a nawet jeżeli coś konkretnego się trafi to jeszcze dalej. :ok:
enso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Lut 2018, 11:56

Bardzo ładna Astra [link do oferty na Olx wygasł]
Carisma [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Thalia tylko błąd w mocy,ten silnik ma 75km.
[link do oferty na Olx wygasł]
Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2018, 17:59

Focus i Thalia bardzo ładne jutro będę dzwonił i się umawiał na oględziny. Co do astry to kolor i grill mi nie pasuje :). Na coś szczególnego zwracać uwagę? A co sądzisz także o Ibizach i Fabiach?
enso
Nowicjusz

02 Lut 2018, 18:14

Najpierw się dowiedz czy thalia ma w ogóle klimę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lut 2018, 18:24

No racja to też ważne, przeżyłbym bez klimy, ale jednak lepiej ją mieć jak jest wybór.
enso
Nowicjusz

02 Lut 2018, 18:30

Jakby była, to sprzedający wymieniłby ją w opisie na pierwszym miejscu. Zresztą ile wyszło tych megabudżetowych aut z takim luksusem ;)
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

02 Lut 2018, 18:34

Znalazłem cos takiego [link do oferty na Olx wygasł] co sądzicie?
enso
Nowicjusz

03 Lut 2018, 00:44

Ibiza niby z wyglądu fajna (mówię o II po lifcie która jest dostępna w tym budżecie) ale w środku jakość wykończenia kiepska (plastiki szybko się wycierają i często skrzypią,komputer pokładowy na konsoli środkowej praktycznie w większości egzemplarzy nie działa).
Fabia to taki tani budżetowiec,silników za bardzo nie ma jakich polecić i wspomniana już wyżej jakość wykonania pozostawia sporo do życzenia.

Mondeo z linku to na 90% gruz,bez 7-8k nie ma co podchodzić do mk III a tu jeszcze diesel..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Lut 2018, 10:06

Jeśli będziesz jeździć po mieście, to jedno z największych aut segmentu D jest Ci niepotrzebne... Sprawia tylko problemy.

Fabię bym sobie odpuścił, przykro patrzeć na ten samochód w środku, poza tym praktycznie nic innego poza 1.4 75 KM, który ma problemy nie znajdziesz (jedynie wziąłbym pod uwagę coś z 1.6 100 KM i klimą, elektryką, o ile takie były produkowane).

Ibiza to fajne autko, ale po lifcie do 5-6k szału może nie być (ogólnie bieda w środku, ale lepiej od Fabii).

Popatrz na Focusa, Megane, Clio, Colta jakiegoś itp. Odpusć sobie Passaty, Audi, Mondeo itp. Z tych większych do kupienia możesz zobaczyć Lagunę I, 406, Octavię.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

03 Lut 2018, 12:09

Najbardziej to bym chciał focusa podobno bardzo dobrze sie prowadzi i sa wygodnie. Tutaj zapytam z jakimi silnikami szukac jak cos? Ibize i clio mialem kiedys. Ibize w 1.4 a clio 1.5dci co bylo bledem i nigdy wiecej nic z tym silnikiem. Octavi nie chce bo wlasnie ja sprzedaje i przesiasc sie do takiej samej ale starszej to mi sie jakos nie widzi :)
enso
Nowicjusz

03 Lut 2018, 12:48

Focusy I rdewieją i w tej cenie tylne zawieszenie może być do remontu, a to trochę kosztuje. Jak znajdziesz takiego bez tych problemów to śmiało możesz brać. Benzynowe silniki wszystkie są bezpiecznym wyborem, ale najbardziej udany jest 1.6.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

03 Lut 2018, 13:37

Za 6k można szukać jeszcze Avensisa tylko straszna bieda w Twoim rejonie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika