Samochód do 6000 zł + LPG, dojazd do pracy poza miasto.

23 Maj 2015, 07:57

Cześć

Na wstępie zaznaczę, że na co dzień nie siedzę w samochodach i zainteresowałem się ich tematem tylko dlatego, że zmiana pracy mnie zmusiła do kupna.

Mieszkam w Krakowie i potrzebuję samochodu do codziennego dojazdu do pracy. Trasa w jedną stronę to 20 km. Mniej więcej po połowie miasto/wieś. Oprócz tego raz/dwa razy na miesiąc trasa 2 x 170 km.

Teraz moje wymagania z przypisanymi przeze mnie przemyśleniami (jeśli gdzieś się mylę to powiedzcie):

1. Jak na razie mam do przeznaczenia na samochód 8 000 zł (w tym pakiet startowy), więc szukam czegoś w granicach ok. 6 000 zł.

2. Chciałbym samochód oszczędny, więc benzyna odpada. Na diesla to chyba zbyt krótka trasa, więc jedyne co mi zostaje to LPG.

3. Chciałbym aby auto było mało awaryjne, a ewentualne naprawy nie wiązały się ze sporymi kosztami i trudnością w znalezieniu części.

4. Preferowałbym hatchbacka, ale jakby był jakiś warty rozważenia sedan to nie będę wybredny.

Przejrzałem kilka tematów na forum i widzę, że często polecane są Hondy Civic i Toyoty Corolle. Czy warto coś innego jeszcze brać pod uwagę?

Co myślicie o poniższych ogłoszeniach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
defrugo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2008
Auto: Nie mam

25 Maj 2015, 09:58

Naprawdę nikt nie jest w stanie mi nic podpowiedzieć? :(
defrugo
Nowicjusz

25 Maj 2015, 11:07

Ciężko ci pomóc, bo w zasadzie wiesz czego chcesz i tego szukasz. Nie lubię oceniać aut ze zdjęć, bo na żywo często wyglądają zupełnie inaczej. Jeśli masz blisko, obejrzyj wszystkie jednego dnia, to da ci konstruktywne spojrzenie na to, jak wygląda rynek samochodów używanych, a być może wśród tych aut (a praktycznie wybrałeś same stare, niezawodne japońskie auta) będzie coś wartego kupna.
Na twoim miejscu kupiłbym najtańszy miernik lakieru i posprawdzał progi, nadkola czy dolne krawędzie drzwi, bo te auta mają to do siebie, że szybciej zeżre je rdza niż sypnie się silnik. Z tego co wiem, to Corolla nie rdzewieje. Ale ja bym Corolli w wersji 4/5 nigdy nie kupił :D O ile 2/3 jeszcze jakoś wygląda, a swego czasu bardzo mi się podobała, na dobrą sprawę to podpisywałem już umowę kupna sprzedaży ale coś mnie tknęło i całe szczęście, bo potem wyszły pewne nieprawidłowości, tak 4/5 nie oszukujmy się, jest po prostu pokraczna :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Maj 2015, 11:38

Dzięki za odpowiedź.

A mógłbyś mi polecić coś jeszcze z półki cenowej powiedzmy o 2000 zł wyższej. Bo bardzo możliwe, że uda mi się jeszcze załatwić trochę kasy i nie wiem czy szukać tych samych modeli, tylko w lepszym stanie technicznym czy może jest wtedy coś całkiem innego w zasięgu?
defrugo
Nowicjusz

25 Maj 2015, 20:33

Toyota Corolla E11?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2015, 09:27

Corolla prezentuje się jeszcze względnie zarówno jeżeli chodzi o osiągi jak i współprace silników z lpg,polecam 1.4 lub 1.6, tylko też ciężko po samych zdjęciach stwierdzić czy konkretnie ten egzemplarz będzie w dobrym stanie. Musiałbyś obejrzeć je na żywo. Poszukałbym w tej kwocie także Daewoo Lanosa lub większej i komfortowej Leganzy.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Transport ponadnormatywny i jego początki
    Pojazdy przewożące ciężkie i duże ładunki istniały już w XIX w., jednak dopiero pod koniec lat 20. ub. w. pojawiły się przyczepy, naczepy oraz odpowiednie ciągniki, które można uznać za protoplastów współcześnie ...

09 Cze 2015, 18:58

Myślicie, że warto podjechać?

defrugo
Nowicjusz

09 Cze 2015, 19:04

Do tego tematu idealnie pasuje Toyota Carina 1.8 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Cze 2015, 19:09

Ale Cariny chodzą po około 4000, a ja mam do wydania 8000 ;)

Pewnie podjadę do tej Hondy na dniach. Chyba, że widzicie w niej coś podejrzanego..
defrugo
Nowicjusz

09 Cze 2015, 19:11

Taka Carina za 4-5k bije Civica VI na głowę... Możesz poszukać Avensis
Koniu
Forumowicz VIP

09 Cze 2015, 19:19

defrugo napisał(a):Ale Cariny chodzą po około 4000, a ja mam do wydania 8000 ;)

To co musisz od razu wszystko wydać?
5000zł zadbana Carina a reszta na pakiet startowy albo nawet kupić samą benzynę i LPG za to wstawić.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

09 Cze 2015, 19:30

Serio warto coś takiego robić? Wkładać gaz za niemalże 50 % ceny samochodu?
Jakoś do tej pory wszyscy mnie do tego zniechęcali.
defrugo
Nowicjusz

09 Cze 2015, 20:02

A tę Avensis z jakim silnikiem polecacie?
defrugo
Nowicjusz

09 Cze 2015, 20:33

A co za problem? Taka Carina nie traci na wartości jesli zadbana.. Aven 1.8 albo 2.0 ale bez wtrysku bezpośredniego
Koniu
Forumowicz VIP

09 Cze 2015, 20:52

Civic z linku wygląda na zadbanego ale pojawia się ale.. otóż coś sie działo z tyłem (czarny zderzak i część lewej tylnej strony),przedni zderzak odrapany ale to akurat małe piwo jednak cena 6900zł dla mnie za duża :no:

A coś takiego?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012