REKLAMA
Witam,
Poszukuję samochodu dla 3 osobowej rodzinki + pies. Maksymalna kwota to 60 tyś. Jednak jak mówię, jest to max, wolałbym raczej w granicach około 50 tyś. Mowa tutaj o samochodzie 2-4 letnim. Na nowy raczej nie ma co się pchać z tą kwotą.
Jedyny sensowny model, który do tej pory wyszukałem to Ford Mondeo mk4 ( wg allegro mk4, model od 2007 r.) Tutaj tylko wersja kombi.
Co do wyposażenia. Wersje przed liftingowe ( podstawowa + silver x lub tendr + golden x ) wystarczą. Wiadomo, wolałbym tą lepszą, chociażby dlatego, że ładniej wygląda ( klamki w kolorze nadwozia, alufelgi). W wersje typu ghia, titanum, raczej ciężko coś znaleźć bezpiecznego w tej cenie.
Szukam raczej krajowych samochodów (boję się szczerze mówiąc sprowadzanych). Przebieg max do 100 tyś. Rocznie robię max 20 tyś km.
Co do silników to raczej diesel. 1.8 TDCI 125 KM lub 2.0 TDCI 140 KM. W benzynach raczej ciężko o założenie LPG. Obecnie mam 102KM w samochodzie i mi to wystarcza. Fanem szybkości nie jestem, jeżdżę raczej spokojnie.
Znalazłem już kilka ofert, w tym tygodniu będę dzwonił, może w weekend uda się obejrzeć samochody.
Mam kilka pytań do użytkowników Forda Mondeo mk4:
Jak sprawuje się 2-4 letni samochód z tymi silnikami? ( 1.8 TDCI i 2.0 TDCI) Chodzi mi o awaryjność, koszty, śr. spalanie.
Jak ogólnie z awaryjnością u Mondeo?
Na co zwracać uwagę przy kupnie?
Proszę o szybką odpowiedź. Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam.