galakty napisał(a): Stilo, lubią olej, albo raczej rzygają nim na zewnątrz, mocy jako tako to ma, pali też swoje
Jako niedawny użytkownik tego auta ,niestety nie zgadzam się wyjątkowo z Tobą.
Mój miał przebieg 220 tys i sekwencję lpg. Na gazie przejechał 70 tys.km. Oleju od wymiany do wymiany czyli co 10-11 tys. dolewka to ok 07-0,8l. To moim zdaniem norma.
Wycieków z silnika nie było.
Co do spalania...Mega ekonomiczny samochód w benzynie na lpg. Po poznańskich korkach nie spalił nigdy 10l/100km (!!!) i to lpg ,a warto zauważyć że waży dużo bo ponad 1300kg. Jakby mi ktoś powiedział ,że auto 1,6 tyle spala gazu ,to bym nie uwierzył ale tutaj nie mam wyboru ,bo sam to auto żonie co tydzień tankowałem na tej samej stacji Shell'a.
Co do przyspieszenia ,to typowa 16-stka. Trzeba kręcić powyżej 3,5 tys. wtedy dobrze odchodzi. poniżej ,po dziadkowemu to mułowaty jest.
Auto duże w środku (oprócz kufra)
Co do silników...W 2005 roku zmienił się 1,6 na inny 1,6. Wcześniej fiatowski ,a po 2005 silnik oplowski (jak w Astrze III).
przyczyna zmiany..? We fiatowskm 1,6 padały skrzynie ,a nie pasują one z Bravo/Brava. Poza tym padały komputery w 1,6 do 2005. Za to 1,6 oplowski ,żre olej na potęgę.
Jak rozpoznać który masz silnik 1,6? Fiatowski ma 103 KM ,a oplowski 105KM. Ja miałem silnik Fiata ,bo Stilo było 2002r.Musiałem wymienić skrzynię ale kupiłem używkę po remoncie w ASO ,bo pochodziła z policyjnego radiowozu. Te używane skrzynie są drogie. Ja kupiłem po znajomości bo "z firmy" jak oddawaliśmy auta ze stanu ale normalnie to koszt ok 850 zł i jest ich mało ,bo pasują tylko od Stilo i od niektórych Doblo i niektórych Palio Weekend.
Jeśli miałbym polecić jakiś silnik w benzynie w Stilo ,to zdecydowanie 1,4-16V-95KM . Udany silnik ,trwały ,6 biegów.
Polecam też pierwsze diesle 1,9 jtd 105KM i 120 KM.
Elektryka...
Temat rzeka...
Jednak większość błędów to wirtualne awarie i na blacie pojawiają się błędy których nie ma. Najczęstszy upierdliwy błąd w Stilo ,to "airbag failure". Wyłączają się wtedy wszystkie poduchy w aucie ,a ma ich Stilo najczęściej wiele. Znalezienie przyczyny tego błędu jest karkołomne,nawet dla elektryka. pytanie która wiązka i kostka padła ..? Może pod fotelami przednimi, może w tylnych słupkach,może za schowkiem,może pod kierownicą..? Ten błąd występuje właściwie we wszystkich tych Stilo... Jakby się nie pojawił w Stilo w ciągu 365 dni ,to byłoby dziwne.
Generalnie kupując Stilo ,to trzeba sobie kupić w necie kostkę diagnostyczną z
ELM327 ,która bluetooth'em łączy się ze smartfonem. Koszt poniżej 50 zł z przesyłką. Wtedy te debilne błędy wirtualne ,sami sobie kasujemy nie dając za każdym razem zarobić 5 dych elektrykowi.
Warto jednak zauważyć ,że te błędy nie unieruchamiają auta.
Jeździ się wygodnie ,dobrze i całkiem nowocześnie.
Biorąc te wszystkie rzeczy pod uwagę trzeba zawsze pamiętać ,że samo auto jest w miarę nowoczesne i dobrze wyposażone, kosztuje w danym roczniku niewiele kasy. Mankamenty ma ale które auto z nowszych konstrukcji ich nie ma..?
Mam nadzieję ,że rzuciłem trochę światła na Stilo tą wypowiedzią.
![Uśmiechnięty :)]()