Samochód do 5k TDI Małopolska

28 Sie 2014, 17:25

Witam.
Więc tak. Poszukuję samochodu. Wydaję mi się, iż najlepszym dla mnie rozwiązaniem będzie samochód z silnikiem TDI ponieważ nie myślę jeździć nim w długie trasy. Głównie to miasto, szkoła około 20km w jedną stronę. Nie będę robił długich tras i dlatego wydaję mi się, iż TDI będzie wygodniejszy. Autko do około 5k może być i więcej trochę. Dalej.. :) najlepiej żeby było mało awaryjne, tanie części i ogólno dostępne, mało spalało. Jestem z okolic KrK więc w grę wchodzi cała małopolska. Mogę dodać, iż jestem świeżym kierowcą. Czekam na jakieś propozycje lub konkretne aukcje internetowe.
Podobno POLO się opłaca, fajne, mało pali, tanie tylko ciężko znaleźć;/
Ponadto parę aukcji : [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez Panmijagi, 28 Sie 2014, 19:02, edytowano w sumie 1 raz
Panmijagi
Nowicjusz

Auto: Brak

28 Sie 2014, 18:16

Jest zupełnie na odwrót. Jak do miasta to benzyna ew. gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sie 2014, 18:57

Z tym gazem to różnie jest. Po pierwsze brak miejsca na koło zapasowe, drogie przeglądy, na gazie samochód jest słabszy. A orientacyjnie wychodzi mnie na to samo cenowo czy bym wybrał TDI czy LPG (koszta podobne) lecz TDI wydaję mi się ekonomiczniejsze.
Panmijagi
Nowicjusz

28 Sie 2014, 19:00

Diesel w mieście jak jest zimny nie pali mało to raz, mają duże przebiegi to dwa a jak trafisz 110 konną wersje to masz droższe turbo, dwumas. Ogólnie części są droższe, nawet rozrząd.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2014, 19:07

Nie szukam aż tyle KM bo jak wspomniałem jestem świeżym kierowcą a co za tym idzie (nadal się uczę i już nie chodzę do pracy) Nie szukam "smoka" co ile by widział to tyle by wypił.
Prawda jest też taka, że jak i w TDI tak i w LPG można trafić na lepsze i gorsze egzemplarze. Są zwolennicy TDI co za nic w świecie nie chcą benzyny z gazem i na odwrót. To samo jest z autami. Jedne preferuję X a drugi Y.
Panmijagi
Nowicjusz

28 Sie 2014, 19:16

Niska moc wcale nie oznacza niższego spalania, w większości przypadków jest zupełnie na odwrót :yes:
Panmijagi napisał(a):Nie szukam aż tyle KM bo jak wspomniałem jestem świeżym kierowcą
co ma moc do doświadczenia? Jeśli masz rozum to ogarniesz i 300KM
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Daltonista na drodze - czerwony, żółty i zielony
    Prawidłowa interpretacja kolorów w pewnych okolicznościach drogowych bywa kluczowa dla zachowania bezpieczeństwa. Zdarza się to głównie, gdy zasady na drodze wyznacza sygnalizacja świetlna. Jak radzi sobie w ...

28 Sie 2014, 19:18

Nie chodziło mi tutaj o moje doświadczenie. Bo mi napisał że jak znajdę 110KM to że mi dużo spali. A mi chodziło o to że nie mam do wydania miesięcznie Bóg wie ile na paliwo
Panmijagi
Nowicjusz

28 Sie 2014, 19:19

Panmijagi napisał(a):lecz TDI wydaję mi się ekonomiczniejsze.

Tak, ale tylko wtedy gdy masz dojście do tzw 'lewizny"
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Sie 2014, 19:22

Panmijagi napisał(a):Bo mi napisał że jak znajdę 110KM to że mi dużo spali.

Gdzie to napisałem?
Diesel ogólnie dużo pali jak jest zimny i się nie nagrzeje :!:
110 konna wersja ma dwumas i inne turbo. Są to drogie dodatki...
Koniu
Forumowicz VIP

28 Sie 2014, 19:23

Dobra.... Czyli ogólnie polecacie benzyne czy bez.+lpg? Bo z tym różnie bywa.
Panmijagi
Nowicjusz

28 Sie 2014, 19:38

Sprawa jest prosta:

1. Diesel ma trzy razy więcej drogich części które mogą się popsuć co śmieszne one zazwyczaj się psują po zakupie samochodu :P.

Koniu napisał(a):Diesel w mieście jak jest zimny nie pali mało to raz, mają duże przebiegi to dwa a jak trafisz 110 konną wersje to masz droższe turbo, dwumas. Ogólnie części są droższe, nawet rozrząd.

Dokładnie + że zimny silnik zużywa się 5 razy szybciej :yes:.

mike1735 napisał(a):Niska moc wcale nie oznacza niższego spalania, w większości przypadków jest zupełnie na odwrót :yes:

Dokładnie po raz drugi :D.

Panmijagi napisał(a):A orientacyjnie wychodzi mnie na to samo cenowo czy bym wybrał TDI czy LPG (koszta podobne) lecz TDI wydaję mi się ekonomiczniejsze.

Żadne Tdi nie jest bardziej ekonomiczne od gazu...

Panmijagi napisał(a):Po pierwsze brak miejsca na koło zapasowe

W małym samochodzie pewnie tak będzie ale jeśli robisz malutkie dystanse po mieście to bym tego nie stawiał na piedestale przy wyborze paliwa. Ale to fakt.

Panmijagi napisał(a): drogie przeglądy

Drogie to są naprawy w TDI, przy nich te trochę droższe niż zwykłe przeglądy robione raz w roku robią się jakimś śmiesznym kosztem.

Panmijagi napisał(a): na gazie samochód jest słabszy.

A to jest totalny mit, dobrze wyregulowany gaz i po sprawie...

Szczerze to pb + lpg albo i nawet nie... Sam oszczędny samochodzik pb i tyle... Masz wtedy wszystkie problemy z głowy :ok:. Diesel to słaby pomysł w tym momencie, już na pewno TDI...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Sie 2014, 20:56

Dokładnie,dobrze wyregulowana instalacja i spadku mocy praktycznie nie ma.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Sie 2014, 21:01

Wyregulowana instalka to raz a inna sprawa to klasa samej instalacji i podzespoły w niej użyte oraz regularny serwis :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

28 Sie 2014, 22:13

No tak macie rację.. a macie jakieś konkretne modele marki pod bezynkę? Najlepiej z małopolski ?
Panmijagi
Nowicjusz

29 Sie 2014, 06:14

znam auto gdyż tym IIwłaścicielem był mój kolega i jego siostra,auto znane na scenie tuningowej (kiedyś wyglądało troche inaczej),pomalowane było w tym roku przez obecnego właściciela (wcześniej posiadało kilka śladów rdzy) i widze że obecny właściciel go troche doinwestował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012