Samochód do 7-8 tys

07 Lut 2010, 20:44

Witam!

Mam na autko ok 7-8 tysięcy złotych :smile:
Samochód ma służyć właściwie tylko mi. Jazda do pracy czasami wypad na drugi koniec Polski do wycieczek, malutki, ekonomiczny ( żeby dawał kierowcy radość z jazdy) Autko, które nie będzie się psuć, a w którym wymiany części nie będą drogie.

Zastanawiam się nad tym:

Opel Tigra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

VW Golf 3
[link do oferty na Allegro wygasł]

Volkswagen Polo Match 2

Mitsubishi Colt

Aukcje daję poglądowo, nie więcej o takie coś mi chodzi.
Silnik tylko benzynowy. Który z tych aut byście wybrali....?
Może jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam
An2
Nowicjusz

07 Lut 2010, 21:09

Co do Twoich propozycji to unikaj Golfa z silnikiem 1.4 to poprostu nie jedzie,za mała moc jak do tej budy,moja propozycja to Honda Civic V gen,za te pieniądze dostaniesz już ładny i zadbany egzemplarz z koncówki produkcji,autko idealne dla młodego drivera.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lut 2010, 21:40

Golf3, wiadomo maja ugruntowana renomę.Prosty w budowie,praktyczny i tani z szeroka gamą zarowno silników jak i nadwozi.Łatwy w naprawie,dostepność czesci zamiennych.Napewno są jeszcze w polsce egzemplarze godne twojej uwagi.p
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

07 Lut 2010, 22:15

Tylko pamiętajce że na tym forum jest paru pseudogolfowców.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2010, 16:29

barol91 napisał(a):Co do Twoich propozycji to unikaj Golfa z silnikiem 1.4 to poprostu nie jedzie,za mała moc jak do tej budy,moja propozycja to Honda Civic V gen,za te pieniądze dostaniesz już ładny i zadbany egzemplarz z koncówki produkcji,autko idealne dla młodego drivera.

Unikaj tej hondy , chyba ze chcesz byc wytykany palcami na drodze.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

09 Lut 2010, 16:32

illusion napisał(a):
barol91 napisał(a):Co do Twoich propozycji to unikaj Golfa z silnikiem 1.4 to poprostu nie jedzie,za mała moc jak do tej budy,moja propozycja to Honda Civic V gen,za te pieniądze dostaniesz już ładny i zadbany egzemplarz z koncówki produkcji,autko idealne dla młodego drivera.

Unikaj tej hondy , chyba ze chcesz byc wytykany palcami na drodze.

Mógłbyś rozwinąć? Akurat ta Honda z linku wygląda na na prawdę zadbaną. Poza tym nie licząc mercedesów jest to najbardziej bezawaryjne auto z tamtych czasów.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda po śniegu w górach - znak C-18
    Planując wyprawę w góry, konieczne jest odpowiednie przygotowanie na wszelkie warunki atmosferyczne. W przypadku zauważenia znaku C-18 przy pokrytej śniegiem trasie, który nakazuje stosowanie łańcuchów ...

09 Lut 2010, 20:39

Honda jest bardzo dobra niezawodna dobre benzynowe silniki mocne i wytrzymale . Za te pieniazki kupilbys juz nawet civica VI generacji bardzo fajne autko :grin: Golf rowniez nie jest zbyt awaryjny jednak moc silnika musi byc chociaz 1.6 gdyz 1.4 nie mial by mocy a co za tym idzie mialby ciezko i moglby duzo palic

Jednak uwazam ze honda byla by dobrym wyborem :smile:
tomekk19925
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Lut 2010, 21:30

tomekk19925 napisał(a): Za te pieniazki kupilbys juz nawet civica VI generacji bardzo fajne autko
Chyba zespawaną z przystankiem autobusowym.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

09 Lut 2010, 21:49

Z podanych przez ciebie aut moim zdaniem najlepszy jest Colt, tylko starałbym się poszukać tego z silnikiem 1.6, bo tyle samo spali a będzie zapas mocy, tyle że nie wiem jak z ceną też będzie. Honda Civic V jest też bardzo dobra, ale ten colt jest już trochę nowocześniejszy. A kolega illusion ma chyba awersje do Civica, tak samo jak do BMW, i spodziewam się że zaraz napisze o dresach, tubach itp :wink:

Tu jest 1.6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Natomiast takiego Colta 1,3 do 8tyś możesz wychaczyć w niezłym roczniku i nawet z klimą [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

09 Lut 2010, 22:43

a jak nie honda to może inny japoniec mianowicie Mazda, np 323F lub może nawet 626 byś dorwał :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

10 Lut 2010, 06:58

Są jeszcze inne auta które mogą wejśc do gry.Np:
Raczej pewny wybór... i silnik 1,4 z 75KM już wystarcza!
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2010, 19:25

Tribul napisał(a):Z podanych przez ciebie aut moim zdaniem najlepszy jest Colt

Drugi znajomy jest fanatykiem tego auta choć sam go jeszcze nie posiada, też polecał silnik 1,6 z jego i innych opowieści wnioskuję że 1,6 z taką kastą to ładna torpeda, prawie jak CRX :grin:

barol91 napisał(a):,moja propozycja to Honda Civic V gen

Nie myślałem kompletnie nad nią. Czy Hody Civic były składane w Europie czy na dalekim wschodzie, jak u nich blacha?

barol91 napisał(a):Co do Twoich propozycji to unikaj Golfa z silnikiem 1.4 to poprostu nie jedzie,za mała moc jak do tej budy,

Wiem z własnego doświadczenia, takim autkiem z tym silnikiem codziennie jeżdżę do pracy- znajomy owy posiada. :wink:

Seaty hmmm..... naprawdę nie wiele wiem o nich i nie wiele mi o nich mówiono.

ps.
Jeszcze jedno, czy naprawdę te japońskie/ koreańskie auta mają takie dobre silniki i tyle mogą przejechać, booo patrząc na np. Colta tam liczniki nie schodzą z 160 tys w górę :lol:
An2
Nowicjusz

10 Lut 2010, 19:36

Tak Japończycy robią jedne z najwytrzymalszych silników, jeżeli nie najwytrzymalsze, ogólnie ich samochody stoją trochę wyżej niż pozostałe jeżeli chodzi o bezawaryjność. Kiedyś ich wadą była blacha poddatna na korozję, tak jak np. w Civicu V, ale Colt chyba już tego nie ma, przynajmniej ja nie widziałem jeszcze zgnitego ani razu. Moim prywatnym zdaniem Colt jest najlepszy ze wszystkich wymienionych aut w tym temacie, Golfa i Polo to nawet nie ma co porównywać, a Tigry to nawet nie biorę pod uwagę.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

10 Lut 2010, 19:42

Moja propozycja to Colt. Mały przebieg, silnik w miare do jazdy, cenowo też nie jest wygórowane. Małe autko, wszędzie wjedzie. Do tego dość ładne.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

10 Lut 2010, 19:57

No zgodze sie z przedmówcami ale w Colcie według mnie nie pasuje jedno wygląd,ale o gustach sie nie dyskutuje :wink: a myślałeś jeszcze może o Astrze I,bardzo ładny wygląd,dobre silniki,za te pieniądze coś koło rocznika 1999 wyrwiesz a nawet i 2000 i nawet bogato wyposażoną.
przykładowo taka jak tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika